מעקב קולפוסקופיה וכעט צוואר הרחם נסגר

דיון מתוך פורום  אונקולוגיה גינקולוגית

07/11/2013 | 19:00 | מאת: שירה

ד"ר שלום רב, התייעצתי עמך בפורום זה לא אחת, ראה בבקשה עפ"י כתובת המייל שלי. אני בת 56. בגיל המעבר כ-7-8 שנים. מאז שנת 2008 אני במעקב קולפוסקופיה עקב CIN1 שהתגלה ב-2008. ביצעתי קריו (הקפאה) ומאז אני במעקב אחת לחצי שנה קולפו+פפ+ECC. לאחר מעקב קולפו שכלל פפ+ ECC אחת לחצי שנה שהיו תקינים חזר שוב CIN1 בביקורת בפעם הרביעית ושוב ביצעתי קריו (הקפאה) ושוב כל חצי שנה מעקב של קולפו'+פפ+ECC. היום הייתי שוב בביקורת, זו היתה אמורה להיות הפעם הרביעית (הרופא הסביר לי שאם 4 פעמים קולפו' יוצא תקין אני עוברת למעקב רגיל הבנתי שזה אחת לשנתיים), 3 הביקורות עד עתה היו תקינות. היום הרופא לא יכל לקחת ECC מכיוון שאמר שצוואר הרחם שלי סגור. ואמר לי לבצע בעוד חצי שנה אולטרסאונד. ברצוני עוד לציין כי כ-4 שנים שאני סובלת מהפרשה מוגלתית צהובה, שכל הטיפולים התרופתיים שקיבלתי לא עזרו, גם על כך התייעצתי עמך לא אחת בפורום זה. כעט, לאחר טיפול תרופתי משולב ביחד עם בעלי, אין לי הפרשות והמצב נקי לחלוטין. לציין כי הרופא אמר שהקולפו היום נראה תקין, אך אינו רואה את צוואר הרחם ותעלת הצוואר כאמור מכיון שהצוואר סגור ולכן לא לקח גם דגימה. שאלתי היא: 1. האם בגילי זה סביר שצוואר הרחם יהיה סגור? 2. איך יודעים מה הסיבה שצוואר הרחם נסגר? 3. איך ניתן אם-כך לעקוב אחר CIN1? הרי גם אחרי הקפאה ראשונה כעבור שנתיים CIN1 חזר ושוב ביצעתי הקפאה. וכעט כאמור ביצעתי 3 ביקורות שהיו תקינות והרביעית לא ניתן לבדוק מכיון שהצוואר סגור, איך ניתן אם כך כן לעקוב אחר צוואר הרחם? 4. הרופא אמר שאבצע אולטרסאונד. איך עפ"י אולטרסאונד ניתן לעקוב אחר CIN1? 5. האם זה מחייב פתיחת צוואר הרחם ע"י פעולה כירורגית על מנת להמשיך לעקוב אחר CIN1? 6. האם יש דרך אחרת לעקוב אחר CIN1? 7. האם זה שאין לי מספר חודשים הפרשות, יכול להיות בעצם מכיוון שצוואר הרחם סגור? ומכיוון שהצוואר סגור לא יוצאת לי הפרשה? ולא דווקא שהטיפול עזר? 7. למי שיש צוואר רחם סגור זה אומר שלא יראו אצלה דימום ו/או הפרשות? 8. כל כמה זמן עלי לבצע כעט מעקב ל=CIN1? ואיזה מעקב אם צוואר הרחם סגור, קולפו' לא תיתן מענה? מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי ותודה מראש על סבלנותך הרבה. תודה ובברכה.

צוואר רחם "סגור" היא תופעה צפויה ונפוצה בגילך ובמיוחד לאחר קריו של הצוואר וזה אומר שלא ניתן לראות את האיזור שבו בדרך כלל CIN יכול להתפח נדיר מאד המצב שהצוואר יהיה סגור לחלוטין כך שדימום או הפרשות יצטברו ברחם ובדיקת אולטרסאונד יכולה לראות אם זה המצב האולטרסאונד לא יכול לעזור באיבחון CIN אבל ממכלול הנתונים שמסרת נראה לי שבמידה ובדיקת ה PAP תצא תקינה תוכלי להסתפק במעקב שנתי של PAP אין כל המלצה לפתיחה כירורגית של צוואר הרחם ורק באופן פחות שכיח במידה ותהיה הישנות של CIN I ניתן לבצע כריתת פתח צוואר בלולאה חשמלית

08/11/2013 | 18:50 | מאת: שירה

ד"ר אלון שלום רב, תודה רבה לתשובתך, אך רציתי לציין כי מעל 15 שנה לפני שהתגלה אצלי CIN1, ביצעתי אחת לשנה בדיקות פפ, ותמיד הן יצאו תקינות. (מה גם שאני מבינה שהן בדיקות סקר ולא מדוייקות), CIN1 התגלה אצלי עקב בדיקת פיפל שביצעתי בגיל המעבר בשנת 2008. ולכן, אתה אומר שבמידה ויחזור לי CIN1, אזי ישקלו באם יש צורך בפתיחת צוואר הרחם, אך זה הענין שבדיקות הפפ אינן מדוייקות, אז איך ניתן לעקוב אחר צוואר הרחם שלי כעט ותעלת הצוואר? והאם כשפותחים את צוואר הרחם (ואיך זה נעשה בכלל?), זה נשאר פתוח אחרי זה כל הזמן? ו/או יכול להיות שוב מצב שיסגר שוב אחרי פעולה מכנית כלשהי? אני מבינה שלמי שהתגלה CIN, צריכה להיות במעקב של 20 שנה לפחות, ושבדיקה תקינה זו בדיקה שצוואר הרחם נצפה, אז באיזה אופן אני אמורה לעקוב אחר ה-CIN? אודה על סבלנותך ותשובתך. ב ב ר כ ה

מנהל פורום אונקולוגיה גינקולוגית