US אשכים

דיון מתוך פורום  וריקוצלה דליות בוורידי האשכים

12/02/2014 | 19:02 | מאת: חיים

שלום רב ד"ר. שאלה לי, האם בבדיקת "US אשכים כולל דופלר" מגלים בעיות כגון גידול, סרטן, או דלקת באשכים? האם בדיקת US היא הבדיקה היחידה שעושים לאשכים או שיש עוד בדיקות שניתן לבצע על אשכים לבירור יותר מעמיק? תודה מראש

שלום חיים, תודה גדולה על השאלה. היום עם ההתפתחויות בתחום ההדמיה נוצר לא פעם בלבול. לא פעם נתקלים במטופלים שחוששים כי לא קיבלו את הבדיקה הטובה ביותר כי קיבלו רק סונר (אולטראסאונד) ולא CT-PET או MRI. כשמדובר באשכים - בדיקת הבחירה היא בדיקת אולטראסאונד (ברזולוציה גבוהה) עם דופלר. מדובר בבדיקה לא פולשנית, ללא קרינה, הנותנת מידע רב על מבנה האשך וזרימת הדם בו ובסביבתו. ניתן לחזור על הבדיקה לפי הצורך, ללא כל חשש. כיום מכשירי הסונר נותנים הדמיה ברזולוציה גבוהה מאוד של האשך ומאפשרים לראות פרטים עדינים מאוד, לפעמים אפילו אני מופתע מרמת הפרוט בתמונת הסונר. כמובן שלא ניתן לאבחן גידול או זיהום בבדיקת אולטראסאונד. איבחון גידול, למשל גידול סרטני הוא בהסתכלות על דגימת רקמה - בדיקה פתולוגית. איבחון ודאי של זיהום - הוא בזיהוי סימני זיהום בבדיקה גופנית ובידוד חיידק מהאיזור הנגוע. הסונר שייך לבדיקות העזר. הוא כלי חשוב ביותר הנותן סימני עקיפים שיתכן ומדובר בגידול או בזיהום. בגידול שפיר או ממאיר - רואים גוש רקמה עם זרימת דם. הסונר מאוד רגיש ויכול לאבחן ממצאים חשודים לגידול בגודל מילימטרים ספורים! הרבה לפני שהגוש נמוש על ידי הגבר או הרופא. הרופא המבצע את הבדיקה והאורולוג צריכים לבחון את התמונה ולהחליט האם מדובר בגוש חשוד לגידול סרטני ואז לפעול בהתאם. לגבי זיהום - בד"כ רואים הגברה משמעותית של זרימת הדם בסונר. ממצא זה מהווה חיזוק לחשד כי מדובר בדלקת ומסייע לרופא בקביעת האבחנה. בברכה, ד"ר רענן טל

מנהל פורום וריקוצלה דליות בוורידי האשכים