סתימה בדרכי הדמעות

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

01/07/2004 | 10:55 | מאת: ר.

ד"ר נוימן שלום רב, בני, בן שנתיים ו-9 חודשים, סובל מאז היותו בן שנה וחודש מדלקות עיניים חוזרות ונשנות, המלוות בהפרשה מרובה (עד גיל זה לא היו לו כל דלקות). פנינו למספר רופאי עיניים שלא סייעו לפתרון הבעיה, ולבסוף הגענו לשני מומחי עיניים-ילדים ידועי שם, אשר אבחנו את הבעיה כסתימה בדרכי הדמעות. ביוני 2003 עבר בני ניתוח ראשון לשטיפת דרכי הדמעות ע"י אחד המומחים הנ"ל, בעין ימין (אשר היתה העין שבה החלו הדלקות בדר"כ), אשר לא פתר את הבעיה. הדלקות המשיכו בשתי העיניים, כאשר בני קיבל טיפול ב"טארוצידין", שעזר בדר"כ ליומיים-שלושה, ואז חזרה הדלקת. בדצמבר 2003 עבר בני ניתוח שני, כאשר הפעם הוחדרה צינורית סיליקון לעינו הימנית למניעת סתימה נוספת. במהלך הניתוח בדק הרופא את עין שמאל, וטען כי דרכי הדמעות בה אינן חסומות. מאז ועד היום הדלקות ממשיכות ומחריפות בשתי העיניים (עד לאחרונה המשכנו בטיפול ב"טארוצידין", לאחרונה הפסקנו לאור החשש כי הוא עלול להזיק). לאחר הוצאת צינורית הסיליקון לפני כחודש נראה היה כי המצב השתפר, אך לפני שובע וחצי הילד הצטנן, ועם הנזלת חזרו גם הדלקות המוכרות (אציין בעניין זה כי בדר"כ הדלקת מחמירה במהלך הצטננות, וכי במהלך החורף סבל הילד מנזלת כמעט כרונית). חסרי אונים, פנינו לאחרונה למומחה נוסף ברפואת עיניים-ילדים, אשר טען כי קיימת חסימה בשתי העיניים, וכי תעלת הדמעות בעין ימין קרועה (אולי כתוצאה מהטיפול הקודם). לדבריו, אין מדובר בסתימה מולדת, אלא בסתימה שנגרמה, ככל הנראה, עקב דלקת בדרכי הנשימה העליונות ומפאת מבנה האף הפחוס של בני (שכתוצאה ממנו פתח תעלת הדמעות במקור היה צר). הוא המליץ לבצע ניתוח פנימי נוסף, בנסיון לפתור את הבעיה, ואם זה לא יצליח - לבצע ניתוח חיצוני אשר יותיר צלקת על פניו של הילד. בנוסף, הופנינו לרופא אף-אוזן-גרון, שיבדוק את הילד במקביל. רציתי לדעת מה דעתך בעניין: האם כדאי לבצע שוב את אותו ניתוח שנכשל פעמיים, או שמא לפנות ישר לניתוח החלופי (ואם כן - מה בדיוק נעשה בו ומהם סיכוניו והשלכותיו), והאם המנתח הנכון לביצוע הניתוח בנסיבות המתוארות הוא מומחה עיניים-ילדים או שמא מומחה לאוקולופלסטיקה של דרכי הדמעות (רק אתמול התברר לי כי קיימת תת-התמחות כזו). כמו כן, האם אתה יכול להמליץ על מומחה בשני תתי ההתמחויות הנ"ל (ככל שיש כזה)? בתודה מראש על תשובתך, ר.

02/07/2004 | 11:13 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לר. שלום, נתחיל מהסוף (השאלה הקלה..) אין בארץ מומחה לאוקולופלסטיקה שהוא גם מומחה לרפואת עיניים בילדים. זה לא נורא, מכיוון שיש מומחים טובים בשני התחומים ואת צריכה פשוט שניים שיעבדו בשיתוף פעולה. (ובהחלט גם רופא אאג ילדים שיבצע בדיקה אנדוסקופית של הלע אף לאחר שתודרך על ידי רופא העיניים לילדים מה בדיוק אנחנו מחפשים. כאמור, זו השאלה הקלה מאלו ששאלת. לגבי הבעייה עצמה, אנא עוד שלוש תשובות לפני שאני מתייחס: 1- האם ההפרשות היו מלוות בדמעת קבועה, ואם כן, באיזו גיל החלה הדמעת? 2-כיום, לאחר הוצאת צינורית הסיליקון- האם יש דמעת כל הזמן, או רק כאשר מנוזל? 3-מה התוצאה של "מבחן העלמות צבע" שודאי עשו לו? (כמה זמן עד שהצבע נעלם משק הלחמית?) (יש לנו היום "פטנט" חדש, שזה בלון הרחבה (בדומה לזה שמשתמשים בכלי הדם בלב בזמן התקף) שניתן להחדיר אותו לצינור הדמעות עד איזור החסמיה, לנפח את הבלון ולהרחיב את איזור החסימה). לפי התשובה לשאלות הנ"ל, ובדיקת הילד, צריך להחליט על ההמשך. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה