חבלה באף: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

פורים שמח: רופא ילדים מזהיר מפני סכנת ה"נפצים"

לפני כשבועיים נער בן 16 ששיחק בנפץ, נפצע מרסיסים בפניו ובעיניו ונזקק לטיפול בבי"ח. התופעה המסוכנת מתרחשת בכל שנה ופוגעת בילדים רבים. רגע לפני האסון הבא, שוחחנו עם מומחה לרפואת ילדים שקרא להורים לגלות ערנות בכל שנה זה קורה מחדש: ילדים משתעשעים ב"נפצים" במהלך חג פורים ונפגעים כתוצאה מכך. רק לפני שבועיים נער בן 16 מירושלים נפצע מנפץ המכונה "רמאדן", וכתוצאה מכך סבל מפגיעות בעיני וידיו, שנגרמו לאחר שהתבונן בו מקרוב וחיכה שיתפוצץ. הנער נזקק לטיפול בבית חולים עקב הפגיעות המרובות. לפי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, בין השנים 2010-2020 פנו לקבלת טיפול בבתי החולים 120 ילדים בשל היפגעות מנפצים. 53 אחוזים מהם כללו ילדים בני 10 – 14, ב-27% מהמקרים - בני 5-9 וב 22 אחוז – 15 - 17. כ 45 אחוז מהמקרים כללו פציעות בעיניים וב 25 אחוז מהם - בידיים. ב-7 אחוזים מהמקרים הילד נפגע ביותר מאיבר אחד. "הילדים קונים את הנפצים בפיצוציות ובכל מיני מקומות שלא מקפידים על תו תקן, ומגיעים אלינו לטיפול", מספר ד"ר...
ללמוד עוד על חבלה באף
בצקת באף: נפיחות וגודש - בדרך להחלמה-תמונה

בצקת לאחר ניתוחים באף - רפואיים או אסתטיים - מהווה חלק...

מאת: ד"ר אילן...
14/10/2018
פורים שמח: רופא ילדים מזהיר מפני סכנת ה"נפצים"-תמונה

לפני כשבועיים נער בן 16 ששיחק בנפץ, נפצע מרסיסים בפניו...

מאת: מיכל הלפרין...
24/02/2021
פיסול אף - ללא ניתוח-תמונה

הזרקת חומרי מילוי משמשת כיום לעיצוב הפנים - מילוי רקות,...

מאת: ד"ר הלל...
30/03/2016
ניתוח פלסטי באף: נפוץ ומורכב-תמונה

מאיזה גיל ניתן לבצע ניתוח באף? מה ההבדל בין ניתוח על רקע...

מאת: ד"ר שושנה...
20/07/2015

חבלה באף: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, מזה מספר ימים אני מרגיש בליטה/נפיחות בצד הימני של האף. הבליטה מתחילה כמעט באיזור מרכזו של האף ויורדת מעט ימינה (חצי ס"מ בערך), מרגיש כמעט כחלק מהעצם. עד כמה שזכור לי היא לא היתה שם בעבר. היא לא מספיק גדולה בכדי שיראו אותה כלפי חוץ, אבל בהחלט יש בליטה/נפיחות בצד ימין שלא נמצאת בצד שמאל. לא זכור לי שקיבלתי מכה באף בתקופה האחרונה, אך הייתי מצונן לפני שבוע לערך. אני לא חש כל כאב באיזור. אשמח לדעת מה זה יכול להיות. המון תודה!

שלום רב, מספר ימים אתה חש בליטה/נפיחות בצד הימני של האף. הבליטה מתחילה כמעט באיזור מרכזו של האף ויורדת מעט ימינה. לא זכור לך שקיבלת מכה באף בתקופה האחרונה. בליטה בגשר האף יכולה להיות תהליך זיהומי, צסטי, עיבוי גרמי ואפילו גוש גידולי. מציע לך להיבדק על ידי רופא אף אוזן גרון כדי לקבל אבחון ברור ומדוייק. בברכה

