ניתוח פזילה כן או לא?

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

27/04/2005 | 22:30 | מאת: ההורים של א.

שלום רב, אנו נמצאים בדילמה - בננו בן השמונה וחצי סבל מגיל 0 מפזילה (העיניים היו נכנסות פנימה) ובגיל 10 חודשים עבר ניתוח לתיקון הפזילה. במשך תקופה ארוכה הילד היה "ישר" וכל כמחצית השנה היינו במעקב אצל הרופא המנתח. לפני מספר שנים החלה "בריחה" של עין שמאל החוצה, אשר התגברה עם השנים. היום רוב היום הילד "ישר" אבל כשהוא עיף העין ממש בורחת לו. אשר לראיה דו עינית - לילד אין ראיה דו עינית למרות הניתוח בגיל צעיר, אבל הוא מסתדר עם הראיה,אם כי לעיתים יש הטיה של הראש בעיקר בזמן קריאה וכתיבה. בזמן קריאה גילינו שהילד מאד מתאמץ ועל מנת לשלול ליקוי למידה פנינו לפסיכולוגית מומחית וזו הפנתה אותנו בראשית לבדיקת עיניים אצל אורתופיסטית, זו בדקה אותו והביעה דעתה שמצבו של הילד מחייב בהקדם ניתוח נוסף לתיקון הפזילה. האורתופיסטית ביקשה ביקור אצל רופא אחר (מרופאנו הקבוע) וזה ערך בדיקה מקיפה וקבע כי לדעתו אכן יש מקום לניתוח נוסף. חזרנו כמובן לרופא שלנו - זה שניתח בעבר את הילד וזה הביע דעתו שכרגע אין מקום לניתוח, שכן רוב הזמן הילד ישר וגם אם יש פזילה מעת לעת זו אינה מצדיקה התערבות כרגע. אז - מצד אחד יש רופא שאומר לנתח ועכשיו ומצד שני יש רופא שאומר לא לנתח כרגע? מה עושים? אגב הרופא שלדעתנו אין מקום לניתוח טוען שניתוח כעת עלול לגרום לכך שהעין הפוזלת החוצה תכנס פנימה... נשמח לשמוע דעתו של מומחה (ברור לנו שיכולת התשובה מצוצמצת במסגרת הזו, אבל בכל זאת... ובכל מקרה כנראה שלא יהיה מנוס מיעוץ נוסף) לא ברור לנו כיצד זה שני רופאים מומחים בתחום חושבים כל אחד אחרת בצורה כה קיצונית. האם יתכן שמצב הילד ביום הבדיקה (אצל הרופא האחד היה ישר יותר) הוא שיכריע את הכף? תודה מראש וסליחה על אריכות הדברים

29/04/2005 | 09:26 | מאת: ד"ר דורון נוימן

הורים של א שלום, התשובה (לדעתי ) מתחלקת למספר נושאים. 1-אין שום קשר בין הפזילה לבין קשיי למידה מכל סוג שהוא. אין לצפות שתיקון הפזילה על ידי ניתוח ישפר השגים בלימודים. (גם לאחר הניתוח המוצלח הילד ימשיך להשתמש בעין אחת בקריאה כתיבה וכו. אלו מטלות שלא דורשות תפקוד דו עיני, שבין כך אין לו ולא יופיע בגיל כזה, גם לא לאחר ניתוח מוצלח). 2-ניתן לתקן את הפזילה השאריתית על ידי ניתוח נוסף. ההחלטה אם כדאי לנסות תלויה במידת הסבל (הקוסמטי) מהמצב הנוכחי.בכללי-אם רוב הזמן ישר, והילד עצמו לא מוטרד מהפזילה, הייתי רק עוקב בנתיים. אם יש סבל מצד הילד, הייתי מתקן. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה