עצירות וכאבי בטן

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

04/06/2013 | 13:23 | מאת: נעמי

שלום רנה ביתי בת 5.5 חודשים. מאז שהתחלנו לתת לה ברזל על פי ההמלצות היא נורא הושפעה מכך וסבלה מעצירות קשה. פחות הטריד אותנו שאינה עושה צרכים, למרות שנהגה לעשות בממוצע פעמיים ביום, אלא מה שמטריד הוא שהילדה ממש מתאמצת ונראית סובלת מאוד. הלכנו להתייעץ עם הרופא. הוא רשם תכשיר אחר, בסירופ, אותו ניסנו אחרי שהפסקנו עם התכשיר הקודם ואחרי שהסתדרה קצת הבטן. גם הוא לצערי גרם לתופעה דומה. שוב הפסקנו וניסינו תוסף מזון טבעי, שגם לצערי השפיע מאוד עליה. יש לציין שכל אחד מהתכשירים נוסה למשך כמה ימים לפחות, אך ההשתקמות שלה מהם לקחה כמה ימים נוספים. כולם מציינים בפנינו כמה חשוב לתת ברזל, לכן אנחנו מאוד משתדלים ליישם, אך אם זה גורם לה להרגיש כל כך נורא אז נראה לי שעדיף בלי. כאבי הבטן גם משפיעים על כל התנהלות היום והלילה (התעוררויות וקושי לחזור לישון) וגם על הנכונות שלה לשכב על הבטן- שכידוע לך זו פעילות מאוד חשובה בשלב התפתחותי זה. נשמח לשמוע את דעתך בנושא, כיצד עלינו לפעול? תודה מראש! נעמי

נעמי שלום, כל הכבוד לך על הנחישות לתת ברזל מגיל 4 חודשים. תוספת הברזל מיועדת למניעת אנמיה בילדים - הפוגעת גם בגדילה, בהתפתחות ואפילו בשינה של התינוקות. אבל , יש תינוקות שתוסף הברזל עלול לגרום לתופעות לואי - בעיקר של כאבי בטן ועצירות. זה איננו נפוץ מאד - כיון שרוב תכשירי הברזל שיש בשוק לתינוקות - כמעט ולא עושים תופעות לואי - אבל אין תכשיר נטול תופעות המתאים לכולם. וכנראה ביתך המתוקה - מתקשה עם תוספות הברזל. במקרים אלה - כשלב ראשון אני ממליצה להפסיק עם הברזל (ועל פי התיאור שלך זה בדיוק מה שעשית - מפסיקים עם הברזל ומחכים עד שפעילות המעיים חוזרת למצב הנורמלי שלהם). אחרי שהיציאות תקינות מתחילים שוב עם הברזל - אבל בהדרגה - כלומר אם היא אמורה בגיל 5.5 חודשים לקבל 3 טיפות ליום (7.5 מ"ג), אז נותנים טיפה ליום למשך 2-3 ימים , אח"כ עולים ל2 טיפות למשך כמה ימים ואח"כ ל3 טיפות. (ודרך אגב בגיל 6 חודשים אמורים להכפיל את הכמות ל15 מג' ברזל ליום (6 טיפות) - אז ממשיכים בחשיפה מחודשת הדרגתית עד לכמות הטיפות המומלצת). בצורה זו , החשיפה היא הדרגתית ואז גם תינוקות שסבלו בעבר מברזל - מתרגלים מחדש - ולעיתים ללא תופעות לואי. וגם - נוכל לדעת בדיוק מאיזה כמות של טיפות היא מגיבה . למשל אם היא מסתדרת עם 2 טיפות אבל כשהעלינו ל3 טיפות התחילו תופעות של עצירות וכאבי בטן - אז ניתן להמשיך עם 2 טיפות (למרות שזה פחות מהמינון המומלץ) אבל נותנים את 2 הטיפות בסמוך לויטמין C - למשל בסמוך למנת הפירות שתתחיל לאכול בגיל 6 חודשים. ויטמין C עוזר בספיגת הברזל - ואם ניתן את הברזל בסמוך לויטמין C - נגביר את ספיגתו - ואז למרות שהקטנו את כמות הברזל - הגברנו את ספיגתו. אם כל הנסיונות לא מצליחים - יש לזכור כי אפשר לקבל ברזל גם מהאוכל - וחשוב להקפיד על מזונות עתירי ברזל - כעת היא ניזונה מתמ"ל או הנקה - ובגיל 6 חודשים היא תתחיל בארוחה עשירת ברזל - עם עוף/הודו/בשר - שאפשר להוסיף גם אפונה, עדשים - והנה הארוחה היא עשירה בברזל. בפירות ניתן להוסיף טחינה או שקדיה ,אבוקדו - וגם כאן אנו מעשירים את התפריט היומית שלה במזונות עתירי ברזל. ובגיל 9 חודשים , מומלץ לעשות ספירת דם - אז נוכל לבחון האם היא אנמית - ואם כן - שוב כדאי נסיונות עם תוסף ברזל, ואם רמות ההמוגלובין שלה תקינןת - ואז ניתן להמשיך רק עם מזונות עתירי ברזל. בתיאבון וסופשבוע נעים!

מנהל פורום טיפת חלב