בדיקות לא תקינות לאחר אבנים בכניסה לדרכי השתן

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

23/07/2018 | 16:22 | מאת: לחוץ

שלום. לפני חודשיים התגלו לי אבנים בכניסה לדרכי השתן. עשיתי בדיקות דם, בדיקות איסוף שתן עם חומר 24 שעות ובדיקות איסוף שתן בלי חומר 24 שעות ואני מאוד לחוץ מהתוצאות. (אני גבר במשקל 70 קילוגרם). חומצה אורית בדם-5.6 תקינה. קריאטנין בדם - 0.8mg/dl קריאטנין בשתן - 2 גרם ל24 (בבדיקה הקודמת 1.8 גרם ל24 שעות. egfr 116 (בבדיקה הקודמת 112). ולעומת זאת, creatinine clearance test מאוד גבוה, 173 מיליגרם לדקה. גם החומצאה האורית גבוהה מאוד 820 מיליגרם ל24 שעות. הקלציום בדם גם גבוה מעט- 288 מיליגרם ל24 שעות. וחומצה אוקסיליט תקינה -20 מיליגרם ל24 שעות. אני מנסה להבין איך זה שהבדיקות egfr תקינות, אבל הבדיקות clearence כ"כ לא תקינות? הרי הם מודדים את אותו נתון בדרך אחרת. כמו כן, אני מנסה להבין האם חומצה אורית בשתן של 820 זה נתון קיצוני, בהתחשב בזה שהחומצה האורית בדם תקינה תודה רבה

ההבדל נובע מאופי ביצוע הבדיקה. ה- EGFR מחושב על פי נוסחא הלוקחת בחשבון את הקראטינין בדם ופרמטרים נוספים. היא מהווה הערכה של ה GFR כלומר קצב הפינוי הכלייתי. ה CREATININE CLEARANCE נמדד על פי איסוף השתן. יש הבדל מסוים בין GFR ל- CREATININE CLEARANCE באופן תקין בגלל תהליכים שהקראטינין עובר בכליה. לפי הנתונים שמסרת, נראה שאיסוף השתן היה מעט "ביתר" - האם שתן ראשון של הבוקר הראשון בוצע באסלה ורק אחריו החלה המדידה? בכל מקרה, אין מקום להלחץ מהערכים שהתקבלו. חומצה אורית בשתן 820 זה מעבר לרצוי אך לא נתון קיצוני. כדאי לחזור על בדיקת איסוף השתן לוודא שזה חוזר על עצמו לפני הסקת מסקנות טיפוליות. תוצאות האיסוף משתנות בהתאם לתזונה סביב האיסוף ולכן ההמלצה היא לבצע אותו פעמיים לוודא שהתוצאות חוזרות על עצמן. גם אם יהיה צורך בטיפול, מתחילים בטיפול תזונתי להפחתת כמות הפורינים (מהם מיוצרת חומצה אורית) בתזונה.

24/07/2018 | 13:51 | מאת: לחוץ

מודה לך מאוד על התשובה המהירה והמסודרת.

24/07/2018 | 15:36 | מאת: לחוץ

עכשיו שכתבת לגבי כמות הפורינים, עשיתי את איסוף השתן ביום שבת. בצהריים אכלתי ארוחת צהריים גדולה במיוחד עם כבד בקר וכרעיי עוף. ובערב אכלתי כריך עם 100 גרם בקר. האם זה יכול להשפיע על הבדיקות שעשיתי באותו יום או שזה נתון שמצטבר לאורך זמן? תודה רבה

כבד ואיברים פנימיים מכילים פורינים בכמות רבה ואכן יכולים להשפיע על תוצאות הבדיקה. תחזור על הבדיקה כשאתה תחת תזונה רגילה.

מנהלי פורום נפרולוגיה