הריון ותרופות נגד חרדה - לרוקח

דיון מתוך פורום  תרופות ורוקחות - תמיכה

12/02/2004 | 20:24 | מאת: גליה

דני שלום, האם ידוע לך על תרופות נגד חרדה הנחשבות בטוחות לשימוש בזמן הריון? מה לגבי תרופות לשינה? האם נוקטורנו נחשב בטוח?האם קיימות תרופות להרגעה הבטוחות בזמן הריון? אודה מאוד על תשובתך או הפנייתך למקום בו ניתן לקבל תשובות לשאלות.

21/02/2004 | 23:23 | מאת:

שלום גליה כדאי מאד להתייעץ עם הרופא המטפל, המכיר את מצב החרדה, ואותך... לו עלייך לדווח על ההריון והוא יתאים לך התרופה. לימור איזנבוד

22/02/2004 | 00:13 | מאת: מג"ר בבאי דני - רוקח

בס"ד לגליה שבוע טוב ! שאלה יפה אבל מאוד קשה . היא בתחום החלטתו של הרופא המטפל שלך ולפי הערכתו והכרותו אותך . כל מה שלהלן הוא אינפורמטיבי בלבד.... ****** לגבי בטיחות תרופות בהריון-כללי המושג "תרופה בטוחה בהריון" אינו קיים בסביבתינו מאז גילוי מחלת האדמת כגורמת מומים (1941 ) קטסטרופת התלידומיד לפני 40 שנה והגילוי שהתרופה דיאתיל סטילבסטרול גרמה לתופעות לוואי בילדים של אותם נשים כ 20 שנה ( ובעברית עשרים שנה !!! ) אחרי שניתנה . למעט חומרים נדירים רוב התרופות ( בתלות במבנה שלהן) עוברות את השיליה לכן כל התרופות כולן הן בחזקת "חשודות" כל עוד לא נחקר והוכח אחרת. המדע הזה כפי שאת נוכחת הוא צעיר יחסית והוא מסתמך הרבה פעמים על מקרים שקרו וידע שנצטבר בשימוש בתרופה ולרוב אינו יכול לתכנן מחקרים אלא בחיות מעבדה. ****** לגבי תסמונת חרדה -כללי לא כל דאגה קלה היא חרדה ואיני יודע אם זו ההגדרה שלך למצבך או ההגדרה הרפואית ( שהגדרותיה מאוד ברורות ומלווה בסמפטומים ברורים של המערכת האוטונומית בגוף) . בכל מקרה , היא נפוצה מאוד ולכן צפוי שתופיע במהלך הריונות וגם תדרוש אולי טיפול . 12% מכלל החולים שבחרדה הם חולים בתסמונת מוגדרת הנקראת GAD=generalized anxiety disorder וכל מה שאומר להלן יתיחס לתסמונת זו ( ושאולי את לא המקרה! ). תסמונת חרדה תוארה כבר בסוף s1800 .והוכרה ע"י פרויד ~1900s היא נפוצה בערך ב 5% באוכלוסיה (פי 3 מסכיזופרניה ומהפרעות ביפולריות ומפוביות ופי 4 מהתקפי פאניקה). יותר בנשים (55-60% ) מאשר בגברים. רק 33% מהמאובחנים מקבלים טיפול !!! ( ובעברית 66% מהחולים אינם מקבלים טיפול ). הטיפול בדרך כלל בעל מרכיב פסיכותרפי + מרכיב תרופתי. תרופת הבחירה היא אפקסור ובמיוחד לשחרור מושהה ( והיום יש לה תחליף גנרי כחול לבן ) והוא גם הנחקר ביותר . בופרופיון (סורבון בוספירול ) וגם בנזודיאזפינים הם אופציות נוספות המאושרות FDA לטיפול בתסמונת. יש גם נסיונות לטיפול בתסמונת באנטידפרסנטים וכולל SSRIS המפורסמים. המצב ההריוני עצמו עלול לגרום לשינויים לרעה במצבים כמו חרדה ודיכאון ולכן יש חשיבות גדולה ללווי צמוד של רופא. רופא מטפל שכזה שיהיה האחראי ויוכל להעריך שינויים במהלך כל תקופת ההריון ולטפל בהם. ***** לגבי התרופות באופן ספציפי או "מה עושים מחר בבוקר..." -איני יודע אם את בהריון או מתכננת ומה חומרת המחלה וקשה לומר זאת אבל בכל מקרה אחת האפשרויות היא גם לדחותו לסוף הטיפול . -האפשרות הבאה אחריה היא שאיפה להמנע מתרופות ולהצמד לטיפול פסיכולוגי של פסיכוטרפיה בלבד ושינוי הרגלי חיים.זה כנראה הטוב למצבים של קל עד בינוני. - האפשרות ההגיונית הבאה היא אם ניתן להמנע מתרופות בטרימסטר ראשון ( הימים 31-81 הם הקריטים להתפתחות העוברית ). -אח"כ להשתמש המינון הנמוך ביותר ולמשך זמן הקצר ביותר אם ניתן. -אם יש החלטה להוסיף טיפול תרופתי לטיפול הפסיכותרפי בזמן ההריון - צריך לדעת שרוב התרופות הללו מקוטלגות בקטגוריה סי של הFDA ( שאומר פחות או יותר איננו בטוחים.. ויש לשקול תועלת מול נזק ) :- - אפקסור (ונלפן=בארץ) - מסווג בסיווג בטיחות סי - האומר יש לשקול ( .התרופה חדשה יחסית 1993 וזה אומר נסיון מועט ).קראתי מאמר ( 1994 ) על 10 נשים שקבלו את התרופה בהריון ללא הדגמת נזק בסטטיסטיקה זה ממש לא הרבה והסיווג עדיין סי. -בופרוביון - מסווג כקטגוריה בי =בטוח יותר אבל נראה לי שהוא יעיל פחות קלינית. - לגבי בנזודיאנפינים -רובם הקטגוריה D ( וחלקם אפילו X=איסור מוחלט ) הם מהירים יותר בזמן ההשפעה שלהם וטובים לחרדה קצרת טיפול בהריון - שימוש זמני קצר -אולי ,ושימוש כרוני ממושך שלהם- לא . השימוש הכרוני אינו מומלץ משום שיש דיוחים הקושרים אותם לעליה בסיכוי לפגם של חיך שסוע (במיוחד אלפרזולם ) סימני גמילה וגם דיכאון בילודים במיוחד אם ניתנו לקראת סוף ההריון.הם בעלי מבנה ליפופלי , ואסויל למשל מגיע לשווי משקל בין דם האם לעובר כבר בתוך 1 שעה. 2 הנקודות האסטרטגיות במהלך ההריון יהיו ימים 31-81 וגם לקראת הלידה עצמה ששם יש להנמיך מינון במיוחד. מאמר מרענן בנושא משנת 2003 מצ"ב בנזודיאזפינים בהריון http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12802839&dopt=Abstract - לגבי קבוצת ה SSRIS שהיום אי אפשר בלעדיהם...הם מקוטלגים בקטגוריה של C לפי הFDA למרות שמתחזקות ההערכות והממצאים שהם "בסדר" עדיין הקטגוריה נשארה סי. יש לקבוצת זו תסמונת של תופעות גמילה העלולות להופיע גם אצל הילוד עד 30 יום אחרי הלידה . האסטרטגיה המומלצת היא להוריד מינון ב25% לשבוע בטרימסטר אחרון זה נכון במיוחד לחברי הקבוצה בעלי זמן מחצית חיים ארוך ( פרוזאק ופקסט) ואפילו להחליף לכאלה קצרי טווח ( לוסטרל ציפרמיל רסיטל ). - לגבי תרופות לשינה - שוב כולן בקטגוריה זו סי ( ברובם שיכיים לשמפחה שליעייל=בנזודיאזפינים ).וגם נוקטורנו עדיין בטיחות בהריון לא נקבעה=קטגוריה סי. *****לסיכום כל ההחלטות הקשות הללו תצטרכי לשקול יחד עם הרופא המטפל שלך.עיקר תהליך קבלות ההחלטות תלוי במצב הקליני לפי שיקולים של נזק מול תועלת אני מצטער שאין פה תשובות מוחלטות ולפעמים... אלו הם החיים. בנוסף עצתי היא לך היא בין היתר להיות צמודה לרופא המטפל ואפילו לקבוע פגישות מראש למשך כל זמן ההריון=לווי צמוד. בברכת הריון קל ובברכת "אל פחד..!" מג"ר בבאי דני רוקח [email protected] נ.ב. הנ"ל אינפורמציה בלבד . אין פה המלצה לטיפול או המנעות ממנו . יש להועץ ברופא .

25/09/2019 | 19:35 | מאת: הילה

שלום. תשובה מפורטת ואינפורמטיבית מאוד , אבל בכל זאת יצאתי קצת מבולבלת. ממה שידוע לך- אם נטלתי חד פעמי nuctorno וגיליתי שאני בהריון, האם יש סכנה לעובר? אציין שאני בת 30, ללא מחלות רקע וללא טיפול תרופתי קבוע. תודה רבה