בירור ראומטולוגי

דיון מתוך פורום  ראומטולוגיה ילדים

10/05/2013 | 22:26 | מאת: איילה

הי, בתי בת 4 וחצי בריאה בדרך כלל, התחילה להתלונן לפני 5 ימים על כאבים ברגל (כף הרגל בצד) ולא יכולה ליישר את המרפק או לדרוך על הרגל (בהצלבה- כך רגל שמאלית ומרפק ימין) זה החמיר בלילה והמשיך גם בבוקר עד שאחהצ קיבלה נורופן. עשינו בירור במיון ועשו לה שם את כל בדקות הדם שיצאו תקינות. חשוב לציין שאין נפיחות או אודם, לא היה חום בחודשיים האחרונים אבל היה וירוס שלשולים ארוך ולא פשוט. יום אחר כך זה חזר אבל בהצלבה- עכשיו כף רגל ימין ומרפק שמאל וגם קצת הברך... שוב הגענו למיון ושם עשו הרחבה של בדיקות הדם כולל בירור דלקתי נרחב, שקיעת דם שהייתה תקינה ושללו ראומטיק פיבר גם על הנתונם הקיימים וגם על ידי אקו לב. שיחררו אותנו והמליצו שאם ימשיך נעשה בירור ראומטולוגי באשפוז יום. יש לציין שנורופן עוזר. מה כולל בירור ראומטולוגי ומה לדעתך יבדקו כרגע? וכמובן... מה זה יכול להיות? תודה!

שלום איילה, כמובן שלא ניתן להתייחס באופן ספציפי למקרה מבלי לבדוק את ביתך, לוודא שאכן קיימת דלקת מפרקים בבדיקה (כאב אינו תמיד מבטא דלקת) ולשמוע את הסיפור בארבע עיניים, לכן אוכל להתייחס רק באופן כללי. כעקרון דלקת מפרקים בילדים אינה מלווה פעמים רבות באודם או חום מקומי של המפרק ולעיתים הנפיחות מינימלית ונוזל במפרק יכול להיות מאובחן רק ע"י אולטראסאונד או על ידי יד מיומנת של ראומטלוג או אורטופד. בנוסף, שקיעת הדם אינה חייבת להיות גבוהה, להיפך, בד"כ מדדי הדלקת תקינים כאשר אין מעורבות של מספר רב של מפרקים. ברם, דלקת מפרקים כרונית (שמאובחנת סופית אגב, רק 6 שבועות מהופעת התסמינים) מתאפיינת בד"כ בכאבים קבועים באותם המפרקים ואינה "נודדת". דלקת מפרקים נודדת מאפיינת יותר Rheumatic Fever (יש לברר כמובן האם באמת מדובר בנדידה או תגובה חלקית לנורופן) תיתכן כמובן גם דלקת מפרקים בתר זיהומית (כלומר לאחר זיהום) באם קיימת מחלת חום קודמת. ולכן שוב, יש צורך בשמיעת הסיפור המפורט ע"י ראומטולוג הילדים שלך, בדיקה גופנית מקיפה ולאחר מכן קביעת האבחנה המבדלת והתחלת הבירור המעבדתי והטיפול בהתאם. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים