עדיפות להחזיר מצב תפקודי?

דיון מתוך פורום  מחלות ריאה

10/11/2019 | 08:55 | מאת: רן

שלום דוקטור! תודה רבה על תשובה הקודמת. באתר משרד הבריאות מצוין: "מועמדים להשתלה שמצבם הידרדר עד לצורך בהנשמה וניקוד ה-LAS שלהם מעל 70 יהיו זכאים לקבל תרומה מתורם בעל סוג דם זהה וגם מתורם בעל סוג דם תואם." ה-LAS 70 הינו מצב קשה, וברור שמשתילים במצב כזה. אני פשוט מנסה להבין, למה בכל מדינות מערביות ממוצע LAS של מושתלים הינו 41 שבכלל לא מצב קשה, אולי בינוני. למה קיים הבדל בין גישה בארץ שדורשת LAS 70 (ונשמע הגיוני כי המצב הוא קשה) וגישה בארה"ב ואיחוד האירופי, שממוצע ה-LAS של המושתלים הינו 41? לרופאה עולמית ישנה עדיפות להחזיר מצב תפקודי ע"י השתלה, אפילו על חשבון של קיצור תוחלת חיים? תודה רבה

שלום, הניסוח כפי שמופיע במשרד הבריאות לא מבהיר את הנקודה וממנה נובע בילבול ואנסה להסביר. יש שתי אפשרויות התאמה, סוג דם זהה A ל A ו O ל O וכיו"ב, סוג דם תואם O ל- A, A ל- AB וכיו"ב. כמעט כל ההשתלות מבוצעות בארץ בהתאמה של סוג דם זהה למועמדים עם LAS פחות מ-70, לא בדקתי את הממוצע אבל אני מניח שבדומה לחו"ל ממוצע של 40 גם קיים אצלינו. נדיר מאוד שיש מטופלים עם LAS 70. בדרך כלל הם לא מאריכים חיים עד שנמצא להם תורם לצערנו ולכן כמעט ואין השתלות עם סוג דם תואם אבל לא זהה.

מנהל פורום מחלות ריאה