נחיצות בדיקת PSA

דיון מתוך פורום  שלפוחית רגיזה

23/07/2012 | 15:07 | מאת: יעקב

שלום ד"ר חתומי אני בן 55 ובשנים האחרונות נהגתי כחלק מבדיקות שגרה שנתיות לעשות בדיקת PSA. לאחרונה רופא המשפחה אינו מאפשר לי לעשות את הבדיקה בטענה שהוכח שהיא אינה מסייעת לגילוי סרטן הערמונית לדבריו גם בארה"ב הפסיקו לעשות את הבדיקה בטענה שהיא אינה מוכיחה דבר והיא מיותרת. שאלתי היא האם אכן זה המצב או זו פשוט תוצאה של מדיניות חיסכון חדשה שנכפתה על הרופא בגלל עלות גבוהה של הבדיקה? בתודה

שלום יעקב. זו שאלה לפורום ערמונית ולא לפורום שלפוחית רגיזה אבל אענה לך בכל מקרה: נגעת בנקודה שהיא היום המחלוקת החמה ביותר בין האיגודים האורולוגים השונים בעולם. האמריקאים כידוע מודדים הכל בכסף, ובבירור עלות-ממול-תועלת לא הצליחו להראות שביצוע בדיקות סקר לסרטן הערמונית עם PSA אכן שיפר שרידה מסרטן ולכן אינם ממליצלים לבצע את המעקב. הטענה היא גם שהרבה מאוד אנשים עוברים "סתם" בירור מקיף ופולשני כולל ביופסיות שהוא לא בירור טריוויאלי ועשוי לגרום סיבוכים- ולכן צריך להיות זהיר..בנוסף, רוב חולי סרטן ערמונית שנמצאו בגילוי מוקדם הם ב"כ כאלו עם סרטן קטן וממוקם שאינו מסכן חיים ולא מחייב טיפול.. בקיצור- זו דילמה אמיתית. סה"כ אם אתה איש בריא, וללא סיפור משפחתי של סרטן ערמונית, ובבדיקות עד כה הכל היה בסדר, אתה יכול לעקוב אח PSA אחת לשנתיים- שולש ולא כל הזמן. תמיד אפשר לבצע בדיקות גם אם רופא ספציפי לא נותן לך הפניה אבל באמת אם אין צורך משמעותי אזי ניתן לבצע אותן באופן ספורדי בלבד או לפי צורך.

24/07/2012 | 22:16 | מאת: יעקב

אכן אני יודע שפורום זה אינו מתאים לסוג השאלה אולם בהכירי כבר את סגנון תשובותייך המאופיין בתגובה מהירה, יסודיות אנושיות וסבלנות מרובה העדפתי לקבל ממך את התשובה. רב תודות עבור נכונותך להשיב ועבור תשובתך המפורטת והמספקת !!! יעקב

מנהל פורום שלפוחית רגיזה