היי, אני פונה אליכם בבקשה לעזור לנו לפתור את הבעיה. אחיינית שלי, בת 11 לפני 5 חודשים קבלה מכה באף בזמן חוג ספורט. היו לה כאבים, אבל בצילום לא ראו כלום. אמרו שזאת מכה יבשה והיא תכאב כמה חודשים אפילו ואין צורך לעשות עם זה משהו. לא היה שום סימן כביכול לאותה מכה. מאז האף כן המשיך לכאוב ללא שום סימן חיצוני, אבל הילדה התלוננה מדי פעם שקצת קשה לה לנשום, שהיא מרגישה אויר קר ואויר חם וכאלה. כעבור 3 חודשים בערך הופיע על האף משהו כמו שטף דם שהתפרץ החוצה ויצא ממנו נוזל כלשהו (לא ברור אם זאת הייתה מוגלה או רק לימפה, כי זה היה נירה די שקוף). לא היה חום ולא שום דבר אחר חוץ מאותו פצע, כאבי אף בנגיעה ונפיחות ואדמומיות קלים מסביב. נשלחנו למיון ילדים בבית חולים ברזילאי, שם בוצעו כמה בדיקות דם שלא נמצא בהן כלום . אבל הרופא אמר שמוכרת להם בעיה דומה שאחרי מכה סטרפטוקוקוס שחיי במקומות כאלה של סחוס מתפרץ ויכול לגרום לדלקת. בגלל זה הרופא המליץ על עירויים תוך ורידים של אנטיביוטיקה אוגמנטין ל-5 ימים. היה יום שישי, לא רצינו להתאשפז וביררנו האם ניתן לקבל מנה אחת בבית חולים כדי לבדוק שהכול בסדר ואז להמשיך בצורה אמבולטורית. קבלנו תשובה חיובית. קבלנו מנה אחת בבית חולים והמשכנו עד יום שבת בלילה. ביום ראשון פנינו לקופת חולים להמשך הטיפול, אבל נאמר לנו שאין אנטיביוטיקה כזאת למכירה בקופת החולים. חשוב מאוד לציין שאחרי יום וחצי של טיפול הזה האף כמעת היה נירה נקי, הפצע ממש התייבש. והרופא אמר שלפי איך שזה נירה , אין צורך להמשיך בטיפול תוך ורידי, אלה מספיק לקחת את האנטיביוטיקה דרך הפה וזה מה שעשינו. כעבור שבוע אחרי סיום אנטיביוטיקה הפצע הופיע בשנית. נסענו עוד הפעם למיון הפעם בבית חולים קפלן. הם אמרו שאין כרגע מה לעשות ושלחו אותנו עם מרשם לאנטיביוטיקה אוגמנטין המחוזקת דרך הפה והמלצה לבדיקות אצל רופא אף אוזן גרון ורופא אור. נבדקנו גם אצל הרופאים הללו. אף אוזן גרון לא מצא שום דבר ורופא אור רשם משחה ל-10 ימים שלא נתנה שום אפקט. עוד הפעם נסנו לאותו מיון. שם קבלו אותנו כבר רופא אף אוזן גרון מומחה ורופא ראומטולוג מומחה. בדקו ואמרו שלא רואים שום דבר ומקור הבעיה לא מובן להם. לא קראו לרופא טראומטולוג , או אפידמיולוג, או כירורג למרות שהדגשנו שכל זה התחיל אך ורק אחרי מכה באותו המקום עוד לפני כמעט חצי שנה שרק כעבור 3 חודשים בפעם הראשונה הופיע הבעיה החיצונית. אתמול חזרנו אחרי הביקור השלישי במיון בבית חולים קפלן. ההמלצה הייתה לא לעשות שום דבר כרגע בתקווה ו"זה יעבור לבד" ואם לא וזה התפתח למשהו יותר גרוע (נפיחות ממש חזקה, אדמומיות יתר, חום, מוגלה), אז לבוא עוד הפעם לביצוע ביופסיה. חשוב לציין שבכל הפעמים הללו של ביקורי מיון לא נעשה לילדה לא צילום, לא MRI ולא סיטי (בטענה שזה קרינה חזקה). חזרנו הביתה אתמול בערב מהמיון והיום בבוקר ה"שטף" התחיל להמשיך להתפרץ והגיע כבר עד לקצה האף. אנו לא יודעים כבר מה לעשות, כי ממש לא אחראי מבחינתנו להניח לזה להתפתח למשהו הרבה יותר גרוע כמו שהמליצו הרופאים במיון שזה נשמע פשוט מגוחך. אני פונה אליכם בתקווה שמישהו יוכל לעזור לנו ולקוון אותנו, כי אנו אפילו לא יודעים לאיזה תחום הרפואה שייכת הבעיה ולרופא באיזה מקצוע ניתן לפנות. מצ"ב תמונות אשמח לעזרה מכל סוג שהיא. הודע לכם מאוד.

שלום, אני מבין את המצוקה שלכם. עם כל הכבוד נראה שהיא נבדקה ע"י מספר רב של רופאים כולל רופאים בכירים. אני לא רופא א.א.ג אך נראה לי שיש מקום לבצע הדמייה של המקום. הפנייה להדמייה ניתן לקבל גם מהרופא המטפל שלכם. בעיקרון הבעיה צריכה להיות בתחום הטיפול של רופא א.א.ג מומחה לילדים. אם אין לכם באיזור רואפ שכזה פנו לאיזור המרכז שם יש רופאי א.א.ג מומחים לילדים בלבד.

תודה רבה, כבר קבלנו סוף-סוף הפניה לסי טי, עדיף מביופסיה בפנים של הילדה.

שלום.הבן שלי בן 7. היום נפל וקיבל מכה באף, הדימום נעצר יחסית מהר. עברו 7 שעות מאז הנפילה, דם לא נוזל מהאף, אבל כשמכניסים נייר טישו מגולגל- הוא יוצא עם דם. אנחנו שמים נייר טואלט כל כמה זמן לספוג את הדם והוא כל הזמן יוצא עם שאריות דם. האם זה הגיוני או דורש בדיקה דחופה? מלבד זה, הילד חיוני לא מתחונן על כאב הכל תקין. תודה

היי, אם אין דימום חיצוני אל תשימו נייר, תנו לדם להתייבש ולפתח גלד וזהו.

שלום, בבדיקה במחלקה לרופאת שיניים בשיינדר קיבלנו הפנייה לטיפול שיניים בהרדמה מלאה לילד בן 11, אוטיסט שאינו מסוגל לשתף פעולה עם פרוצדורות רפואיות שכאלה. יש לו מספר התלבטויות לגבי נחיצות הטיפול כולו. 1. הרופאה רוצה להחליף את כלל הכתרים הקיימים לילד (משנת 2015) וזאת בטענה כי "לילדים אוטיסטים לא בריא כתרים המכילים מתכות ובינהם כספית". יש לציין כי אין פגיעה באף כתר וזו הסיבה היחידה לרצונה להחליף אותם. הדבר תמוה בעיני ונשמע כמו אגנדה אישית של הרופאה בתיאוריות שהופרכו בענייני כספית ומתכות והקשר לאוטיזם (כגון חיסונים המכילים כספית). האם ידוע לך אחרת? האם יש נחיצות ממשית בניתוח בהרדמה מלאה והחלפת הכתרים מסיבה זו בלבד? יש לציין כמובן שאין החמרה במצבו מאז הטיפול בו הוכנסו הכתרים לפיו. 2. לילד יש שן חלבית רקובה. אותה היא רוצה לעקור. ששאלתי אותה אם ללא עקירה הדבר יוביל לנזק ענתה שלא. לכן, לא ברור לי למה לא לחכות עד שתיפול לבד? למה יש צורך גם פה בטיפול ועוד שמדובר בהרדמה מלאה? 3. הרופאה רוצה לעקור באותה הזדמנות את כל שיני החלב שנותרו בפי הילד. לא ברור מדוע, אין בהם חורים. אבל אמרה שעדיף כי ממילא הוא בהרדמה. גם כאן לא ברור לי למה הילד צריך להתסובב במכה אחת עם 4-5 שיניים חסרות בפה שיגרמו לו לחוסר נחות. מלבד זה אין חורים או בעיות נוספות. האם לדעתך יש צורך בטיפולים שנקבעו?

היי, אודה להתייחסות

מבלי להכיר את מצב הילד ושיניו , אתייחס לשאלות באופן כללי. אם הכתרים הטרומיים שבפיו במצב תקין אין כל סיבה להחליפם ואינם מכילים כספית (סתימות מסוימות מכילות כספית אך לא ידוע על נזק בריאותי מהן. לגבי עקירת שיניים ראשוניות בריאות שאינן מציקות , אין כל הכרח. הטיפול חייב להתמקד בצרכים ברורים ובאבחנה ברורה של צורך בטיפול.