הזיות

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

24/08/2020 | 15:36 | מאת: נועה

שלום, אני בת 20 ומשרתת בצבא. בשבועות האחרונים הרגשתי קצת לא טוב והתחיל לקרות לי משהו מוזר- התחלתי לראות צבעים באוויר והצבעים מסתובבים ושרים(?). סיפרתי על זה לרופא יחידה בצבא והוא לא ממש האמין לי (נראה לי) אבל אמר שהוא ישלח אותי לקבן שיבצע הערכה פסיכיאטרית. זה נשמע כמו התחלה של סכיזופרניה או משהו נפשי אחר? אין לי זמן להשתגע עכשיו... 😳 יש לציין שאני לא נוגעת בסמים או אלכוהול בככלל ולא לוקחת תרופות. אני לא מרגישה עוד סימנים נפשיים כלשהם חוץ מקצת בלבול וטשטוש.

לקריאה נוספת והעמקה
24/08/2020 | 21:09 | מאת: מני

זה לא נראה שאת מפתחת סכיזופרניה. לסכיזופרניה יש תקופה מקדמת, הקרויה ״תקופת הפרודרום״, שבה מתחילים להופיע עיוותים והפרעות בחשיבה ובהתנהגות, דבר שלא היה אצלך. גם ללא התייחסות לפרודרום, סכיזופרניה חייבת להיות עם הפרעה בתפיסה ושיפוט המציאות, דבר שלא נראה שיש לך: את כותבת נורמלי לחלוטין. לעניות דעתי, סכיזופרן באמצע התלקחות פסיכוטית וגם לפני חייב שזה יתבטא גם באופן כתיבתו, ברוב הפעמים. באשר למקור התופעה, קיימות גם הזיות ראייה ושמיעה שמקורם בבעיה אורגנית, כלומר- בחומר פגום כלשהו במוח. התופעה נקראת ״הלוצינוזיס אורגני״, הזיה אורגנית. אם זה היתה תופעה חד פעמית, יתכן שזה קרה מהתייבשות הגורמת לדברים כאלו, או כסתם תופעה חד פעמית העלולה להופיע אצל כל אחד באמצע החיים, וזה נעלם כלעומת שבא. רק אם זה נמשך זמן מסויים (איני יודע כמה, ובודאי הדוקטור של הפורום ישלים אותי) או מופיע כל כמה ימים יש להתייחס לזה מיידית ולקבל טיפול פסיכיאטרי, או יותר נכון- רפואי, לטיפול בפגם המוחי (אשר בעצם אינו נפשי-פסיכיאטרי). זה ממש לא נראה, בכל מקרה, שמדובר בהתפתחות פסיכוזה סכיזופרנית או פסיכוזה בכלל. באם זה לא חד פעמי, אזי שזה ״לכל היותר״ נובע מבעיה אורגנית, אשר בה צריך לטפל. כנ״ל, באם זה חד פעמי- לא להתייחס לזה. כמעט כל אחד חווה דברים דומים במהלך החיים, אף שלא בעוצמה ואופן כפי שהיה אצלך. בהצלחה! מני.

24/08/2020 | 21:12 | מאת: מני

בעיה אורגנית יכולה להיות גם בלי אלכוהול וסמים, אף שנפוץ שזה נגרם כתוצאה מאלו, ופחות נפוץ- שלא על ידם ומבלי פגיעה בראש מנפילה וכדומה.

24/08/2020 | 21:22 | מאת: נועה

תודה רבה על התשובה. זה לא היה חד פעמי ובפעמים הראשונות לא הצלחתי לתפוס שזוהי הזיה ולא המציאות (אמרתי לאחותי שתסתכל איזה יופי הצבעים זזים) ורק לאחר שהאירו את עיניי הבנתי שזו הזיה. ממש מדאיג, אני חושבת שאני אפנה למיון אם אני אחווה את זה שוב, כי לסמוך רק על הרפואה בצבא זה לא ממש מומלץ...

25/08/2020 | 17:37 | מאת: מני

גם אני חושב שלא כדאי לסמוך על הרפואה בצבא. למיון פסיכיאטרי גם לא מומלץ, הואיל והם מתנים את הטיפול בהסכמה לאשפוז, או גם כופים אשפוז במקרים מסויימים. מיון רגיל דורש סכום גבוה לתשלום, ובכל מקרה הכי כדאי לפנות לפסיכיאטר במרכז בריאות הנפש שבמקום מגורייך. בדרך כלל הטיפול בחינם (עם טופס 17) או בתשלום סמלי אחת ל3 חודשי טיפול. בהצלחה ובשורות טובות.

נכון. תודה מני

מנהל פורום פסיכיאטריה