תת ספיגה?

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול

26/08/2005 | 14:37 | מאת: מישהו

שלום רב, 1. אני בן 20 נמצא בבירור בחשד לתת ספיגה. סובל מרגישות בבטן ומיציאות רכות (לעיתים כאבי בטן התקפיים). לפני כשנה ירידה במשקל, כיום משקל שמור. בין ההתקפים האמורים נצפו רמות גבוהות של פורפירינים בשתן אך סוכם כי הם בלבד לא אבחוניות. כיום לאור כולסטרול ו - LDL נמוכים באופן מהותי, ויטמין D פעם נמוך מן הנורמה ופעם תקין, היפוקלציאוריה באיסוף שתן 24 שעות ו - Galactose Intolerance על סמך העמסת לקטוז, הועלה חשד לתת ספיגה. עם זאת Carotene, IgA,IgM ו - IgG תקינים. CBC - תקינה. B12 תקין אך בתחום הנמוך של הנורמה, אלבומין - תקין. אנדומיזיאל בעבר תקין, נוכחי עדיין בעבודה. האם נשמע כתת ספיגה? 2.אגב ביצעתי ביום רביעי השבוע Xylose Test, נאמר לי טלפונית שיצא תקין. אך לאחר הבדיקה זכור לי כי סבלתי מכאבי בטן ומשלשולים מימיים לחלוטין. האם זה הגיוני קסילוז תקין לאור האמור לעיל והתופעות שלאחר הבדיקה? 3. האם יש עוד טסטים המראים תת ספיגה (באופן כללי ולא ספציפי) האבחנה חשובה ודחופה ואין לי בשלב זה את הזמן למצוא את הסוג הספציפי. אם כן אילו טסטים קיימים? מצטער שהיה ארוך, תודה מראש,

27/08/2005 | 21:53 | מאת: ד"ר אייל גל

תת ספיגה היא שם כולל לבעיות שונות הפוגעות ביכולת המעי לספוג אבות מזון, מינרלים וויטמינים. הבעיה יכולה להגרם עקב דלקת מעי, חסרים באנזימי מעי או לבלב, פגיעה ברירית המעי ועוד. תת ספיגה לרב מתבטאת בשלשול בעל צבע צהבהב, ריח חריף, צף על מים ולעתים מלווה בנוזל שומני וכמו כן בירידת משקל וחסר של ויטמינים ומרכיבים מסויימים בדם. ניתן להשתמש בתבחינים שונים לאבחון תת ספיגה. תבחין קסילוז בודק בעיקר ספיגה של פחמימות, ניתן לבצע גם בדיקת שומן כמותית בצואה כדי לאבחן חוסר ספיגת שומן. צריך להבדיל בין מצב זה למצבי בעיות ספיגה של מרכיבים ספציפיים כגון לקטוז או פרוקטוז הנובעים מחסרים של אנזימים. הרושם שלי מהבדיקות שציינת הוא כי אין כאן אבחנה של תת ספיגה אך כמובן שתשובה סופית צריכה להנתן מהרופא המטפל. ד"ר גל

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול