החמרה של קוצר ראייה

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

08/07/2003 | 20:49 | מאת: רועי

ד"ר נוימן שלום, אני בן 22 סובל כבר מגיל 11 מקוצר ראייה. לאורך כל השנים חלה החמרה מתמדת בקוצר הראייה. כל שנה- שנתיים אני מבצע בדיקת ראייה ובה מסתבר שהמספר עלה בכ-רבע- חצי מספר, מותאמות עדשות משקפיים חדשות וחוזר חלילה - המספר לא מפסיק לעלות. כיום המספר שלי מגיע בערך ל-מינוס 6 בעין ימין ובעין שמאל - מינוס 5.75 . (התחיל ממינוס 1.5 דו"צ בגיל 11). בעבר נבדקתי אצל אופטמטריסט שטען שעדשות מגע קשות עשויות לעצור את העלייה במספר - אך זה הועיל כמו כוסות רוח למת - והפסקתי להשתמש בהן לאחר 3שנים (לפני הצבא). בנוסף יש לי עין עצלה (כשהייתי קטן היו סוגרים לי את העין עם פלסטר)- העין הימנית. 1. מדוע המספר לא מפסיק לעלות - על אף שאני מרכיב משקפיים? האם יש קשר לישיבה מול מחשב ? 2. האם יש גיל בו המספר מפסיק לעלות , מתייצב וניתן לשקול ביצוע ניתוח להסרת משקפיים? 3. האם אתה מכיר טיפול מונע שעשוי לעכב/לעצור את העלייה במספר ? 4. בקשר לעין העצלה - שמתי לב שכשמבצעים לי את בדיקת הראייה , ומשנים את המספר בעין הימנית (העין העצלה) - ואח"כ פותחים את הכיסוי ממנה אין השפעה על הראייה הכללית בשתי העיניים- ולמעשה רק שינוי המספר בעין השמאלית משפיע על הראייה עצמה. האם זה אומר שאני לא משתמש בעין הימנית ? בכלל, האם יש משהו לעשות בגיל כזה (והאם כדאי לעשות משהו)? אופטמטריסט שנבדקתי אצלו פעם קרה לזה חד-עיני , אודה לך אם תסביר את משמעות הדבר. תודה רבה מראש,

12/07/2003 | 10:55 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לרועי שלום, בקצרה: קוצר הראיה אמור להפסיק להתקדם בתום תקופת הצמיחה של הגוף. (הבעיה שהוא לא תמיד יודע את זה). עבודה ממושכת לקרוב, כגון קריאה או מחשב חשודים כגורמים להמשך התקדמות בקוצר הראיה, (לא ודאי- יש ויכוחים גדולים בין רופאי העיניים בשאלה זו). אכן ההשפעה של הרכבת עדשות מגע קשות חולפת לאחר מספר שעות. הטיפולים היחידים שאני מכיר שיכולים להיות (אולי) יעילים במניעת התקדמות קוצר ראיה מבוססים על מניעת המאמץ לקרוב (אם הוא באמת הגורם). עושים זאת על ידי ביפוקלים עם או בלי טיפול קבוע באטרופין. לי יש מספר מטופלים כאלו, ובדרך כלל המספר מפסיק להתקדם. (אפשר כמובן להתווכח אם זה בזכות הטיפול או שפשוט "תפסתי" אותם בנקודת זמן בה המספר הפסיק להתקדם מעצמו.) לגבי העין העצלה- אתה מאמת מתייחס בעיקר לעין הטובה, ובגילך אין מה לעשות בעניין זה. (אני מקווה שזה מבהיר- לתשובות יותר ספציפיות אצטרך לבדוק אותך עם ובי טיפות הרחבה כדי לדעת איפא בדיוק אתה עומד בטווח הזה).

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה