הפניה למיפוי כליות DMSA

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה ילדים

05/09/2013 | 12:37 | מאת: רן

שלום רב, בתנו בת שנה וארבעה חודשים כיום הופנתה למיפוי כליות DMSA . קצת לפני גיל תשעה חודשים לקתה בדלקת דרכי השתן, תוצאות הבדיקה דאז (מכבי) הראו חלבון בשתן ( 75 כאשר גבול עליון הוא עד 30), לויקוציטים בשתן (500), אריתרוציטים בשתן (250) וניטריט חיובי בשתן. תרבית שתן הראתה אי. קולי מעל 100,000 CFU/ML בדיקת הדם הראתה תאים לבנים 19.2 , מונוציטים 2.15 , אאוזינופילים 0.17. טיפול אנטיביוטי ניתן והשפיע במהירות. דלקת שניה ארעה מעט לפני גיל שנה טופלה משלב מוקדם יותר, לא היה חלבון בשתן וניטריט שלילי, בשתן היתגלו קלבסיאלה (בסביבות 10,000) ופרוטאוס וגם הערה בדבר צמיחה מעורבת של מספר חיידקים. אולטרא סאונד כליות ומערכת שתן יצאו תקינים שאלתי היא לגבי הבדיקה ונחיצותה בשלב זה, מה הבדיקה מלמדת וכיצד היא עוזרת לטיפול או מניעה. תודה, רן

סליחה על העיכוב בתשובה: מקובל לבצע בדיקת מיפוי כליות כדי לברר אם קיימים אזורים חשודים לצלקת בכליות (לרוב אזור אחד בעקבות זיהום ולא יותר) או אולי אזורים שמצביעים על היווצרות לא תקינה של חלקים מהכליות עוד בחיים העובריים- אם ממצאים אלו מופיעים מקובל להמשיך ברור עם ציסטוגרפיה כדי לברר אם יש רפלוקס לכליות אותו שווה לתקן כדי למנוע אזורי צלקת חדשים במידה ויתרחשו שוב זיהומים. בכל מקרה חשוב לי לציין כי לפי התאור לא ניתן להיחס לארוע השני כאל זיהום ברור בדרכי שתן כי צמיחה של יותר מחידק אחד בתרבית שתן מצביעה על לקיחה טכנית לא נכונה של בדיקת השתן כך שלא ניתן להסיק אם היה או לא זיהום במקרה זה

מנהל פורום נפרולוגיה ילדים