טיפול אנטיביוטי מונע לדלקות בדרכי השתן

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

31/05/2014 | 15:38 | מאת: עמית

שלום, בתי בת 7 חודשים. בחודשיים האחרונים היו לה שני אירועים של דלקת בדרכי השתן. בשתיהן נמצא אי קולי בתרבית השתן וסבלה מחום גבוה. רופא המשפחה שלח לבירור אצל נפרולוג ילדים שהמליץ על מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי למשך חצי שנה. לדבריו רק במידה ובמהלך הטיפול המניעתי תיווצר דלקת נוספת אז יש לשלול רפלוקס כלייתי. שאלותיי הן: 1. האם אין סכנה במתן אנטיביוטיקה, גם במינון נמוך, למשך חצי שנה? האם ההשפעה לא שלילית יותר מההשפעה של דלקת שעלולה לחזור ללא מתן הטיפול? 2. מדוע לא מקובל קודם כל לשלול רפלוקס ורק במידה ולא נמצא שיש רפלוקס לתת טיפול מניעתי? ברור לי שזו בדיקה לא נעימה אך האין היא עדיפה על מתן אנטיביוטיקה לאורך זמן? תודה

ראשית אני מקוה שהיא מקבלבתור טיפול מונע תרופה מקבוצת הסולפה (דיספטיל או רספרים) ולא צפוראל שנוטה ליצור חידקים עמידים בשחיפה ממושכת. נושא הטיפול האנטיביוטי המונע נידון המון בספרות המקצועית והרושם שהוא מסוגל בחלק מהמקרים להוריד את שכיחות הזיהומים בעיקר אלו עם חום. לפרקי זמן קצובים של עד חצי שנה אין השפעות שליליות אם-כי רצוי להעשיר את הכלכלה ביוגורט או מקור אחר של חידקים טובים שיתישבו במעיים- שם מקור כל החידקים שגורמים לזיהום בדרכי שתן-. גם אם נגלה כעת רפלוקס ואם לילדה שהיא רק בת 7 חדשים- לא יהיו זיהומים חוזרים הרי שלא נגיש אותה לתיקון של הרפלוקס (הזרקת דפלוקס הוא הטיפול העדכני ) כי זאת תופעה שחולפת עם הצמיחה בחלק הארי של המקרים

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים