בעיה בשפה

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

15/11/2016 | 19:33 | מאת: דנה

שלום רב הבת השלישית והכי קטנה שלי דיברה כבר מגיל שנה היא היום בת שנתיים ולפני כ 3 חודשים התחילה פתאום לגמגם. זה התחיל יום אחרי שהיתה עדה לריב עם בעלי. הגמגום הוא בא והולך יש ימים שבכל משפט היא מתחילה בגמגום ויש ימים שהיא מדברת רגיל. היא ממש מדברת כמו ילדה גדולה ומבטאת את עצמה מאוד יפה. האם אני צריכה לעשות משהו? כדי לטפל בבעיה? האם בגיל כזה הדבר נחשב בעיה? תודה רבה רבה

דנה יקרה שלום, במקרה הנוכחי מומלץ להתייחס לחוסר שטף כתופעה ולא כבעיה. אצל חלק מהילדים, בגילאים 2-6 שנים, מופיעה תופעה הנקראה חוסר שטף התפתחותי שנחשבת לתופעה התפתחותית נורמלית בשלב זה. לפי תיאורך, בתך נמצאת בשלב גיל 2-3 שנים, בשלב הזה כמו שציינת, ילדים מתחילים לדבר במשפטים ארוכים, יותר מ 2-3 מילים. בשלב הזה גם אוצר המילים של הילדים גדל והדחף שלהם לדבר ולשוחח על העולם סביבם גדל. וחלק מהילדים מתוסכלים כאשר אינם מסוגלים להביע את כל רעויותיהם או כל מה שבלבם. לכן, בשלב זה הם מתחילים לחזור על מילים או הברות, בדרך כלל בתחילת משפט. ומופיעות התופעות האלה שנחשבות לנורמליות בשלב זה , כמו חזרות על הברות או מילים, משיכת צלילים והופעת חוסר שטף בדיבר. בדרך כלל, גם במקרה של בתך כנראה, הילד אינו מודע לחוסר השטף בדיבורו וזה דבר חיובי. עדיף לא להעיר לילד על חוסר השטף או לתקן אותו וגם לא להגיד את המשפט במקומו כאשר נתקע. כמו כן, מומלץ להתאזר בסבלות ולחכות עד שבתך תסיים את משפטה או דבריה, מומלץ לשאול אותה שאלות שתשובתן ממוקדת וקצרה כדי לאפשר לה התנסות דיבור חיובית (ככל שהמשפט או המסר ארוך יותר, הסיכוי לחוות חוסר שטף גבוה יותר). בניגוד לגמגום, סיפרת שחוסר השטף של בתך אינו קבוע, לעתים יש חוסר שטף ולעתים מדברת בצורה שוטפת. מצד שני, ציינת שחוסר השטף הופיע אחרי הריב עם בעלך כנראה כתגובה רגשית. היות ואת דואגת ואין בידי מספיק מידע וגם לא נפגשתי עם בתך כדי להגיע לסיבה או הערכה כלשהי לחוסר השטף. מומלץ לפנות לקלינאי\ת תקשורת להערכה, התייעצות ולקבלת הדרכה וסיוע להתמודדות עם תופעת חוסר השטף בבית. נדין

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור