גמגום אצל בן שלוש

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

19/02/2003 | 12:48 | מאת: טל

שלום רב.בני כעת בן שלוש.הוא החל לדבר מאוחר-בערך בגיל שנתיים-עד אז דיבר מילים ספורות ולא צירף שתי מילים.בגיל שנתיים בתקופה מהירה מאוד הוא החל ממש לדבר שוטף אם כי לא תמיד ברור לגמרי... בערך בגיל שנתיים וחצי יום אחד הוא החל להתקע בתחילת המשפט וממש לא הצליח להוציא את המילה מהפה.הוא היה מתרגז ונעשה אדום עד שהמילה יצאה בצעקה.אחרי כמה ימים שהתופעה רק הלכה והחמירה-והוא ממש החל להפסיק לדבר-מפחד שיתקע-נפגשנו עם קלינאית תקשורת שייעצה לנו כמה דברים לעשות.המצב השתפר מאוד ואפילו נעלם בערך לאחר שבועיים.חשוב לציין כי בפגישה השנייה עם הקלינאית כבר לא היה צורך להמשיך בטיפול אך היא אמרה לנו שנצפה לחזרה ולנסיגה של הבעיה.ואכן הבעיה חוזרת ונסוגה. שאלתי היא עד מתי בעצם לחכות איתו ?? חשוב לציין שעכשיו כמעט באופן קבוע הוא מגמגם-הוא לא נתקע וצועק-אלא פשוט מגמגם.אנחנו לא מתייחסים ונראה שזה גם לא מפריע לו,אך בכל זאת הייתי מבקשת את חוות דעתך-האם לא כדאי לגשת שוב לאבחון של הגמגום ? האם התופעה אמורה להיעלם מעצמה ? אני חוששת שעוד מעט כשקצת יגדל-יצחקו עליו הילדים... אודה לך על התשובה

חוסר שטף בדיבור הינה תופעה התפתחותית ויכולה להופיע ולהעלם במהלך השנים הראשונות, עד גיל 6 בערך (כניסה לבית הספר) חלק מהחוקים קשרו בין שטף הדיבור ליכולת כללית של התארגנות (במשחק, במרחב ובשהפ) חלק אחר קושר בינו לבין רכישת אוצר מילים ושפה המחייבים התארגנות מהירה לתוך משפט בשטף הדיבור ונסיון מצד הילד להדביק את מהירות הדיבור של המבוגרים בסביבתם. ילדים לרוב אינם מודעים לתקלות בדיבור, ואם כן, אז לא נותנים לזה ערך , התקיות או חזרות קיימות ואינם צוחקים אליהם אלה מקבלים אותם כסיגנון הדיבור שלו, במידה ושמים לב, זה בדרך כלל תגובת המבודר שיקבע את התיחסותו, זאת אומרת, אם מציינים שיש תקלות בדיבור ואת תגני על זכותו של בנך לדבר איך שהוא יכול, אז, הוא לא יחשוב שיש משהוא רע, לעומת זאת, אם תפגעי בלבילו ותשיבי עלבון או הגנתיות יתר בנך יחשוש שיש משהוא נורא בדיבורו!!!! אין להתעלם התעלמות מוחלתת מהתופע ואין לתת לה משקל עודף, זוהי תופעה שב 75% מהילדים חולפת עד גיל 5-6 ואין לנו כלים לדעת מתי תחזור או תעלם, לכן יותר קל להניח שהיא תעלם...... יחד עם זאת אם הינך מודאגת רצוי ומגיע לך לקבל עצה אישית ולקבל תשובות לכל שאלותיך. תוכלי לפנות לקלינאי שאיה היה לך נסיון טוב. עייני בפרק העוסק בתחום זה באתר קלינאי התקשורת www.ishla.org.il תתיעצי גם עם הגננת של בנך ותקשיבי ליתר הילדים בגן, תשמעי הרבה תקיעות וחזרות, שאינם מוגדרות כגימגום!

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה