בדיקת עיניים חדשה

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

05/07/2004 | 09:42 | מאת: ניר יהב

שלום יש לי ילדה בת 3 שממצמצת ללא הרף אך לא בקביעות. במהלך המצמוץ היא סוגרת את עיניה בחוזקה. בעקבות כך החלטנו לפנות לרופא עיניים. במקביל קראנו כתבה על שיטה חדשה הנקראת Photoscreener MTI ומתוארת באתר www.kidsight.co.il. באתר מצויינים יתרונותיה בגישה לילדים אל מול אמינותה. אשמח לקבל חוות דעתך מה הסיבות האפשריות למצמוץ והאם הבדיקה המתוארת היא אכן ,במקרה שלנו, תחליף משופר לרופא עיניים , כפי שהאתר מציג אותה. בתודה מראש, ניר

06/07/2004 | 12:25 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לניר שלום, מצמוץ לתקופה של מספר שבועות או חדשים מאד שכיח אצל ילדים. בדר"כ אין גורם ספציפי, אין טיפול ספציפי, והתופעה חולפת כלעומת שבאה. כמו בכל מחלה החולפת לבד, יש אין סוף הסברים (אלרגיה, מתח נפשי, "עצבים" וכל אבחנה אחרת שלא מחייבת הוכחה), ואין סוף סוגי טיפול, (מכיון שכל מה שמנסים עוזר לבסוף-בין כך חולף לבד). אם בדיקת העיניים תקינה, ואין מחלות אחרות, אני מציע לך פשוט להמתין בסבלנות. זה סוג של "טיק" (תנועה אוטומטית החוזרת על עצמה) ויחלוף לבד. אם לא חולף כעבור חדשים, ובעיקר אם מצטרפים טיקים נוספים, יש מקום לבירור נוסף. אני רואה מספר ילדים כאלו בכל יום עבודה (עד כדי כך זה שכיח), ועוד לא נתקלתי במקרה שלא חלף לבד. (הכנס ל"חיפוש בפורום זה" בלשונית השחורה למעלה עם הערך "מצמוץ" ותמצא דיונים רבים בנושא זה). לגבי photoscreening: לא שיטה חדשה. מצלמים את האדם, ומנסים לשפוט לפי הרפלקס האדום הנוצר באישון, אם יש פתולוגיה עינית כגון בעיית משקפיים או פזילה. היתרון הוא שזה פשוט, זול ולא מצריך טיפות- כל השאר זה חסרונות: פחות רגיש (מחמיץ חלק מהפתולוגיות) ופחות מדוייק מבדיקת הראיה הפזילה העיניים והתשבורת עם טיפות המבוצעים כחלק מהבדיקה השגרתית על ידי רופא עיניים לילדים למעשה לא מתבצעת כלל בדיקת ראיה. בקיצור- מכיוון שרוב הילדים לא עוברים כלל את בדיקות השגרה המתחייבות למניעת עין עצלה- (פזילה ומשקפיים בגיל שנה, ראיה לציורים בגיל 3), עדיף בדיקת סקר כזו על כלום. ודאי שהיא לא משתווה לבדיקת רופא, ואני לא חושב שהם טוענים דבר כזה. בכלל בדיקה (גם על ידי רופא) ללא טיפות הרחבה לא מספיקה- לבטח יוחמצו ילדים עם רוחק ראיה, שהם קבוצת הסיכון העיקרית לעין עצלה. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה