תוספת טסטוסטרון לנשים.

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

16/10/2002 | 13:46 | מאת: גילי

ד"ר נכבדה, אני בת 49, אם, נשואה, חולה בפיברומיאלגיה ותשישות כרונית, מחזור סדיר. אני סובלת מירידה קשה בחשק מיני - ואין הדבר נובע מיחסים זוגיים - ולכן אני מחפשת מענה ברפואה עצמה. רמת הטסטוסטרון אצלי - היתה כל השנים - בגבול העליון של הנורמה. עתה היא בגבול התחתון. גניקולוגית הציעה לתת לי זריקות טסטוסטרון - אחת לחודש, תחת ליווי ופיקוח קפדני. בקריאה למדתי - שייתכן ותוספת טסטוסטרון תסייע לי גם בעניין השרירים - שמסתם וכוחם פחתו מאוד, במשך 7 שנות פיברומיאלגיה, וייתכן שגם בעניין אנרגיה כללית - ממנה אני סובלת חסר קבוע. בהקשר זה אציין - כי למזלי - אין אצלי כל תופעות דיכאוניות. כ"כ למדתי בקריאה - כי יש דרכים נוספות לנטילת תוספת טסטוסטרון - אם במשחות (נמרחות על פני העור או וגינליות?) וכן - מדבקות. אני מלווה באופן קבוע ע"י פנימאי - ומובן - שאם אחליט לקבל זריקות הטסטוסטרון - גם הוא יפקח על מצבי הכללי. עלי לקבוע פגישה עם הגניקולוגית - לקבלת הסברים בנושא, ואני מנסה ללמוד הדברים - כדי שאוכל להפיק המירב מהפגישה. נושא השיעור ידוע לי - ואני מאוד לא שעירה מטבעי, ואף סובלת מנשירת שיער חריפה - שמקורה אינו במחלת עור, ושתוספים - אינם מקלים עליה. גם נושא ההשפעה האישיותית ידוע לי - ובמישור זה איני מודאגת - כל חיי אני אסרטיבית , ומאידך - איני אגרסיביות . בחרתי לפנות אלייך - שכן קראתי כאן דיון שלך עם אשה בנושא טסטוסטרון (מזוית שונה) - בו גילית פתיחות רבה - מה שאינו מאפיין את מרבית הרופאים בפורומים בהם עברתי. הנושא של אובדן חשק מיני - מאוד מאוד חשוב לי. אשמח אם תוכלי לסייע לי - הן בדעתך הכללית על שימוש זה שנעשה בטסטוסטרון, הן במידע על תופעות לוואי קצרות וארוכות טווח. בתודה, גילי.

18/10/2002 | 09:41 | מאת: פרופ' איש שלום

לגילי שלום רב, אני מתנצלת על האחור במתן התשובה הוא נבע מהתלבטות כצד להשיב לך. התשובה בפשוטה והיותר נכונה היא: המדע שסיפקת בלתי מספק לפתרון בעיתך, אנא פני ליעוץ אנדוקריני, אך נדמה לי שאת מצפה למה שהוא אחר, לכן החלטתי להתיחס באופן תיאורטי בלבד למדע שספקת לציין את הבעיתיות שבו, אני חוזרת ומדגישה שטיפול רפואי לא יכול להתבצע באמצעות הפורום , כי אין תחליף להתרשמות קלינית של רופא/ה מנוסה. באשר לשאלתך: א. איזה טסטוסטרון נמדד בבדיקה שלך? האם טסטוסטרון חופשי בעל פעילות ביולוגית או סך הטסטוסטרון שעקרו מרכיב קשור לחלבון, חסר פעילות ביולוגית? האם בשתי הבדיקות נמדד אתו טסטוסטרון? ב. היות ויש לך מחזור סדיר ניתן להניח שהספקת אנדרוגנים שחלתיים מתקיימת באופן תקין. מקור חשוב של אנדרוגנים בגוף האישה הן בלוטות יתרת הכליה(אדרנל). האם נבדקה רמת אנדרוגנים אדרנליים או תפקוד אדרנל בכלל. תת פעילות אדרנל מחייבת טיפול קבוע בהורמוני אדרנל. ג. טיפול בטסטוסטרון בהזרקה אינו מאושר לנשים בארץ וניתן אולי לתת אותו רק לאחר אישור של ועדה מיוחדת לפי טופס 29 ג'. חיסרון של טיפול זה הוא השפעה ארוכת טווח, של חודש ימים, כך שאם תגרם לך אי נוחות תצטרכי להמתין כחודש עד גמר ההשפעה. ד. לאחר ברור מצבך ניתן להשתמש באנדרוגן אדרנלי , גם טיפול זה ינתן לאחר אישור 29ג', במרפאתי נצבר נסיון בשימוש בתכשיר זה. מפורף תקציר מאמר רפואי בנושא. כמו כן קיימים אנדרוגנים למתן דרך העור או בהזרקה שאינם טסטוסטרון ומתאימים יותר לנשים. Fertil Steril 2002 Apr;77 Suppl 4:19-25 Related Articles, Links Dehydroepiandrosterone: a springboard hormone for female sexuality. Spark RF. Department of Endocrinology, Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, USA OBJECTIVE: To determine the role of adrenal androgenic hormone precursors in female sexual function.DESIGN: A review of current literature on sexual function and the androgen precursor hormone dehydroepiandrosterone (DHEA) and dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS).RESULT(S): The C(19) steroid DHEA is both an ovarian and adrenal androgen precursor hormone, whereas DHEAS is only synthesized in the adrenal cortex. Dehydroepiandrosterone sulfate secretion begins at age 10, peaks at age 20, and then wanes. Low DHEAS levels occur in men and women with adrenal insufficiency and in the elderly. Dehydroepiandrosterone, 50 mg/d, increases DHEAS levels. In women but not men, the increased DHEAS levels facilitate additional production of downstream androgens, testosterone, dihydrotestosterone, androstenedione, and androstenediol glucuronide. With the improved female androgenic profile women with adrenal insufficiency have increased sexual thoughts and fantasies as well as an enhancement in mood and well-being. In the elderly >age 65 - DHEAS levels increase in both men and women with DHEA 50 mg/d but only in women were the higher DHEAS levels accompanied by a surge in testosterone levels and in women >age 70 increased libido and enhanced sexual satisfaction as well as a 26% diminution in bone resorption, and a 10% decrease in skin pigmentation.CONCLUSION(S): The female adrenal androgen deficiency syndrome, characterized low serum DHEAS levels may be corrected by DHEA supplements that increase levels of DHEAS and downstream androgens of importance to female sexuality. ד. תופעות לואי של מתן טסטוסטרון לנשים ידועות לך וכפי שבודאי הבנת הייתי קודם כל בודקת אפשרויות מתן אנדרוגנים אחרים. בתקוה שמדע זה יעזור לך ובברכה ד"ר צופיה איש-שלום

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס