קולסטטומה

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

19/11/2000 | 11:11 | מאת: חנה מרציאנו

שלום ברצוני לדעת על מחלה באוזן בשם קולסטטומה. אצל בתי בת עשר היא עברה ניתוח באוזן בבקשה לתת לי מידע איך לטפל באוזן ולשמור שזה לא יחזור. בתודה חנה

25/11/2000 | 23:42 | מאת: ד"ר ארז בנדט

זיהום כרוני של אוזן תיכונה עלול לגרום לעיתים לצמיחה של עור מתעלת השמע דרך הנקב בעור התוף לתוך החלל של אוזן תיכונה. כאשר מתרחשת תופעה כזו מתפתחת ציסטה של עור בתוך חלל האוזן התיכונה. לציסטה כזו קוראים כולסטאטומה (CHOLESTEATOMA). הציסטה הולכת וגדלה עם הזמן ונוטה להזדהם. ככל שהציסטה גדלה היא לוחצת על האברים שסביבה והורסת את עצמות השמע, את הקירות של האוזן התיכונה ועלולה להתפשט לכיוון חללי העצם שמאחורי האוזן (העצם הזו נקראת מסטואיד - MASTOID). במקרים חמורים עלולה הציסטה הזו להתפשט ולפגוע גם באוזן הפנימית ולגרום לירידת שמיעה תחושתית ואפילו לחרשות. פגיעה באוזן פנימית עלולה לגרום גם לסחרחורות. לפעמים עלול אפילו עצב הפנים שעובר בתוך האוזן להפגע ואז עלולה להופיע חולשה ואפילו שיתוק של מחצית פנים. במקרים חמורים במיוחד הכולסטאטומה עלולה להרוס את גבולות העצם של האוזן ולפלוש לכיוון קרומי המוח שנמצא מעל ומאחורי האוזן. הזיהום הכרוני של הכולסטאטומה גורם להפרשה מסריחה. אם מופיעים כאבי ראש, חולשת פנים או סחרחורות זהו סימן אזהרה לסיבוך ויש לגשת מיד לבדיקה רפואית. בניגוד לזיהום כרוני "פשוט" שניתן לרוב להתגבר עליו על ידי טיפול רפואי שמרני, הרי שכולסטאטומה היא מחלה כירורגית והיא לא תחלוף ללא ניתוח. מטרת הניתוח היא בראש ובראשונה להשיג "אוזן בטוחה" ורק כמטרה משנית גם שיקום השמיעה. לפעמים נזקקים לסדרה של מספר ניתוחים על מנת לסלק את כל המחלה ורק כאשר האוזן "בטוחה" לבצע ניתוח לשיקום השמיעה. יש לדעת שבמיוחד בילדים אחוזי ההשנות של כולסטאטומה גבוהים. עליך להשמע להנחיות המנתח ועל הילדה להשאר במעקב רפואי צמוד כל מספר שבועות-חדשים. אם הילדה עברה מסטואידקטומיה "פתוחה" מרבית המנתחים ממליצים לשמור מפני חדירת מים לאוזן.

28/11/2000 | 14:56 | מאת: shirly atias

ד"ר ארז בנדט שלום רב, שמי שירלי אני כיום בת 26. בגיל 7.5 עברתי ניתוח באוזן ימין לאחר שנתגלתה אצלי ה"מחלה" המדוברת. כל השנים שמרתי על "אוזן יבשה" כלומר ניזהרתי שלא יכנסו לי מים לאוזן החולה וכמובן שמיעתי נפגעה מאוד בעקבות הניתוח(נותרו רק עצבים). כל השנים טופלתי ע"י רופא אחד מאוד מפורסם בתחום אולם כיום בגלל גילו המתקדם הייתי מעונינת לקבל חוות דעת נוספת לגבי האפשרויות שלי - האם ניתן לשפר את השמיעה ע"י ניתוח או האם ניתן לשפר את המצב מהבחינה שלא אצטרך לשמור לגבי כניסת מים לאוזן. אשמח אם אוכל לקבל פרטים נוספים על הענין או אם יש רופא מומחה שניתן לפנות אליו בנושא. תודה.

מנהל פורום אף אוזן גרון