מצבי "חנק" פתאומי

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

25/08/2001 | 14:49 | מאת: יובל

מזה שנים רבות אני סובל מתופעה שקורה מדי מס' חודשים ובדרך כלל, אך לא תמיד, מתרחשת תוך כדי שתיה/אכילה: ללא כל התרעה או תחושה מוקדמת - וכאמור בדרך כלל כאשר אני אוכל או שותה - פתאום איני יכול לנשום. אני מנסה ככל יכולתי ופשוט לא מצליח, ורק אחרי 20 - 30 שניות ולפעמים יותר - שמבחינתתי הן שניות ארוכות מאד ( שכן כמובן לא נערכתי "לקחת אוויר" ולהפסיק באופן מכוון את הנשימה) - אני מצליח לחזור ולנשום - בד"כ מול חלון פתוח/מגע ישיר עם אוויר. התופעה הזו קורה לעיתים גם בלילה - ואני מתעורר פתאום ללא יכולת לנשום - ושוב - מצליח לחזור ולנשום אחרי אותו פרק זמן ארוך מאוד מבחינתי. ניסיתי לזהות קשר לגורם חוזר, ולפחות בחלק מהמקרים הדבר קשור לשתיה או אכילה מהירה / מעין בליעה לא נכונה, ו /או שגורם לליחה סמיכה. ולפעמים - כתוצאה ממשקה כמו יין בשעת לילה מאוחרת יחסית - ואז לעיתים התעוררות פתאומית בלילה בלי יכולת לנשום. הדבר מאד מטריד ומפחיד - ואודה על תשובה וסיוע.

26/08/2001 | 08:53 | מאת: ד"ר ארז בנדט

התופעה נקראת לרינגוספאזם - ספאזם (התכווצות) פתאומית של שרירי הלרינקס (=הגרון=תיבת מיתרי הקול). זהו רפלקס הגנתי שנועד למנוע שאיפה (=אספירציה) של חומר זר לריאות. בזמן האוכל/שתיה - אם המזון "הולך בדרך הלא נכונה" - יופעל הרפלקס או שלחליפין יהיה ארוע של שיעול חזק אם הצלחת "להקדים קנה לושט". בלילה, אם התופעה קורית תוך כדי שינה, מדובר ברפלוקס - עלייה של חומצות קיבה לגרון -וחדירה של כמה טיפות חומצה לבין מיתרי הקול שמיד מגיבים בספאזם הגנתי. אפייני לאנשים שאוכלים מאוחר בלילה לפני שהולכים לישון. התיאור שלך שהתופעה מוחמרת אחרי שתיית יין הוא קלאסי מכיוון שאלכוהול מרפה את השוער התחתון של הושט ומאפשר/מעודד את תופעת הרפלוקס. בשלב ראשון אני מציע שינויים בהרגלי תזונה (לא לאכול לפחות 3 שעות לפני שינה ולהמנע משורת מאכלים מסויימים) ובתנוחת השכיבה (חצי גוף עליון מורם מעט) כפי שתיארתי בעבר. אנא השתמש במנוע החיפוש של הפורום כדי לקרוא הסבר מפורט ששלחתי לפורום בעבר.

26/08/2001 | 11:06 | מאת: זוגתו של יובל

תודה על תשובתך. רציתי להוסיף ולשאול האם התופעה שאתה מדבר עליה (רפלוקס) קורית גם לא בזמן האוכל? משום שאצל בעלי זה מעולם לא קרה ממש בזמן האוכל אלא בכל הפעמים כשעה שעתיים לאחר סיום הארוחה. שאלה שניה היא כיצד לנהוג כשהדבר קורה? האם יש משהו שניתן לעשות כדי לשחרר את מה שהרפלקס גורם בצורה מהירה יותר? כשאין יכולת לנשום זה נראה כנצח ומפחיד מאד ואני מחפשת כל דרך כדי לנסות לקצר את הזמן שהוא נמצא במצב של חוסר יכולת לנשום. תודה על התיחסותך

26/08/2001 | 22:16 | מאת: יובל

תודה על תשובתך. ההסבר שהעלית נראה לי הגיוני ומתאים. מס' שאלות: 1.הפעם האחרונה שהתופעה קרתה - לפני כיומיים - היא באה דווקא בעקבות שתיית כוס מים עם קצת קרח בתנוחת ישיבה סטנדרטית. האם הדבר יכול גם כן להפעיל הרפלקס ( או אולי קשור למזון /שתיה שאכלתי כחצי שעה לפני) 2. שניה לפני ה"חנק" - אני מרגיש בד"כ שאני עומד להחנק - ולפעמים אני מצליח "לצאת מזה". האם יש דרך בה ניתן למנוע התופעה בכלל או לעשות משהו אם הגעתי ל"שניה שלפני" ? 3.כפי שזוגתי שאלה קודם לכן - אם כבר קרתה התופעה - האם יש דרך להקל/לקצר את פרק הזמן שבעיני נראה כבלתי נגמר וכתסריט אימה ? 4. האם יש איזה טיפול רפואי שניתן לעשות למניעת הענין ? שוב - רוב תודות על כל תשובותיך

26/08/2001 | 22:17 | מאת: יובל

תודה על תשובתך. ההסבר שהעלית נראה לי הגיוני ומתאים. מס' שאלות: 1.הפעם האחרונה שהתופעה קרתה - לפני כיומיים - היא באה דווקא בעקבות שתיית כוס מים עם קצת קרח בתנוחת ישיבה סטנדרטית. האם הדבר יכול גם כן להפעיל הרפלקס ( או אולי קשור למזון /שתיה שאכלתי כחצי שעה לפני) 2. שניה לפני ה"חנק" - אני מרגיש בד"כ שאני עומד להחנק - ולפעמים אני מצליח "לצאת מזה". האם יש דרך בה ניתן למנוע התופעה בכלל או לעשות משהו אם הגעתי ל"שניה שלפני" ? 3.כפי שזוגתי שאלה קודם לכן - אם כבר קרתה התופעה - האם יש דרך להקל/לקצר את פרק הזמן שבעיני נראה כבלתי נגמר וכתסריט אימה ? 4. האם יש איזה טיפול רפואי שניתן לעשות למניעת הענין ? שוב - רוב תודות על כל תשובותיך

20/03/2020 | 18:39 | מאת: יעקב שתיל

מה אפשר לעשות כשזה קורה?

מנהל פורום אף אוזן גרון