האם כדאי לבצע היפוך?

דיון מתוך פורום  לידת עכוז

18/09/2013 | 20:57 | מאת: עדי

דר שווד שלום, אני בת 29, בהריון ראשון שבוע 35+6. העובר במנח עכוז (נוטה לרוחבי) כחודש. השליה קדמית. בשבוע 30+2 התאשפזתי במחלקת הריון בסיכון בהדסה בשל אירוע חד פעמי של דמם טרי ללא קשר לקיום יחסים ונאמר לי שייתכן שהיתה לי היפרדות שלייה מינורית (לא נראו סימני היפרדות בus והניטור היה תקין) ולפיכך ניתנו לי שני קורסים של צלסטון. בהמשך היו כתמים חומים למספר ימים נוספים. מאז הפרשות מועטות ורדרדות-חומות ומעקב תקין. הערכת משקל מהיום 2700 גר וכמות מי השפיר תקינה. האם בהינתן הנתונים הנל מומלץ לבצע היפוך או שהסיכון גדול מדי?

שלום, המקרה בהחלט אפור וקיימת התווית נגד יחסית להיפוך בנוכחות חשד להפרדות במהלך ההריון. מאחר ויעברו כ- 7 שבועות בין אירוע הדימום ועד המועד המתאים להיפוך, ומצד שני לאחר ביצוע ההיפוך, תהיי בהשגחה במשך מספר שעות עם אפשרות של התערבות מיידית במקרה של דימום (אפשר אפילו לשקול אשפוז של לילה אחד כדי להאריך את ההשגחה), הייתי שוקל את ביצוע ההיפוך בחיוב במידה וניתן לבצע אותו בקלות (ז"א שהייתי מנסה אך לא מתעקש אם יש צורך בהפעלת כח רב). בהצלחה !!! דר שווד 052-912-6933.

21/09/2013 | 14:20 | מאת: עדי

האם העובר עלול להיפגע בתהליך ההיפוך ובאיזה אופן? אילו סיכונים כרוכים בהליך ההיפוך לעומת הניתוח הקיסרי עבור העובר - בהינתן מהלך ההריון הספציפי שתיארתי? מתי מומלץ לבצע את ההיפוך כדי למנוע חזרה ספונטנית לתנוחת עכוז? תודה רבה!

העובר לא יכול להיפגע ישירות מעצם תהליך ההיפוך אך במידה ותהיה היפרדות, יכולה להיווצר מצוקת עובר עם צורך ביילוד מיידי, ז"א ניתוח קיסרי דחוף. כמובן שהיפרדות שליה חריפה יכולה גם לסכן את האם אם אין התערבות מהירה. מנגד ניתוח קיסרי כרוך במספר סיבוכים: בטווח המיידי - פגיעה באיברים פנימיים אצל האם (נדיר בניתוח ראשון, הסיכון עולה בשכיחותו עם כל ניתוח נוסף), איבוד דם יותר גדול מאשר בלידה רגילה וסיכון נמוך מאוד של חתך בעובר עם פתיחת הרחם. בטווח הקצר: עליה בסיכון לזיהומים אצל האם (בריאות, במערכת השתן ובפצע הניתוח) ועליה בסיכון לאירועים טרומבו-אמבוליים (קרישי דם במערכת הורידית או תסחיף ריאתי). בטווח הבינוני: התאוששות איטית יותר, עליה קטנה בסיכון למוות עריסה. בטווח הרחוק: עליה קטנה בסיכון למות עובר תוך רחמי בהריון הבא, עליה משמעותית בסיכון לקיסרי חוזר או בקרע של הרחם בלידה הבאה, בקע בצלקת הניתוחית. המועד המועדף לביצוע היפוך הינו השבוע ה- 37. הסיבה לכך היא שמצד אחד העובר כבר בשל ואם יש צורך ביילוד מיידי, הוא כבר לא יהיה פג. מצד שני ככל שנמתין יותר, סיכויי ההצלחה יורדים (העובר גדל, כמות המים יורדת ומתחילים צירים) והלידה יכולה להתחיל ונפספס את ההזדמנות להפוך. בכל שבוע, העובר יכול להתהפך בחזרה מראש לעכוז ולכן במידה ויש צורך בהיפוך שני, אנחנו שוקלים בדרך כלל זירוז לאחר מכן. במידה ותחליטי לא לבצע היפוך או שהנסיון לא יצליח, אני ממליץ בחום לשקול לידת עכוז ולא ניתוח באופן אוטומטי מאחר ואין שום הוכחה שניתוח עדיף על לידה מבחינת העובר וכמובן הרבה פחות טוב לאשה.

מנהל פורום לידת עכוז