ילד שלא יודע להגיד ש

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

15/07/2012 | 17:00 | מאת: מורן

שלום יש לי ילד שבעוד חודשיים יהיה בן ארבע. הוא לא דיבר כל כך ברור אבל עכשיו הכל בסדר חוץ מזה שהוא אומר ס במקום ש, זה ממש מפריע לי ואני רוצה שיטפלו לו בזה, אבל הקלינאית שהלכתי אליה אמרה שהוא קטן. אני מפחדת שזה ישאר לו ושיצחקו עליו בבית ספר. מה לעשות?

16/07/2012 | 09:42 | מאת: עופי כהן-גל

מורן שלום רב, תודה רבה על שאלתך. שאלה זו מטרידה הורים רבים ואנו שומעים אותה רבות בקליניקה. במהלך התפתחות שפה תקינה מתפתח גם תחום ההיגוי באופן הדרגתי. הילדים לומדים להגות הגיים שונים בשפתם, לפי סדר התפתחות שאופייני לכל שפה ושפה. ההתפתחות הזו היא על רצף של זמן ויש נורמות המבוססות על מחקרים. בעברית נעשו מספר מחקרים בתחום ומקובל כי ההגאים השורקים (ש', ס' וצ') מתפתחים בהדרגה עד גיל חמש - חמש וחצי. משמעות הדבר היא כי עד גיל זה אנו מצפים שהילד ירכוש את ההגה בעצמו וישכלל את ההגייה עד שתהייה טובה וברורה. לא נהוג לטפל בצלילים אלו לפני גיל חמש כיוון שלרוב ההיגוי מסתדר מעצמו ברכישה טבעית. במקרה ולבנך אין שיבושי היגוי נוספים מלבד הצליל ש', מומלץ לחכות עד גיל זה ולהתחיל בטיפול לפני הגעתו לכיתה א'. בנוסף, חשוב לדעת כי בגיל ארבע מרבית הילדים אינם מבחינים בשיבוש מסוג זה וסביר להניח שהוא לא יסבול מכך חברתית בגיל צעיר כל כך. בהצלחה.

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור