בת 14 חודש, עוד לא מדברת

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

17/06/2001 | 00:13 | מאת: יעל

שלום. אני אם לילד בן 5 שנים, עם ליקוי עמוק בשמיעה, במעקב מיח"א ומשולב בגן רגיל. יש לנו בת נוספת, בת 14 חודש. נבדקה בלידה ובגיל מספר שבועות (ABRׂ) - תקין. התפתחות תקינה והרושם שלנו שהיא שומעת. היא מבינה יפה מאד מה שאומרים לה (עד רמה של "איפה הנעלים שלך?", "רוצה לאכול?" וכו') אבל מבחינת דיבור, היא מאד "מאחור". יש מספר שמות עצם שהיא אומרת - כמו "אבא" - לא ספציפי, "פרפר", "את זה", "האו"(כלב), "בי בי"(להתראות), "מא מא"(אוכל), אבל באופן כללי כשהיא רוצה תשומת לב היא צורחת או צועקת. לימדתי אותה לסמן "לשתות" בשפת סימנים והיא משתמשת בזה כשהיא רוצה בקבוק חלב. לאור העובדה שבננו הבכור החל לדבר מאוחר בגלל ליקוי השמיעה שלו (בגיל שנה וחצי), אנחנו לא בקיאים בנורמה. שנינו התחלנו לדבר לפני גיל שנה. הבן הבכור אינו מסמן בכלל. הוא אוראלי לחלוטין עם איחור שפתי של בערך שנה-שנה וחצי לפי מבחנים, אם כי נראה לנו שיתכן שזה אפילו יותר. האם אנחנו צריכים לדאוג, או שהילדה נמצאת בנורמה ? האם יש קשר בין גיל התחלת הדיבור של ההורים לגיל התחלת הדיבור בילדיהם ?

את מתארת ילדה בתחום הנורמה. למה ללמד אותה סימנים ( כמו לשתיה?), היא תמצא את הדרך למילים מחוברות ושימושיות. תעודדי אותה, דברי אליה במשפטים קצרים וברורים ותעודדי כל נסיון להמליל את רצונה ולחקות מילים, ובעקר, אם יש לך שאלות ספציפיות תפני לקלינאי תקשורת לשם יעוץ והדרכה, על אף שלפי תאורך לא נראה בעיה, מילים בודדות בגיל 14 חודש הינו בתחום הנורמה. העקר שיש נסיון לתקשר המילים. באשר גיל שההרוים דיברו, אין מחקר אשר מצא קשר, אבל אני הרבה פעמים שומעת דווחים על תחילת הדיבור המאוחרת אצל הורים, שוב, לא נמצא קשר מבחינה מדעית!

17/06/2001 | 11:28 | מאת: דפנה

אחיין של בעלי התחיל לדבר בגיל שנתיים וחצי!!. לפני זה בקושי דיבר. אבל ראו עליו שהוא מבין הכל. ושיש לו אינטגלציה גבוהה. וידוע לי על עוד שניים שהתחילו לדבר מאוחר. בכל מקרה שווה לשלול כל פגיעה בשמיעה. בברכה , דפנה.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה