סיטי ריאות ללא חומר ניגוד

דיון מתוך פורום  מחלות ריאה

17/05/2015 | 19:39 | מאת: אפרת

היי, אמא שלי בת 60 מעשנת לשעבר- הפסיקה לפני 7 שנים אחרי 25 שנות עישון (לא כבד). בתוצאות סיטי רשום כך: באונה אמצעית ולינגולה מוקדים פיברוטיים אטלקקטיים. באונה תחתונה משמאל עיבוי פלוריאלי קטן במימדים של 5 מ"מ. פרט לכך מרקם ריאתי שמור. במדיאסטינום- אין עדות לממצא פעיל, לציין אאורטה עולה 3.7 ס"מ. באזור מעבר חזה בטן ציסטה בכסד באונה השמאלית 2.6 ס"מ. לסיכום: מוקד עיבוי פלוריאלי כנראה בבסיס ריאה שמאלית במימדים של 5 מ"מ. קרוב לוודאי כרונית, נר מעקב. שאלתי היא: האם הבדיקה תקינה? האם יש חדש לממצא סרטני? למה אין התייחסות לאונה הימנית? כל כמה זמן מעקב ולמה?

שלום אפרת, מקובל למדוד את מידת החשיפה לעישון לפי "שנות חפיסה" כאשר שנת חפיסה היא שנה אחת בה מעשנים חפיסת סיגריות ליום. לאורך זמן החשיפה יש משקל גדול יותר מאשר לכמות הסיגריות ליום כך שהייתי מתייחס לאימך בזהירות ובסיכון מוגבר עקב החשיפה לעישון בעבר. בדיקת הסיטי רגישה מאוד ולעיתים נותנת מידע שאין לו משמעות מעשית. יתכן כי הממצאים המתוארים בריאות מראים נזק על רקע העישון של אימך ומאחר שהפסיקה לעשן אין צורך בטיפול כלל במידה שאין לה תלונות הקשורות לנשימה. כך שלשאלתך הראשונה התשובה היא: הבדיקה אמנם אינה תקינה לגמרי אך אין היא מעידה על מחלת ריאות משמעותית. האונה האמצעית היא מימין והלינגולה משמאל, בשתיהן אין פתולוגיה חשודה לממאירות ולכן הממצאים האלה לא מופיעים בסיכום. הממצאים המתוארים יכולים להיות צלקתיים עקב חשיפה לעישון ואינם דורשים מעקב רנטגני. הועלה ספק לגבי העיבוי הפליאורלי משמאל שנמדד כ-5 מ"מ, להערכתי קרוב לוודאי מדובר בממצא שפיר אך לנוכח רקע של עישון מומלץ לבצע בדיקת סיטי חוזרת כעבור 6-12 חודשים לוודא שממצא זה אינו גדל.

מנהל פורום מחלות ריאה