הלם תת-נפחי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

הפרעה בהורמוני האדרנל (בלוטת יותרת הכליה)

להורמוני האדרנל העיקריים קורטיזול, אלדוסטרון (המיוצרים בקורטקס, הוא קליפת האדרנל) יש תפקיד חשוב בתגובת הגוף למצבי דחק, ויסות משק המלחים והגלוקוז. חוסר בהורמוני יותרת הכליה עלול להיות מלא או חלקי וחומרתו עומדת ביחס הפוך לגיל ההופעה. חוסר מולד בהורמונים אלה גורם למצב מסכן חיים בגיל היילוד. במצבים של חוסר אנזימטי עלולה הצטברות תוצרי הביניים לגרום להפרעה בהתפתחות התקינה של איברי המין. הגדרה הפרעה בהורמוני האדרנל מתבטאת באי-ספיקה של האדרנל עקב פגם מולד בייצור או בהפרשה של הורמוני קליפת האדרנל. אפידמיולוגיה ההיארעות של אי-ספיקה אדרנלית אינה ידועה. CAH) Congenital Adrenal Hyperplasia) שהיא גורם מכריע באטיולוגיה של אי-ספיקה אדרנלית נמצאה בשכיחות מקורבת של 1:15000 יילודים. אטיולוגיה אי-ספיקה אדרנלית עלולה להיות ראשונית - עקב הפרעות בהתפתחות האדרנל (היפופלזיה), פגם גנטי באחד האנזימים המשתתים ביצור הורמוני הבלוטה (Steroidogenesis Defects), נזק דו- צדדי סב-לידתי לבלוטת יותרת הכליה (דימום, ספסיס), היעדר תגובה להורמון, ACTH, מחלות פריאוקסיזומליות ומחלת Wolman. הפרעה אנזימטית גנטית ביצור הורמוני האדרנל תגרום לתמונה פתולוגית של Congenital Adrenal Hyperplasia....
ללמוד עוד על הלם תת-נפחי
הפרעה בהורמוני האדרנל (בלוטת יותרת הכליה)-תמונה

להורמוני האדרנל העיקריים קורטיזול, אלדוסטרון (המיוצרים...

מאת: אלי הרשקוביץ
03/10/2013
'לאם ולילד שלום'? לא תמיד...-תמונה

מתי קיימת סתירה בין הצלת חיי האם להצלת העובר? על מצבי חירום...

מאת: ד"ר דוד...
05/12/2004
תאונות דרכים: טיפול מציל חיים-תמונה

הישרדותם של פצועים קשים בתאונות דרכים תלויה בפינוי מהיר...

מאת: מערכת zap...
22/08/2017
קדחת חום: עקיצת יתוש הטיגריס-תמונה

היתוש האסייתי שוכן גם בישראל ולעיתים עלול להעביר מחלות כמו...

מאת: מערכת zap...
16/08/2012
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל להלם תת-נפחי?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

הלם תת-נפחי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב. מאובחנת עם היפרפילטרציה כלייתית. ביצעתי אתמול איסוף שתן ונפח השתן היה רק 1000 מ"ל (עדיין אין תשובות לאיסוף). במקביל ביצעתי בדיקות דם ואלו התוצאות: UREA 27 (טווח ערכים בין 17-43). CREATININE 0.63 (טווח ערכים בין 0.51-0.95). UREA\CREATININE RATIO 42.9 (טווח ערכים בין 12-20). ממה שקראתי באינטרנט התוצאה האחרונה מדאיגה מאוד. אשמח לדעת מה עלולה להיות משמעותה וכיצד לפעול.

היחס הוא חסר משמעות כששתי הבדיקות הן תקינות בדם. רמת אוריאה שעולה באופן לא פרופורציונאלי לזו של קראטינין, באדם שפתח אי ספיקת כליות חדה, יכולה להצביע על ירידה בנפח הדם כגורם לאי ספיקת הכליות.

אני סובל מזה שנה מבחילות שאין להם הסבר חוץ מריפלוקס ועודף חומציות למרות סותרי חומצה שונים שמנו לב שאחרי אכילה של מאכלים המכילים מלח המצב מחמיר והבחילות נעשות קשות יותר עם הזעות קשות הרגשה רעה ואי שקט סינוור בעניים טישטוש בראש וחוסר יציבות בבדיקות רמת הנתרן בדרך כלל 134 בבדיקת שתן לריכוז מלחים יצאה בנורמה יש לציין שבדיקת dhaes היתה נמוכה אני יוצא הרבה לשתן ודווקא בשעות היום ודבר נוסף לאחד מילדי שסבל מיציאות רבות היתה לו רמה נמוכה של adh האם יש הסבר לתופעות שאני סובל בבעיה במשק המלחים או הורמונלית תודה צבי

רמת נתרן של 134 לא מסבירה את התסמינים. ADH - הורמון נוגד השתנה מווסת את כמות המים הנספגת בכליות בהתאם לרמת המלחים בדם וכמות הנוזלים בגוף. כאשר יש ירידה בנפח הדם או עליה בריכוז הנתרן בדם ההורמון יופרש. תגובה תואמת למצב וולמי תקין ונתרן הנוטה לנמוך הוא רמות ADH נמוכות . מחלה נדירה הנגרמת עקב בעיה ביצור זאת אומרת חסר של ה ADH מכונה . Central Diabetes Insipidus . היא גורמת להפרשה של כמויות שתן עצומות (לעיתים עד 20 ליטר ליממה) ולצמא מתמיד. בדיקת הנתרן בדם בצום תראה עליה בריכוז הנתרן. לאור מכלול התסמינים ממליצה שרופא המשפחה יפנה אותך לבצע איסוף שתן 24 שעות לקלטכולאמינים/מטנפרינים . בהצלחה

שלום בתחילת השבוע סבלתי משני התקפי מיגרנה אשר הוקלו עם לקיחת מיגרלב ושהייה בחדר חשוך. יום למחרת ועד היום סובלת מתחושת חולשה כללית וסחרחורות עד כדי תחושה שכמעט מתעלפת. לחץ הדם נמוך 90/60, סובלת מתת פעילות בלוטת התריס אך מאוזנת עם כדורים, המוגלובין 13.1. האם לחץ הדם הנמוך יכול לנבוע מהתקף המיגרנה ומתי צפוי שיחלוף? האם אתה ממליץ על בדיקות נוספות וכיצד אפשר להעלות את לחץ הדם? תודה רבה!!

ללילך שלום, המדור אינו יכול לתת המלצת טיפול פרטנית. שכיח מאד שמרגישים "סחוטים" אחרי התקף מיגרינה. הסיבה השכיחה ביותר ללחץ דם נמוך אצל מי שלחץ דמו איננו נמוך בדרך כלל היא ירידה בנפח הדם על רקע אי-שתיה מספקת. שוחחי עם רופאייך. בברכת בריאות, כרמל ערמון

שלום, אנחנו סטודנטים לרפואה לפני בחינת גמר יש לנו שאלה שאולי תוכל לעזור לנו, אם נספיק לתפוס אותך (קראנו שאתה תהיה פחות זמין בתקופה הקרובה): צעיר, בריא מתאשפז עקב כאב חד במותן. ב US רואים אבן והידרונפרוזיס. במיון תפקודי כליות תקינים. מקבל זריקות וולטרן להקלה על הכאבים. למחרת, בבדיקות Cr - 2, אוריאה - 80, אשלגן - 5.5 מה הסיבה לאי ספיקת הכליות? א. השפעה המודינמית של NSAID. ב. analgesic nephropathy ג. Minimal Change Disease ד. RPGN ה. היפוולמיה מה היית מסמן? ולמה? היפוולמיה כי הוא חולה ונגיש פחות למים? השפעת NSAID (הגיוני תוך יום?)? תודה רבה

הראל שלום, ייתכן שכבר עברתם את המבחן... אני הייתי עונה וולטרן כי השפעתו יחד עם החסימה עשוייה להעלות את הקריאטינין בצורה הדרמטית ביותר. היפוולמיה פחות נראת לי סבירה בלי מדדים נוספים ובכזאת דרמטיות.

פורומים בנושא הלם תת-נפחי
פורום רפואה דחופה (מיון)
ד"ר רוית רייטר תשיב על שאלות הגולשים בתחומים הנוגעים לרפואת חירום
פורום נפרולוגיה
ד"ר הילה סוטנדורף וד"ר אורית קלוק - בן בסט ישיבו לשאלות בנושא מחלות הפוג...
פורום רפואה היפרברית וצלילה (טיפול בתא לחץ)
ד"ר יהודה מלמד ישיב על שאלות הגולשים בנושאי רפואת הצלילה ורפואה היפרברית...