דימום מוחי

דיון מתוך פורום  הורים לפגים ותינוקות

06/01/2016 | 13:34 | מאת: יעל

ליטל שלום, אני אחות פגייה יחסית חדשה (כשנה). טיפלתי בתינוקת פגית שהייתה בעריסה והייתי צריכה להעביר אותה עמדה. היה כבלים של המוניטור על הרצפה ולא יודעת למה פשוט העברתי את העריסה על הכבל די במהירות... לא ראיתי מה קרה לראש שלה באותו זמן. מאז אני מפחדת שאולי גרמתי נזק לתינוקת אולי התזוזה של העריסה והקפיצה שלה על הכבל גרמה לה לשטף דם מוחי? זה הגיוני הוא שאני מגזימה במחשבות שלי? התינוקת בסדר כלומר לא רואים שום דבר חריג. ספרתי לאחות שעבדה איתי והיא אמרה לי שזה בסדר אבל אני עדין בחשש שפגעתי בה... בכלל הייתי רוצה לשאול- האם יכול להיות מצב שהתינוק נראה בסדר גמור עכשיו אך יש לו שטף דם מוחי שפגע במוח, אך עכשיו בגלל הגיל הצעיר לא רואים את הפגיעה, נגיד פגיעה בהליכה, בדיבור וכו... תודה רבה, יעל.

שלום יעל יקרה, סליחה על התגובה המעט מעוכבת. בתור אחות פגיה אני מבינה את הדאגה שלך. אנו עובדות קשה ומטרתנו היא תמיד לטפל בצורה הטובה ביותר תוך מזעור נזקים. כיוון שהמטופלים שלנו אכן עדינים ואינם מסוגלים לתקשר עימנו חלה עלינו אחריות כפולה ומכופלות לדאוג לשלומם. הייתי מציעה לך בהמשך דרכך, במקרה מסוג זה ובדומיו, בהם ישנו ספק כלשהו (אפילו הקטן ביותר...) לפנות לאחראית המשמרת ולרופא התורן בזמן אמת. הדבר יאפשר בדיקה של התינוק, מודעות לאירוע וכן המשך מעקב. לטעמי התייעצות עם הסמכות העליונה בשטח היא הדבר הכי נכון לעשות (גם אם קולגה אחרת טוענת כי האירוע אינו משמעותי)... לגבי הסיכון לדימום מוחי.... קפיצה קטנה בעריסה לא אמורה לגרום לכך... התינוקות אשר נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לדימום מוחי הם הפגים הקטנים מאוד <1500gr בימים הראשונים לחייהם (72 השעות הראשונות). פגים אלו רגישים לשינויים בלחץ הדם לכן רצוי להיות מאוד עדינים איתם, אפילו בשינויי התנוחה וההחתלה= Minimal handling. אכן, לא בהכרח נראה נזקים של דימום מוחי בהווה אלא בהמשך. עם זאת, לא בהכרח ישנן השפעות גם בהמשך....אני מציעה לך להתייעץ עם רופא/רופאה בכירים במחלקה שלך או עם האחות האחראית בנוגע לתינוק הספציפי בכדי להוריד את המועקה הזו מליבך. תשמרי על האכפתיות, הדאגה והאחריות שלך, כל התכונות הללו חשובות למקום העבודה המיוחד הזה שלנו.

מנהל פורום הורים לפגים ותינוקות