ציסטה בשחלה עם הסטוריה של גידולים וסרטן שחלות

דיון מתוך פורום  אונקולוגיה גינקולוגית

21/06/2016 | 21:54 | מאת: אנה

שלום, אני בת 28 וילדתי לפני שנה. לאחר הלידה בדיקת פאפ תקינה, הפסקתי הנקה לפני 3 חודשים, במהלך השנה האחרונה סבלתי מגידול שפיר בברך (PVNS מפושט) אשר הוצא לפני חודש בהליך ניתוחי, מעבר לכך בריאה. במשפחתי לסבתות סרטן שד בגילאים 40 ו-60. אמא של סבא נפטרה מסרטן שחלות בגיל 60 אך אחותה חלתה בסרטן שחלות בגיל צעיר יותר (30-40) והבריאה הודות לגילוי מוקדם. בבירור גנטי לפני מספר חודשים נמצאתי נשאית ל-BRCA2 (שמקורו בכלל מהסב השני, היחיד שטרם הוזכר), והגעתי למעקב לנשים בסיכון גבוה לסרטן שד/שחלות. בין השאר בוצע אולטרסאונד שחלות (לפני 3 חודשים) בו נמצא: "צמוד לשחלה (בתוכה?) הודגם מבנה הטרוגני אקוגני בגודל 24*34 מ"מ". הופנתי לחזור על הבדיקה לאחר 3 חודשים, ובבדיקה החוזרת לפני יומיים באותה שחלה: "נצפה מבנה ציסטי: סולידי; עם גבולות סדירים. אקוגני, מטיל צל אקוסטי. בגודל 28*38 מ"מ. היכול להתאים לדרמואיד." בנוסף לשני אלו יש לי עוד אולטרסאונד שחלות מלפני 3 שנים, בו נמצא באותה שחלה: "ממצא אקוגני, הטרוגני במימדים 14*16 מ"מ" אשמח להסבר על משמעות התוצאות והמשך הטיפול המומלץ במקרה כזה. מה הסבירות של היות ממצא כזה ממאיר? האם הוא בהכרח גדל ב-3 חודשים או שההפרש בגודל הוא בטווח של שגיאת מדידה? מהו הגודל ממנו מומלץ להוציא? או שעצם זה שזה עדיין גדל בעייתי ומצביע על צורך בהוצאה בפני עצמו? בנוסף, אשמח אם תוכל להסביר את המשמעות של היות הממצא סולידי? עם גבולות סדירים? הטרוגני? אקוגני? מטיל צל אקוסטי? תודה רבה!

הממצא המתואר , (הטרווגני, אקוגני עם צל אקוסטי) הוא קרוב לודאי ציסטה מסוג דרמואיד שהיא מאד נפוצה שגדךה לרב בצורה איטית ולרב עד שלא מגיעה לקוטר כ4-5 סמ ניתן לעקוב. אבל צריך לזכור שרק לאחר הוצאתה ניתן לקבוע בודאות את טיבה. אין קשר בין דרמואיד להיותך נשאית BRCA שאז יש סיכון לגידולי שחלה מסוג אחר בשלב זה נראה הגיוני להמשיך מעקב באולטרסאונד בעוד כ 3 חודשים ואם וכאשר הממצא יגדל ובודאי אם יהיה מלווה בכאבים לעבור ניתוח להוצאתו

מנהל פורום אונקולוגיה גינקולוגית