מהי ההגדרה של התקף בניגוד לביטוי יומיומי של קרוהן?

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול

12/10/2013 | 14:03 | מאת: pipa

שלום לכולם, אחד המדדים להערכת חומרת המחלה הוא כמות ההתקפים בתקופה נתונה. אשמח אם תשתפו אותי בהגדרה רפואית קיימת הידועה לכם ל"התקף" על-מנת שאוכל להעריך את מצבי נכונה ושתחוו דעתכם על ההגדרה שלי. אני בת 30 ואובחנתי לפני שנה כקרוהן קוליטיס (הקרוהן מוגבל למעי רוחבי, סיגמא ומעי ימיני עולה בלבד). ביטוי המחלה שלי הוא אינפלמטורי, כאשר היתה גם מעורבות עינית לא קלה. אני מגדירה התקף כאירוע שבו התסמינים שלי, כאבי הבטן והשלשולים, ביחד או לחוד, לא פוסקים לאורך כל היום/ימים ועוצמתם גבוהה במיוחד, והתפקוד שלי נפגע (נאלצתי להעדר מהעבודה, לוותר על פעילות שתכננתיוכו'). ביתר הזמן, שאותו איני מכנה התקף, הכאב תמיד נוכח, אך הוא מופיע לסירוגין ובאופן ספונטני במהלך היום כמו דקירות סכין כואבות, נקודתיות וקצרות יחסית. אני מעריכה (אולי באמת כדאי להתחיל לספור) שאני חשה כ-30 דקירות כאלו ביום, שגם מלוות לרוב בתחושת כרסום ובבחילה. גם היציאות בהתאם, רואים עליהן שמי שאחראי להן הוא אדם חולה, והן מלוות בתחושת דחיפות וחייבת לרוץ עכשיו לשירותים. עם זאת, תדירות היציאות נמוכה בהרבה ממצב שאני קוראת לו התקף (נאמר עד 8 פעמים ביום במקום 30). בנוסף יש את הכאב הסטטי התמידי של האיזור, כלומר אם אגע או יגעו לי בבטן באיזור המעי הרוחבי או הימני יכאב לי. האם אני טועה? האם במצב שאינו התקף, אמורים לא לחוש בתסמינים כלל?

נראה על פניו שאת פעלה כל הזמן, עם עליות ומורדות של עוצמת הדלקת אך לא עם הפוגות אמיתיות. אם כך, לא מדובר בהתקף קצר אלא בפעילות מתמשכת של המחלה.

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול