אנמיה לילד בן 2.5 שנים
דיון מתוך פורום המטולוגיה
שלום לד"ר. בני בן השנתים וחצי סובל כבר זמן רב ממחסור בברזל. בכל התקופה מאז גיל שנה אנו מטופלים בפריפל3 ע"י לקיחת 6cc ליום. בדיקות בגיל שנתיים שללו את מחלת הטלסמיה וכן נוכחות נוגדנים של צליאק. אני רוצה לציין כי אני(אם) חולת צליאק. הילד אוכל כ- 5 פעמים בשבוע עוף,בקר. תוצאות הבדיקה האחרונה מצורופות. המוגלובין : 10.8 המטוקריט: 32.6 mcv : 72 mch: 24 mchc:33.1 rdw:14.4 ברצוני לציין כי בדיקת פריטין מלפני 5 חודשים הניבה ערך של 21 מה עלי לעשות בהקשר לחוסר הברזל? האם עלי להמשיך ולתת לילד באופן רוטיני את הפריפל. האם יש בדיקות נוספות שעלי לבקש מרופא הילדים? האם יש צורך בהפניה להמטולוג ? האם המחסור בברזל מרמז על צליאק ויש לחזור על הבדיקות? האם יתכן כי לקיחת פריפל בארוחה הכוללת מוצרי חלב מפריעה לספיגת הברזל? תודה מראש על העזרה
א. מוצרי חלב מפריעים לספיגת הברזל. הרבה מזונות מפריעים לספיגת ברזל ולכן צריך לקחת תכשירי ברזל רחוק מאוכל ורק עם מים. ב. מה מוצאכם ? ג. לא רשמת את מספר ה- RBC. כמה הן ? חשוב גם לזכור שתלסמיה אלפא אינה ניתנת לאיתור בדרכים רגילות ולכן קשה להגיד ששללו תלסמיה. שללו תלסמיה ביתא (אולי). ד. המוגלובין 10.8 בגיל זה אינו ממש אנמיה. גם רמת פריטין של 21 אינה נמוכה ולכאורה אינה מעידה על הפרעה בספיגה. מה הרמה הנוכחית ? האם יורד ? יציב ? מה משקלו ? ה. אולי כדאי לנסות תכשיר ברזל אחר. קראי המאמרים על משק הרבזל ועל תלסמיה שמופיעים בעמוד זה.
שלום שוב הנה הנתונים החסרים: ערך ה- RBC תקין עומד על 4.5 אני ממוצא פולני ובעלי ממוצא בוכרי משקל הילד כ- 14 קילו בדיקה של פריטין נערכה רק לפני חצי שנה לכן לא ניתן לדעת האם היא בירידה או לא. שלילת התלסמיה נעשתה ע"י בדיקת נוכחות המוגלובין מסוג A2 ו-f לגבי נטילת הברזל, נאמר לנו לקחתו במשך הארוחה האם לחדול מכך?