איסור על ביצוע סיטי והקאות

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

03/01/2016 | 13:27 | מאת: יגאל

שלום רב, אימי לאחר נפילה עם שברים באגן,ירך צלע וקרע בכתף ושבץ וצינטור.סובלת בין היתר מכאבי ראש חזקים .נוירולוג המליץ על MRI צווארי אך קופ"ח לאומית מסרבת ומפנה ל CT. אורטופד המליץ על MRI אגן וגם מסרבים ומפנים ל CT. ה creatanine clearance שלה 17 וקראתי שזה יכול להיות בגלל חומר ניגוד שמקבלים לפני סיטי.אני מתנגד לבצע סיטי אך בקופה טוענים שהשלכות של סיטי זה רק כעבור 20 שנה והיות והאם בת 76 אז הם טוענים שיכולה לעבוטר סיטי אך הבנתי שחומרי הניגוד גורמים להחמרה בתפקוד הכליות.מי יכול לרשום שאסור לה לעבור סיטי? כעת לנושא תופעות לוואי-קיבלה מדבקת פנטה 50 מ"ג ביום שישי האחרון לפני יומיים בשעה 11 בלילה.יום שבת בוקר מדלל דם קסרלטו 15 מ"ג והיום בבוקר הקיאה נוזלים צהובים שיכול להיות ממיצי מרה?כמו כן האזור של כף יד שמאל התנפח.ממה יכול להיות? בתודה מראש

שלום רב, מתן חומר ניגוד הניתן לפני בדיקת ה CT עלול לגרום לאי ספיקת כליות חריפה, לרב הפיכה, המופיעה בסמיכות למתן. במטופלים עם תפקוד כלייתי לתקין, הסיכון נמוך. מטופלים עם תפקוד כלייתי בינוני ונמוך הינם בסיכון גבוה לפתח פגיעה כלייתית כתוצאה ממתן חומר הניגוד. בחולים בסיכון גבוה ישנן המלצות למניעת פגיעה כלייתית ממתן חומר ניגוד וביניהן: במידת האפשר בדיקת CT או ללא חומר ניגוד או בחירת בדיקה אחרת (ללא חומר ניגוד), העדפת חומרי ניגוד מסוימים, מינון נמוך, הימנעות מתרופות שעלולות לפגוע בתפקוד הכלייתי, מתן נוזלים סביב מועד הבדיקה ומתן תכשיר המכיל אצטיל סיסטאין סביב מועד הבדיקה. ברצוני להבהיר כי גם MRI דורש לפעמים הזרקת חומר ניגוד (אחר) אשר עלול לגרום לפגיעה כלייתית. יש להיוועץ ברופא בנוגע לבדיקה המתאימה ביותר לאמך ובנוגע להנחיות הפרטניות למניעת פגיעה כלייתית. במידה והנך מעוניין להגיש תלונה על התנהלות הקופה, ניתן לפנות לקול הבריאות *5400. בנוגע לשאלתך השנייה על מנת להעריך קשר בין טיפול תרופתי לתופעת לוואי יש צורך במידע נוסף על כל התרופות- משכי טיפול, רקע רפואי ועוד. כאשר תופעה מתרחשת בסמוך לתחילת טיפול/עליית מינון עולה הסבירות כי ניתן לייחסה לטיפול התרופתי, אך המצב לא תמיד כך. במידה ומצבה של אמך לא השתפר, יש לפנות לרופא לבירור.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי