עלייה ברמת הקריאטנין לאחר תחילת טיפול בטריטאייס

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

04/09/2016 | 18:19 | מאת: א.

שלום, בן 32 עם רקע של Unilateral Renal Agenesis עקב עלייה של רמת החלבון בשתן בשנה האחרונה והתחלה של פרוטאינוריה, נפרולוג המליץ על תחילת טיפול בטריטאייס 2.5 מ"ג, ובמקביל בדיקות דם פעם בחודש של קריאטנין נתרן ואשלגן לניתור ההשפעה. רמת הבסיס של הקריאטנין בדם הייתה mg/dl 1.08 לפני תחילת נטילת התרופה. בבדיקת דם לאחר חודש של נטילת התרופה רמת הקריאטנין בדם: 1.30 mg/dl בנוסף שאר הערכים אחרי חודש טיפול: נתרן: 144.9 mEq/L, אשלגן: 4.70 mEq/L כאשר הערכים לפני תחילת הטיפול: נתרן: 140.8 mEq/L, אשלגן: 4.20 mEq/L מכיוון שהנפרולוג בחו"ל, אשאל כאן: האם העלייה ברמת הקריאטנין בדם (וגם בערכים האחרים) סבירה לאחר חודש טיפול תרופתי? האם יש לקשור ישירות בין העלייה בערכים לתחילת נטילת התרופה, או שישנה אפשרות שזה מצביע על התדרדרות במצב הכליה ללא קשר לנטילת התרופה? האם יש להמשיך בנטילת התרופה כרגיל, או שיש לשקול הפסקה בנטילת התרופה עקב העלייה בערכים? תודה רבה

עלייה חדה בערכי הקראטינין בתחילת הטיפול עד ל 30-35% (אם נשארת יציבה ולא ממשיכה לעלות) דווקא קשורה באפקט המטיב של התרופה על הכליה (שימור התפקוד הכלייתי לאורך זמן) ואינה נחשבת לסיבה להפסקת הטיפול. ההחמרה מהירה מדי ולא סביר שנובעת מהתקדמות המחלה הכליתית אלא שוב מהאפקט התרופתי המטיב. תופעות מטיבות נוספות של רמיפריל הן ירידה בפרוטאינוריה, ואם יש יתר לחץ דם גם שיפור בערכי לחץ הדם. אחת מתופעות הלוואי של רמיפריל יכולה להיות עליית אשלגן, אך הערכים עדין בטווח הנורמה והם גם כן לא מהווים סיבה להפסקת הטיפול. גם לו היה עולה האשלגן לרמות החורגות מהנורמה יתכן והנפרולוג היה בוחר להפנותך ליעוץ דיאטה (להפחית צריכת אשלגן) או נותן תרופה להוריד את רמת האשלגן , ומנסה להמשיך בטיפול התרופתי וזאת עקב האפקט המטיב על הכליה לאורך זמן. לסיכום ממליצה להמשיך בנטילת התרופה תוך מעקב מעבדתי ואחר ערכי ל"ד. כל עוד אין התפתחות של תת לחץ דם, או החמרה מעל 35% בערכי הקראטינין (או היפרקלמיה) ניתן להמשיך את התרופה.

מנהלי פורום נפרולוגיה