סרטן הערמונית גרורתי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סרטן בישראל: ירידה מובהקת בתמותה

מדי שנה מאובחנים בישראל כ-30 אלף חולי סרטן חדשים; שיעור התחלואה בסרטן בישראל הוא מהגבוהים בעולם. האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות מפרסמים היום נתונים חדשים על מחלת הסרטן, לרגל יום המודעות הבינלאומי למחלה (4.2) לקראת יום הסרטן הבינלאומי, המצוין מדי שנה ברחבי העולם על ידי ארגון הסרטן הבינלאומי (ה-UICC), ב-4 בפברואר, חושפים האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות את הנתונים המעודכנים ביותר על מחלת הסרטן. נתוני רישום הסרטן בישראל (המתייחסים לשנת 2017) הם נתוני אמת המתבססים על כלל האוכלוסייה בארץ. בארצות הברית לעומת זאת, מתפרסמת תחזית דומה על בסיס מדגם המייצג כ-34% מההיארעות באוכלוסיית ארה"ב, כפי שנדגמו בשנת 2016, ונתוני תמותה לשנת 2017.   סרטן השד - השכיח ביותר בקרב נשים. צילום: שאטרסטוק   להלן עיקרי הנתונים המעודכנים:   מספר חולי הסרטן החדשים בישראל: בשנת 2017 אובחנו כ-30,000 ישראלים עם מחלת הסרטן.   סוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל: הסרטן השכיח ביותר בגברים יהודים הוא סרטן...
ללמוד עוד על סרטן הערמונית גרורתי
סרטן הערמונית: הסרטן השכיח בקרב גברים בישראל-תמונה

בשנת 2016 אובחנו 2,040 גברים ישראלים עם סרטן הערמונית...

מאת: זאפ דוקטורס...
08/09/2019
סרטן בישראל: ירידה מובהקת בתמותה-תמונה

מדי שנה מאובחנים בישראל כ-30 אלף חולי סרטן חדשים; שיעור...

מאת: זאפ דוקטורס...
02/02/2020
מהם סוגי הסרטן שניתן לחיות לצדם חיים טובים וארוכים?-תמונה

מפתיע ככל שזה ישמע, מסתבר שישנם מספר סוגי סרטן שניתן לחיות...

מאת: זאפ דוקטורס...
15/09/2019
סרטן הערמונית: טיפול קרינתי ללא פגיעה במעי-תמונה

אחד הטיפולים האפקטיביים בסרטן הערמונית הוא טיפול קרינתי –...

מאת: מערכת zap...
10/02/2019

סרטן הערמונית גרורתי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

אני קראתי שהטסטוסטרון הוא הדלק של סרטן הערמונית והבנתי שלאחר טיפול הורמונלי לדיכוי הורמון הטסטוסטרון. יורד ה PSA יפה אולם לפעמים אחרי מספר חודשים התא סרטני לומד לייצר את הטסטוסטרון ואז הPSA עולה שוב. שאלתי היא האם יש תרופה שמונעת מהתא הסרטני לייצר את הטסטוסטרון. מה שם התרופה והאם היא בסל הבריאות

הבנת נכון. שם התרופה שעושה זאת: אבירטרון

שלום דוקטור. תודה על תשובתך. כן הרופא נתן שילוב של קזודקס ואבודארט! הסרטן בביופסיה מלפני מספר שנים היה התחלתי. בבדיקות חוזרות אין החמרה. אבל החסימת שתן הנוכחית היא 3 חודשים עם שינוי לטובה בפעם השלישית שהיתה בהתחלה עם הכנסת 200 סמק ועד אחרי 5 שעות 55 שארית שתן. לאחר 12 שעות חסימה כמעט מלאה. ואז מוחלטת 800שארית! האם הקזודקס הוא כדור אנטי טוסטסטרון? כמו אנדרוקור? אולי בגלל שאבודרט הוא לא מתאים למי שיש סרטן ערמנוית אז נתנו אוצו במקביל? האם בחסימת שתן ניתן לקחת רק אבודארט? מה לגבי אומניק הרופא אמר שכל עוד שיש קטטר לא לקחת אומניק מה הסיבה? מה יקרה אם לא אקח קזודקס? האבודארט יעבוד? ניתוח אינו בא בחשבון רפואית כרגע לצערי.

שלום. התשובה תלויה במטרת הטיפול. קזודקס הוא חומר שמשתק את הקולטן לטסטוסטרון, כך שהטסטוסטרון לא יכול להשפיע על התאים. משתמשים בקזודקס במקרים של סרטן מתקדם של הערמונית כשרוצים לבטל את ההשפעה המעודדת שיש לטסטוסטרון על תאי הסרטן. אבודארט הוא חומר שמונע הפיכה של טסטוסטרון לחומר הפעיל שגורם להשפעה שלו בערמונית. משתמשים בו במקרים של הגדלת ערמונית כשרוצים להקטין אותה. האפקט הזה של אבודארט לוקח זמן (לפחות 3 חודשים). ההחלטה לגבי טיפול באצירת שתן במקרים שיש גם סרטן ערמונית, תלויה מאוד בדרגת ההתפשטות של הסרטן ובמשמעות הקלינית שלו. כשיש אצירת שתן ואין סרטן ערמונית, מעדיפים לא להמתין עד שאבודארט ישפיע ומציעים ניתוח להקטנת הערמונית ולפתיחת החסימה. כשנותנים קזודקס שחוסם את הקולטנים לטסטוסטרון, לא צריך גם לתת אבודארט. בגלל זה אני חושב שיש משהו שאני לא מבין בפרטים שלך שגרם לרופא להמליץ לך על הטיפול הזה. אומניק מרחיב את מוצא השלפוחית. כשיש קטטר, אין צורך בהרחבה של מוצא השלפוחית מפני שהקטטר בין כה וכה מנקז את השתן מהשלפוחית. ההשפעה של אומניק היא מהירה יחסית, כך שאפשר להתחיל אותו 2-3 ימים לפני שמחליטים להוציא קטטר.

אין סרטן מתקדם רק ראשוני. ולכן עלות תועלת הקזודקס מבהירה לי שקזודקס מיותר והאבודרט הוא הכדור היחיד בזמן הקטטר לקחת. הקזודקס ניתן בחסימה הראשונה לשבועיים ועזר. כעת להבנתי האבודרט הוא היחיד ואמתין שיעבוד. רב תודות.

שלום רב, תשובת ביאופציית ערמונית של אבי (בן 73) : 18991 (right) :Adenocarcinoma , Gleason score 8 (4+4) , Group 4. Tumor involves 40% of two out of the 6 cores 18992 (left) :Adenocarcinoma , Gleason score 7 (3+4) , Group 2. Tumor involves 30% of two out of the 6 cores אבחנה: 16-18991 T92000 M80103 להבנתנו , זהו סרטן ערמונית: צד ימין של הערמונית: בשלב בו "הגידול הסרטני התפשט אל מחוץ לבלוטת הערמונית או חדר לרקמות הסמוכות לה" וחומרתו "סרטן ערמונית מתקדם מקומי" (40% של 2 מתוך 6 האונות) צד שמאל של הערמונית: בשלב בו הגידול נמצא עדיין בתוך בלוטת הערמונית וחומרתו " סרטן ערמונית מוקדם" (30% של 2 מתוך 6 האונות) שאלותיי: 1.האם פירוש הבדיקה נכון ? נתונים נוספים שכדי לדעת עליהם ? 2.לא ברור לנו מהתשובה האם הסרטן התפשט מחוץ לערמונית או לא ? איזה בדיקות נהוג לעשות כדי לברר זאת ? 3.בהינתן תשובה זה , מהם סוגי הטיפולים העומדים בפנינו לבחירה ? מהו סוג הטיפול המומלץ ? -4.האם סוג סרטן זה נחשב אלים ? "נפוץ" ? מתפשט במהירות ? אודה מאוד לתשובותייך לכל שאלותיי. תודה.

בנוסף , להלן ערכי ה PSA: 2011 : 5.5 2013: 8 2016: 12.45

שלום רוני. 1. מהנתונים שהעתקת מתשובת הביופסיה באנגלית, לא ניתן להסיק לגבי מידת ההתפשטות של הסרטן. כך שאני לא מבין למה כתבת "סרטן ערמונית מתקדם מקומי" או "סרטן ערמונית מוקדם". המידע שהביופסיה נותנת הוא לגבי מספר הדגימות המעורבות בסרטן מתוך הביופסיות שנלקחו, הנפח שהסרטן תופס מהדגימה, והגליסון - שנותן מידע על מידת האגרסיביות של הסרטן. 2. כאמור, הדגימות בביופסיות נלקחות רק מהערמונית, כך שלא ניתן לדעת בוודאות לגבי מידת ההתפשטות. כדי לדעת את זה כדאי לעשות MRI של הערמונית ו-PET/CT PSMA. 3. צריך לקבוע את השלב של המחלה לפני שאפשר לדבר על אפשרויות. בניסוח אחר, אפשרויות הטיפול תלויות בשלב של המחלה" האם הסרטן נמצא רק בערמונית? האם הוא נמצא בערמונית וחורג מהגבולות של הערמונית אבל בסביבה שלה? האם יש גרורות? הבדיקות הנ"ל אמורות לענות על השאלות האלה. 4. גליסון 8 (4+4) נחשב לסרטן עם סיכון להתקדמות. כלומר, יש סיכון רב שללא טיפול הוא ישלח גרורות. סרטן ערמונית, גם כשהוא אגרסיבי יחסית, הוא עדיין מתקדם באיטיות יחסית לסוגי סרטן אגרסיביים אחרים. עדיין חשוב מאוד להמשיך את הבירור בעניין הזה, ולהחליט על טיפול.

אני כבן 70, לפני כחודשיים התגלה אצלי סרטן הערמונית גרורתי. בתקופה זו אני עובר לחצים נפשיים עצומים. והאנקולוגית המליצה על ציפרלקס. מזה 19 יום אני לוקח כל בוקר 10מ"ג. בימים האחרונים נכנסתי למצבי חרדה חריפים בשל צילומים PET מיוחדים נוספים וטיפולים שונים שעומדים להתחיל כולל טיפולים כימותרפיים בעוד כחודש. האם לקיחת ואבן עשויה להזיק ?

התוספת הינה אפשרית אך ההמלצה היא לנסות לאזן על ידי תרופה אחרת!