ניתוח אף

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

30/09/1999 | 17:05 | מאת: ג. א.

האם ניתוח קוסמטי של האף עלול לגרום לנזקים בריאותיים ? אילו ?

22/10/1999 | 16:30 | מאת: דר' שלמה ו' מאיר

סבוכים אחרי נתוח פלסטי של האף (רינופלסטי) עשויים להתרחש גם בידים הטובות והמנוסות ביותר. מאחר שהנתוח הרינופלסטי נמנה עם סוג הנתוחים המכונה "נתוח בחירה", ז"א לא קים כורח רפואי לבצועו, יהיו סבוכים בתקופה הבתר נתוחית מתסכלים במיוחד הן למנתח והן למנותח. הסבוך החמור והמסוכן ביותר הוא זהום אחרי הנתוח. זהום יכול להתרחש ברקמות האף ולגרום אלח-הדם, פקקת בכלי הדם הורידיים הגדולים בגולגולת ואפילו למורסה במוח. סבוך חמור זה נדיר מאוד, למרות שהנתוח אינו נערך באזור סטרילי, שהרי לא ניתן להפוך את פנים האף לסטרילי. יש לזקוף את שעור הזהום הנמוך כל כך על חשבון אספקת הדם המצוינת לפנים ולאזור המנותח. סבוך ספציפי הוא תסמונת ההלם הרעלני - toxic shock syndrome . כאשר הטמפונים שהוחדרו לאף חיבים להשאר בו יותר מ-24 שעות, הם יספקו קרקע מזון לחידקים. הסביבה החמה והלחה בתוך האף משמשת כאינקובטור מעולה. יש לפנות מיד למנתח או לבית החולים כאשר מתעוררים סמני התסמונת, והם: חום גבוה, תחושה של מחלה קשה, הקאות, שלשול, בלבול והלם. במסגרת הנתוח הרינופלסטי מנסרים את עצמות האף, כדי לשוות לאף צורה חדשה וכן נעשות פעולות עדינות מאוד בסחוסי האף. בעשרת הימים הראשונים אחרי הנתוח איחוי העצמות עדין חלש ופגיעה באף עשויה להזיז את העצמות לעמדה לא רצויה. אחרי שלושה שבועות האיחוי כבר חזק למדי. חשוב למנוע כל פגיעה חיצונית באף במשך 20 הימים הראשונים לאחרהנתוח. הגבס ששמים על האף אחרי הנתוח אינו נותן הגנה מפני חבלה חיצונית. סבוכים נוספים: תחושה של סתימה באף; דמום לתוך מחיצת האף אם היה צורך ביישור מחיצת האף; היווצרות נקב במחיצת האף. סבוך קשה יכול להתהוות במישור הפסיכולוגי-פסיכיאטרי, כאשר המנותח אינו יכול להתרגל למראה פניו החדש, למרות שהנתוח הצליח יפה והשיג את יעודו האסתטי. רשימת הסבוכים בודאי אינה שלמה. הסבוכים הם בחלקם כה ספציפיים, שאין טעם להביאם במסגרת זאת. הנתוח הרינופלסטי הנו מסובך למדי. תמיד רצויה שיחה גלויה בין הרופא למיועד לנתוח, בקשר לבעיות הספציפיות של האף העומד להנתח ומראהו העתידי. אין כל טעם, למשל, לבקש ממנתח ליצור אף סקנדינאווי בפנים ים-תיכוניות. אף כזה אינו תואם לפנים, הוא יראה מוזר ולא יתקבל כיפה. במקרים מסוימים רצוי גם יעוץ פסיכיאטרי לפני הנתוח, כי לא כל אדם המבקש נתוח רינופלסטי מסוגל להתמודד עם פניו החדשות וישאר מאוכזב ומלא תלונות אף-על-פי שהנתוח עלה יפה. אין לי ספק, שברור רפואי קפדני לפני הנתוח וטכניקה נתוחית טובה, יש בהם כדי להניב תוצאות מעולות.

מנהל פורום אף אוזן גרון