ניתוח DCR ילדה בת 4, ניתוח 5

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

06/07/2015 | 09:25 | מאת: שירן

ברצוני לשאול בעניין ניתוח DCR. בתי נולדה עם חסימה בדרכי הדמעות, מכיוון שלא עבר לה לבד, החסימה הייתה מלאה היא נותחה בגיל שנה - ניתוח פתיחה ושטיפת דרכי דמעות, מאחר וזה לא הצליח בוצע ניסיון נוסף כחודשיים אחרי של אותה פרוצדורה. לאחר ששתי האופציות כשלו הלכנו לניתוח צינוריות, היו בעיניה 7 חודשים לאחר מכן היה שיפור לבערך חודש ואז החסימה חזרה במלואה. בחרנו ללכת לאופציה האחרונה לפני ניתוח זה והיא פרוצדורה של בלון, מכיוון שעיניה היו חסומות מלא, הרופאה עשתה קודם שטיפה ופתיחה ורק לאחר מכן בלון. היה די ברור שהוא נועד להיכשל. לאחר כחודשיים וחצי הדמעות חזרו במלוא הדרן, ולצערי נקבע לנו שהיא צריכה לעבור ניתוח DCR. הניתוח נקבע לעוד 3 שבועות ואין עליו מידע ברשת. טרום ניתוח בו יוסבר לי הכול יהיה רק בעוד שבועיים וחצי ואני אשמח בינתיים לקבל מעט פיסת מידע. מה בעצם מבצעים בניתוח? ומה הסיכוי שלו להצליח ביחס לניתוחים הקודמים (4 במספר) שכשלו כולם הבנתי שבמידה וזה ייכשל אין יותר מה לעשות, והיא תיאלץ לחיות עם זה, אך להבנתי תחיה גם ללא צינוריות שכן מוציאים אותן בניתוח האם ישנם סיכונים שאני צריכה לדעת עליהם? האם אכן זוהי האופציה האחרונה שקיימת עבורה תודה על המידע. בברכה, שירן.

18/07/2015 | 12:29 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לשירן שלום יש שפע מידע ברשת על DCR, בעברית ובאנגלית. העתקתי לך למטה תיאור אחד מהאתר של בית חולים הדסה (מכוון למבוגרים, אבל זה למעשה אותו הניתוח) ויש עוד רבים נוספים, סרטים ביוטיוב, (לא חובה...) , ציורים וכו. רוב הסיכויים שבניתוח זה הבעיה תפתר, הצלקת שנותרת היא עדינה מאד, לעיתים לא נראית כלל לאחר מספר שנים. בהצלחה. העתקה מהאתר של הדסה: "מהו ניתוח מעקף דרכי דמעות (DCR)? מטרת הניתוח הינה יצירת מעקף לניקוז לדמעות אל האף לאחר חסימה בתעלות הניקוז האנטומיות. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית או מקומית. לאחר חתך של כ-1 ס"מ בעור, נחשף שק הדמעות, נפתח חלון בעצם האף, ורירית האף מחוברת לשק הדמעות. על ידי כך מתאפשר ניקוז הדמעות מהשק אל האף. לעיתים, מושחל בסיום הניתוח צינור סיליקון דקיק דרך הפתח החדש שנוצר על מנת לשמור שלא יחסם בתהליך הריפוי וההצטלקות. מוציאים את הצינור לאחר 3-6 חודשים. לניתוח זה הצלחה של 85%-95% . כשהניתוח עובר ללא בעיות ההצלחה גבוהה יותר. בניתוחים מורכבים, יש צורך לעיתים בפעולות נוספות, כגון פתיחת צלקות ושימוש בצינורות מלאכותיים (צינורות פיירקס ע"שJones). למה לצפות לאחר הניתוח? ברוב המקרים ישנו שיפור מיידי בדמעת, מיד לאחר הניתוח, אולם ישנם מקרים בהם הדמעת נמשכת זמן מה. לאחר הניתוח ישנה רגישות קלה באזור הניתוח המלווה נפיחות ודימום קל.סימנים אלו יחלפו בתהליך ההחלמה הנמשך מספר שבועות.בשבוע שלאחר הניתוח יש למרוח משחה אנטיביוטית על הפצע הניתוחי וכן לנטול כדורי אנטיביוטיקה.יש להימנע משתייה ואכילה של אוכל חם במשך היממה שלאחר הניתוח וכן להימנע מנטילת אספירין , כדי שלא לגרום לדימומים מהאף. כן יש להימנע מסיבה זו מהתעטשות או קינוח אגרסיבי של האף. לרוב ניתן לחזור לעבודה כשבוע לאחר הניתוח. במידה ובניתוח מושתלת צינורית סיליקון, היא מוצאת במרפאה 3-6 חודשים לאחר הניתוח."

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה