ניתוק ממכשירי החייאה

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

17/02/2000 | 16:40 | מאת: גילי

הייתי מעוניינת לדעת האם יכול רופא משפחה, לאחר הסכמה בעל פה מחולה במחלה סופנית (לפני שהגיע למצב של חיבור למכונת הנשמה) להמליץ לנתק ממכונת הנשמה או לתת תרופה כלשהי שכדי לאפשר ניתוק מהמכונה ללא סבל. והאם ניתן לנתק למרות התנגדות של אשת החולה .

19/02/2000 | 21:34 | מאת: עו"ד שלהבת מור

שלום גילי, משתם עידן הפטרנלזים ברפואה, ערך האוטונומיה של החולה תפס את מקומו ובתוכו נכללת זכותו של החולה על גופו, זכותו להסכים או לסרב לקבל טיפול, גם כאשר הוא נוטה למות. ממש בימים אלו הורה שר הבריאות על כינון וועדה, שבין היתר תדון בחולים סופניים ובדרכים שיש לנקוט ע"מ לאפשר לחולים אלו למות בכבוד (ראי נא מדור חדשות באתר רפואה ומשפט). האמת היא, שאין הוראות ממשיות בסוגיה זו והנושא נפתר ביחסי מטפל- מטופל. אם בשאלתך את רומזת לנושא של צוואה לעניין מוות בכבוד, הרי אין לכך עדיין תוקף משפטי. בהצעת חוק זכויות החולה הופיע סעיף 10 אשר קבע כי חולה סופני זכאי למות בכבוד ועפ"י עיקר השקפת עולמו ואמונתו וככל שהדבר אפשריבנוכחות אדם שמטפל בו. סעיף זה לא מופיע בנוסח החוק שאושר. הוועדה, שציינתי לעיל, אמורה לדון גם בהחייאת סעיף זה. בכל מקרה המתת חסד אקטיבית, ע"י הזרקת חומר כלשהוא איננה חוקית בישראל. המתת חסד פאסיבית ניתנת בתנאים מסויימים (פס"ד שפר לדוגמא).

מנהל פורום רפואה ומשפט