בדיקות שגרתיות

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

09/01/2003 | 22:38 | מאת: טלי

אנו הורים לילדים בני 7,5, ו-3 . לשנינו יש קוצר ראיה, לי יש מספרים די גבוהים במשקפיים וגם הבדל גדול בין העיניים. שמעתי ברדיו שמומלץ ילדים יבדקו פעם בשנה בדיקה יסודית ע"י רופא עיניים, כדי לאתר בעיות עוד בתחילתן. לפני כשנתיים לקחנו את הילדים הגדולים לרופא עיניים לביקורת. (הלכנו לרופא רגיל של מבוגרים , קופת החולים שלנו לא מציעה באזור שלנו רופא עינים לילדים). הרופא הזה נראה די מופתע מזה שבאנו בכלל. הוא עשה לילדים בדיקה זריזה האם הם רואים מרחוק ושלח אותנו לדרכנו אחרי שתי דקות. לפני שנה חזרנו על זה עם רופא אחר. התוצאות היו זהות. שאלתי: מה אני אמורה לעשות כדי לשמור על הראיה של הילדים שלי? איזו בדיקות הם צריכים לעבור, מתי, ומה לעשות אם נראה שלרופאי העיניים לא ממש אכפת? תודה.

11/01/2003 | 17:49 | מאת: ד"ר דורון נוימן

טלי שלום. כללית, על מנת לזהות בזמן את כל הילדים עם פתולוגיה עינית שעלולה לגרום לעין עצלה, רצוי לבדוק כל תינוק בגיל שנה בערך בדיקה מלאה כולל מתן טיפות הרחבה וקביעת התשבורת ("מספר" המשקפייים-צריך להיות +קטן בגיל זה). בדיקה הבאה היא בדיקת ראיה לציורים בגיל 3, (אז ניתן לקבל שיתוף פעולה מספיק לבדיקה כזו ). ובדיקה מלאה כולל מיקוד, ראיית עומק וראיית צבעים בגיל 6, לפני בית הספר. הפרוטוקול הזה מבטיח אבחון מוקדם וטיפול מונע אפקטיבי לקבלת ראיה מיטבית בכל עין. לצערי רוב הילדים בארץ לא מטופלים לפי הפרוטוקול הזה, ואכן 4% מהאוכלוסיה, אחד מכל 25 מבוגרים, סובל מעין עצלה (בדר"כ מיותרת-היה ניתן למניעה) כל ימי חייו. ספציפית לילדים שלך- אם הם אכן רואים 6/6 בכל עין ללא תיקון, הרי שלמזלך אין להם עין עצלה. לשני הקטנים בדיקה בגיל 6, והגדול פעם בשנתיים (בגלל סיפור המשפחה) או קודם אם מתלונן על לקוי ראיה. לא הבנתי את המשפט "לרופא לא ממש אכפת"??

14/01/2003 | 17:58 | מאת: טלי

תודה רבה על התשובה המקיפה. הבעיה היא שרופאי העיניים שהלכתי אליהם בודקים רק אם הילדים רואים מרחוק (אם הם רואים ציורים/מספרים בטבלה). כשאני שואלת אם לא צריך לבדוק דברים נוספים, הם אומרים "לא. הכל בסדר". מה אני אמורה לעשות? האם אני צריכה להסביר להם שהם צריכים לבדוק מיקוד, ראיית עומק וראיית צבעים? מהנסיון שלי (ויש לי במקרה נסיון עם רופאים), גם אם אסביר להם ששמעתי ברדיו ושאמרו לי באינטרנט שצריך לעשות משהו, הם יזרקו לי איזו הערה מעליבה שמשמעותה שאני נודניקית ושאני לא מבינה כלום. (ואני מאד מתנצלת בפניך ובפני הרופאים שהם לא כאלה). אני רוצה גם לציין שלא בטיפת חלב ולא רופא הילדים שלי (שהוא במקרה רופא מצויין) מפנים הורים לבדיקות העיניים האלו באופן שיגרתי. ושוב תודה!

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה