הנדון : שחר אשר ת.ז. 3667072 – פגיעה מחיסון

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

27/01/2008 | 01:19 | מאת: אלי שחר

תאריך : 20 ינואר 2008 סימוכין : 1063-2 לכבוד : הנדון : שחר אשר ת.ז. 3667072 – פגיעה מחיסון רקע 1. ה-ח"מ הורים לילד C.P. נכה 100%, עם פגיעה פסיכומוטורית קשה, יליד אוקטובר 1985 (כיום בן 22 שנים). 2. בן זה הינו הילד הבכור במשפחה לאחר שנת הנישואין הראשונה. הריון תקין ולידה תקינה עם ציון: אפגר 10. 3. עד לפני מתן החיסון התפתח התינוק בצורה יפה מאוד ללא כל סימנים לנזק מוחי ו/או נוירולוגי. 4. תימוכין להתפתחותו התקינה ניתן לקבל מהמקורות הבאים: א. התרשמותנו כהורים. ב. גיליון ביקורים בטיפת חלב. ג. סיכום אשפוז בביה"ח (עקב בקע במפשעת שמאל) מיום 21.11.85 עת היה בגיל חודש ויומיים. ד. רשומות רפואיות. 5. החיסון המשולש ניתן לתינוק בטעות בגיל חודש וארבעה ימים, במקום בגיל שלושה חודשים כפי שהתחייב בזמנו בתקנות משרד הבריאות. ( רק בסוף שנת 85 שונתה התקנה ע"י משרד הבריאות לחודשיים במקום שלושה חודשים , וגם זה עדיין פי שניים מחייו של התינוק ). 6. החיסון ניתן בניגוד להנחיות משרד הבריאות חרף העובדה שיומיים קודם לכן שוחרר הקטין מאשפוז בבית החולים עם סימני אפטיה על רקע ארניה. 7. שעות ספורות לאחר מתן הזריקה עלה חומו של התינוק (אז רק נודע לאם שהתינוק חוסן מוקדם בטעות). 8. חשוב לציין כי מיד עם עליית החום קיבל התינוק אקמול. ולמחרת בבוקר ניגשה אם התינוק לטיפת חלב ושם לאחר בירור קצר הודתה האחות כי נפלה טעות במועד מתן החיסון ובקשה להמשיך במתן האקמול להורדת החום. 9. אימו של הילד פנתה לאחות טיפת חלב מספר פעמים עם התינוק ואמרה לה כי משהו לא נראה לה בסדר ... למרות זאת היא התעלמה מפניותיה עם הסבר שאלו תגובות אופייניות לחיסון. רק משהתעקשה האם ובקשה לראות רופא זה קבע כי יש לשלוח את הקטין לבדיקת נוירולוג.... ומכאן כבר התחילו חיינו להסתבך ! 10. ראוי לציין כי למרות התקלה לא דווחה אחות טיפת החלב למשרד הבריאות על הטעות שנעשתה. אנו סבורים כי אליו נעשה דיווח כזה יתכן וניתן היה לבצע מעקב וטיפול מידי כדי להקטין את הנזק... דבר שאנו כזוג צעיר בוודאי לא הבנו באותם ימים. 11. מאותו יום ואילך נצפתה רגרסיה חריפה בתפקודו של התינוק והדבר בא לידי ביטוי בתחומים בולטים כגון : א. בכי רב ורעד בשפתיים. ב. חוסר תיאבון וקשיים בהאכלה. ג. יציאות קשות במיוחד. ד. הפסיק לעקוב. ה. פזילה בעין שמאל. ו. הבטה קבועה לכיוון הקיר. ז. התנגדות למגע של האם לצורך האכלה או טיפול. ח. תנועות מוזרות שכאם לתינוק ראשון לא הבנתי משמעותן, להבדיל מהיום בהיותי אם לארבעה. 12. מעיון ברשומות הרפואיות עולה כי : א. 23.10.85 : הריון ולידה תקינים , אפגר 10. ב. 11.11.85 : בבדיקת רופא ( התינוק בן 3 שבועות ) כל הבדיקות נמצאו תקינות , לרבות : עיניים , לב , גפיים , נוירולוגית , פסיכומוטורית , מוטוריקה גסה ועדינה. ג. 18.11.85 : אושפז עקב בקע מפסעתי משמאל , אישונים שווים ומגיבים לאור , ללא קשיות עורף , ללא הגבלה בפיסוק , טונוס טוב , מזיז את 4 הגפיים , החזרים גידיים תקינים , ללא החזרים פתולוגיים , אינו אפאטי , תנועת גפיים טובה. בהמשך צויין שוב : במצב כללי טוב , ערני , חיוני , בוכה היטב , אוכל היטב . ד. 18.11.85 : בדוח הסיעודי החל ממועד זה ובמשך 3 ימי אשפוז נרשם כי התינוק מרגיש טוב , ערני , ואוכל יפה. ה. 25.11.85 : נרשם כי כל הבדיקות תקינות . לגבי מערכת העצבים צוין : החזרי ?? תקינים. לגבי העיניים צוין : עוקב , ולגבי מצב כללי צוין : אפטי עקב ארניה. ו. 27.11.85 : היום בו ניתן החיסון. ז. 26.1.86 : במכתבה של אחות טיפת חלב נרשם : נבדק ע"י רופא התחנה ( לעניות דעתי הכוונה לבדיקה מיום 25.1185 , כיוון שזו היתה בדיקת הרופא האחרונה עד אז ) והוא עקב באופן ברור אחרי חפצים , היום אינו עוקב באופן ברור , יש פזילה בעין שמאל. ח. 2.2.86 : בבדיקה (בהיותו בן 3 חודשים ושבוע) כחודשיים לאחר מתן החיסון הראשון, נמצא כי חלה נסיגה במצבו של התינוק והדבר בא לידי ביטוי ברשומות : עיניים : נמצאה פזילה , לב : נשמעה אוושה , בקע : נמצא בקע במפשעת , התפתחות פסיכומוטורית : לא תקינה . ט. 16.2.86 : צויין לראשונה כי התינוק אינו מחייך והועלה חשד לחוסר ראייה. מערכת החיסון 13. תינוק נולד עם מערכת חיסון שאינה בשלה דיה ומתפתחת בהדרגה עם צמיחתו של הרך הנולד. 14. תרכיב החיסון הניתן לתינוקות מכיל מחוללי מחלה (חיידקים) בצורה מוחלשת או מומתת במטרה לגרום למערכת החיסון לייצר נוגדנים כנגד החיידק הפולש הזר, ובכך ליצור חיסון עצמי כנגד אותו חיידק. 15. מתן החיסון בגיל כה מוקדם בגיל חמישה שבועות לחייו של התינוק, כאשר מערכת החיסון אינה בשלה לחלוטין ושברירית מאוד , חושפת את התינוק לפגיעה ונזק ישירים מצד החיידק ולסיבוכים אפשריים עד כדי הלם "אנצפילקטי" (הלם מוחי). 16. החיסון המשולש הופך לטראומטי במיוחד עקב מרכיב השעלת. ככל שהתינוק קטן יותר הסיכון שהטוקסינים של השעלת יגרמו לנזק קשה ובלתי הפיך הוא גדול יותר. המשך מתן החיסון המשולש 17. חשוב לציין כי בעקבות הנסיגה בהתפתחותו של התינוק הוחלט ע"י טיפת חלב בהיוועצות עם ביה"ח שלא להמשיך ולחסן את הקטין בחיסון המשולש בשלביו הבאים (ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה). 18. כמו כן הוחלט שלא לחסן את הילדים האחרים שנולדו לאחר מכן. סיכום 19. מהרישומת הרפואית של הקטין (גיליון לידה, גיליון אשפוז עד יומיים לפני מתן החיסון, גיליון טיפת חלב לפני החיסון וגיליון טיפת חלב לאחר החיסון), עולה ללא ספק כי התפתחותו של התינוק עד למועד מתן החיסון הייתה מצוינת וכי לא נצפו כל חסר או עיכוב התפתחותי. 20. אין ספק כי במידה והיה לתינוק חסר התפתחותי או נזק נוירולוגי כה חריף, הדבר היה מתגלה בסמוך ללידה או בביקורי הרופא בטיפת חלב לפני החיסון , או במהלך ארבעה ימי האשפוז בביה"ח לפני מתן החיסון. 21. סמיכות האירועים בין מועד מתן החיסון לזיהוי הרגרסיה ההתפתחותית אצל התינוק מצביע על קשר סיבתי בין החיסון שניתן לבין נכותו של הקטין, על רקע מצבו הרפואי של הקטין עובר לחיסון ובנוסף שלא במועד הקבוע בחוק עד כדי הקדמה של שבעה וחצי שבועות. 22. אחות טיפת חלב גם היא במזכר לרופא המטפל ציינה באופן חד משמעי כי קודם לכן התינוק עקב באופן ברור אחר חפצים וכיום (בסמוך למתן החיסון) אינו עוקב באופן ברור, עוד ציינה כי הופיע פזילה בעין שמאל… 23. ראוי לציין כי עפ"י המלצת ביה"ח אסף הרופא עברו הקטין והמשפחה בדיקות גנטיות מקיפות אשר שללו כל קשר לפגיעה, בנוסף עבר הקטין בדיקות "אמינו" מורחבות שגם הם נמצאו תקינות. 24. אם באמת חשב משרד הבריאות כי אין חשש כלשהו במתן החיסון מדוע הורה שלא להמשיך ולחסן את הקטין בחיסון המשולש בשלביו הבאים (ארבעה חודשים, חצי שנה, שנה) ? מדוע הורה שלא לחסן את הילדים האחרים שנולדו לאחר מכן ??!! 25. הקדמת החיסון בטעות בשבעה וחצי שבועות לפי המועד המקורי, ובשלושה וחצי שבועות מעבר לקבוע בחוק לאחר השינוי שבוצע ע"י משרד הבריאות – משמע במחצית חייו של התינוק ! כל זאת כאשר הקטין לא היה במיטבו מבחינה רפואית וכאשר מערכת החיסון אינה בשלה עדיין גרמה לפגיעה ישירה ולנזק נוירולוגי בלתי הפיך. 26. מכל הבירורים שערכנו לא נמצא מקרה נוסף שבו טעתה אחות טיפת החלב במתן החיסון בהקדמה כה מהותית מהמועד הקבוע בחוק. 27. החיסון המשולש הידוע בסיכוניו והשנוי ממילא במחלוקת בקהילה הרפואית ניתן לקטין תוך התעלמות בוטה מהוראות החוק וממצבו של הקטין עובר לחיסון : א. לא ניתן לאם הקטין כל הסבר מוקדם לגבי מהות החיסון, נחיצותו והסיכונים שבו. ב. לא נבדק מצבו הרפואי של הקטין ולא נלקחה בחשבון עובדת אשפוזו יומיים לפני החיסון. ג. גילו של הקטין לא נבדק ולכן גם הוקדם החיסון בפער כה רב מהמועד הקבוע בחוק. ד. לא בוצע דיווח למשרד הבריאות על הטעות. 28. אנו רואים בהתנהגות זו משום התעלמות מהוראות החוק ורשלנות כלפי הנפגע, ובמידה מסוימת ניסיון להעלמת מידע רפואי. 29. נכון לפברואר 2002 היה ידוע על 156 מקרים של הלם ופרכוסים לאחר מתן החיסון המשולש. 30. סמיכות האירועים בין מועד מתן החיסון לזיהוי הרגרסיה ההתפתחותית אצל התינוק מצביע על קשר סיבתי בין החיסון שניתן לבין נכותו של הקטין, בגינה אנו מבקשים להגיש תביעת נזיקין כנגד משרד הבריאות. 31. אנו פונים אליך במגמה לסייע לנו בהכנת חוו"ד רפואית בתשלום מניסיונך העשיר. לא נוכל לסלוח לעצמנו לעולם במידה ולא נממש את זכות הפיצוי לחסר ישע זה. 32. לפרטים ניתן לשוחח עימי בפלפון 057-8183930 . 33. בברכה. אלי שחר

אנא צרו איתי קשר ברמב"ם ביום ראשון - דברו עם שרה - 048542693 ואשמח לסייע

מנהל פורום רפואה ומשפט