בדיקת US אשכים לאישוש וריקוצלה

דיון מתוך פורום  וריקוצלה דליות בוורידי האשכים

17/10/2014 | 14:53 | מאת: שלומי

שלום רב. האם בדיקת US אשכים כולל דופלר לצורך אישוש או שלילת וריקוצלה מתבצעת בשכיבה או בעמידה? פעמיים ביצעתי את הבדיקה הנ"ל ותמיד בדקו אותי בשכיבה. אותו בודק יש לציין. האם זה תקין כך? מה המצב הרצוי לקבלת התוצאה האופטימלית? תודה.

שלום ותודה על השאלה החשובה. מקום הדופלר אולטראסאונד (DUS) במקרה של וריקוצלה הוא עניין מורכב ומאוד לא פשוט. צריך להכיר לעומק מה קורה בגברים עם וריקוצלה ואת הטכנולוגיה בה משתמשים בבדיקת ה- DUS ואת יכולותיה: 1. יש רופאים אורולוגים שאינם שולחים כלל לבדיקת US גברים עם וריקוצלה. במפגש אורולוגים מעניין שנערך לאחרונה, ביוזמת ד"ר שירה חתומי - ראש חוג האורולוגיה בקהילה - היה דיון מאוד מעניין בסוגיה. הועלו טיעונים לכאן ולכאן בשאלה האם בדיקת DUS נחוצה בכלל. 2. אני ורבים אחרים מקפידים להעזר בבדיקת DUS, חשוב שתדע שיש גם דעות אחרות. 3. במקרים של וריקוצלה - אחת המטרות החשובות של הבדיקה היא להדגים את ורידי האשך ואת זרימת הדם בהם. 4. אין הנחיות מוסכמות על כולם, הן אורולוגים ומומחי הדמיה, לגבי הטכניקה הרצויה לביצוע הבדיקה. 5. אחד המדדים החשובים בבדיקה הוא רוחב הורידים. בגברים עם וריקוצלה בעת עמידה, בגלל כח המשיכה (גרביטציה), נוצר גודש בורידים והם יראו רחבים יותר. כאשר משווים את רוחב הורידים בשכיבה ובעמידה - בגברים עם וריקוצלה עלול להיות הבדל משמעותי. 6. ניתן להדגים ב- DUS את הרחבת הורידים הלא תקינה בגברים עם וריקוצלה גם ללא עמידה - בעזרת העלאת הלחץ בבטן (התאמצות כמו ביציאה, שיעול וכו'). הדגמת זרימה הפוכה היא אחד הסימנים של וריקוצלה. 7. לדעתי, וריקוצלה שלא נמוש בבדיקה בעמידה ובבדיקת סונר בשכיבה לא התבטא בהרחבת ורידים ובהיפוך זרימה בעת התאמצות - ספק האם הוא משמעותי מבחינה רפואית. 8. למרות האמור - ידוע לי כי יש המקפידים כי הבדיקה תתבצע בעמידה בלבד. 9. כמו בתחומים רבים - כאשר תשאל 2 מומחים - תקבל לפחות 3 דעות שונות... לדעתי העניין המרכזי הוא לא שכיבה או עמידה. הנקודה החשובה היא שהרופא שצריך לסייע לך להחליט האם לעבור טיפול בוריקוצלה ידע להכניס את תוצאות בדיקת ה- DUS במכלול השיקולים. 10. מקווה שעזרתי יותר מאשר בלבלתי אותך. בברכה, ד"ר רענן טל

מנהל פורום וריקוצלה דליות בוורידי האשכים