קוצר ראייה+עין עצלה

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

29/06/2003 | 00:30 | מאת: ענת

לד"ר נוימן שלום, בתי בת 6.5 קיבלה הפניה מאחות ביה"ס לרופא עיניים בעקבות בדיקה שגרתית. הרופא (לא מומחה לילדים אלא רופא של הקופה) אבחן 6/24 בעין ימין ן-6/6 בעין שמאל, ועין עצלה. הבדיקה נעשתה ללא הרחבת אישונים וארכה מס' דקות. הוא הפנה אותנו לטיפול במרפאת אורטופטיקה (לא התאים אפילו מספר למשקפיים). 1. האם אכן זהו הטיפול המומלץ, והם בעלי המקצוע הנכונים, או שכדאי להיבדק אצל רופא נוסף? 2. האם יש לקחת את הילדים הצעירים יותר לבדיקה יזומה, ואם כן- באיזה גיל (הם כיום בגילאי 5 ו-2)? יש לציין כי בעלי ואני קצרי רואי, אך בדרגות חומרה שונות. תודה רבה !!

29/06/2003 | 19:42 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לענת שלום, התשובה לשאלה הראשונה היא שאין אפשרות ללא טיפות לקבוע בודאות את הרפרקציה, ואי אפשר לקבוע אם מדובר ב"סתם" קוצר ראיה (ראיה מגיעה ל6/6 עם התיקון) או באמת עין עצלה (הראיה נשארת גרועה גם עם התיקון). היה עדיף אם המסקנה מהבדיקה כמו שתארת אותה הייתה ש"יש חשד לעין עצלה בימין, אולי עקב קוצר ראיה, ויש צורך בבדיקת רפרקציה מדוייקת עם טיפות, ובמידת הצורך מתן משקפיים, ואם הראיה לא משתפרת במהירות (הראיה עם התיקון), להתחיל טיפול בעין עצלה. התשובה לשאלה השניה היא שהשאלה הראשונה לא היתה מתעוררת אם הילדה היתה נבדקת בגיל שנה, כולל בדיקת תשבורת עם טיפות, כפי שכל ילד צריך אם רוצים למנוע לחלוטין את תופעת העין העצלה, שהיא הגורם הראשי ללקוי ראיה משמעותי עד גיל 50. (אחרי גיל זה מחלות העיניים השונות של הגיל המבוגר עוברות למקום הראשון). בקיצור- טוב שהתגלה, קחי את שלשתם לרופא עיניים ילדים שיבצע את הבדיקות הנ"ל, יתחיל את הטיפול בגדולה ויאמר לך מה הממצאים ומה המעקב הנחוץ (לפי הממצאים) אצל הקטנים. (סליחה על התשובה הארוכה, כמו ששמת לב זו שאלה שנוגעת בעצב החשוף של האבחון המוקדם של עין עצלה. המצב ניתן למניעה כמעט מוחלטת אם מתגלה בזמן, קשה מאד לטיפול אחרי גיל 6 ובכל זאת לא מפנים באופן קבוע את כל הילדים לבדיקה המונעת בגיל שנה. בדיקת הראיה בגיל 3 בטיפת חלב היא יותר טובה מכלום, אך זה בהחלט מעט מדי ומאוחר מדי.

30/06/2003 | 12:05 | מאת: ענת

לד"ר נוימן שלום! תודה על תשובתך המפורטת. האם הבדיקות שתארת יכולות להתבצע במסגרת הקופה (כללית)? האם הרופא שבדק אותה (ותיק ומנוסה אך לא מומחה לילדים) התרשל בתפקידו? האם במרפאת אורטופטיקה שאליה הופנינו יערכו את הבדיקה הנ"ל ע"י רופא? תודה!

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה