החלמה מסרטן

דיון מתוך פורום  החלמה מסרטן

21/05/2013 | 23:35 | מאת: טליה

היי, הכרתי מישהו שאמר לי שהחלים מלימפומה לפני חמש שנים, הבחור בן 28 וחלה כשהיה בן 23, הוא אמר לי שזו מחלה שפוגעת באנשים צעירים בד"כ , הוא עבר 12 טיפולים כימותרפיים והחלים, כעת נמצא רק במעקב של בדיקות דם אחת לשנה. רציתי לדעת, מה הסיכוי הסטטיסטי שהמחלה תחזור? לגבי פוריות, האם יש סכנה ממשית לפגיעה בפוריות?? אמרו לו שתתכן פגיעה ולכן עשה הקפאת זרע.. תודה מראש על כל עזרה ולילה טוב!

בוקר טוב, קצת קשה לדעת לפי התיאור שלך באיזה סוג של לימפומה מדובר, אבל נשמע שאת מדברת על לימפומה מסוג הודג'קינס. לפני שאתחיל להסביר אקדים ואומר שרפואה הוא מקצוע של סטטיסטיקה- אין 100% ואין 0%, אין "תמיד" ואין "לעולם לא". לכן צריך להבין שהתשובות שלי כאן לא יהיו חד משמעיות כי מדובר בהסתברויות ולא בנתנוים חד משמעיים מבלי לדעת מה היה סוג הלימפומה ומה היתה רמת התתפשטות שלו בגוף ועוד נתונים נוספים על אגרסיביות, קשה לתת תשובה ברורה. הסיפור של בחור צעיר עם לימפומה מתאים למחלת הודג'קינס. מקובל לומר כי אנשים כאלויש להם פרוגנוזה (סיכויים להחלמה) מצויינים, והסיכויים לריפוי גבוהים מאוד (סביב 90%- תלוי בסוג הגידול, האגרסיביות שלו, וכדו'). עם זאת, גם אחרי 5 שנים שבהם אין עדות למחלה קיים סיכון להתלקחות חוזרת של מחלת הודג'קינס- אם כי באחוזים בודדים ורוב הסיכויים (מעל 95%) שהמחלה כבר לא תחזור. לכן העובדה שהבחור נקי חמש שנים מאוד מאוד מעודדת, אבל זה עדיין לא אומר שהסיפרו לגמרי מאחרוינו. כמוכן יתכנו סיבוכים עתידיים (כמו למשל נושא הפריון) בעתיד על רקע הטיפולים שהחבר שלך קבל- גם הם בשיעור של אחוזים בודדים בלבד (בערך 5%)ותלויים בסוג הטיפולים שהוא קיבל. זה אולי נשמע מטריד, אבל מצד שני צריך לזכור כי הגורם המשמעותי ביותר בבריאות של כל בן זוג שתבחרי במדינת ישראל של ימינו הוא איך הוא והחברים שלו נוהגים (אני מדבר על האחוזים העצומים של תאונות דרכים)-כך שצריך לראות את הנתונים הללו של הסיכון לחזרת לימפומה במשקפיים של מה גורמי הסיכון הכלליים לתחלואה באנשים בגילאים שלכם בישראל- ואם החבר שלך הוא בחור טוב שלא הולך קטטות במועדונים או נוסע כמו מטורף, הסיכויים שלו (ושלך) לחיים טובים גדולים המסיכויים של בחור אלים. מבחינת פריון- גם כאן התשובות לא חד משמעיות. טיפולים כימותרפיים עשויים לגרום לפגיעה בפריון וזה תלוי בעיקר בסוג הכימותרפיה, כמה סבבים היו וכדו'. חשוב מאוד לציין כי חלק גדול מהמחלימים מלימפומה הפריון נפגע מאוד עם הטיפולים הכימותרפיים אך חוזר ומשתקם מעצמו עם הזמן (ו5 שנים זה מספיק זמן) באחוזים די גבוהים (תלוי שוב בסוג הטיפולים, בכמות וכד'ו- בגדול זה מעל ל50%). הדרך הכי פשוטה לדעת מה סיכויי הפריון היא לבצע בדיקת זרע לאיכות כמות ותנועתיות ולבדוק את איכות הזרע ולדעת. הקפאת הזרע היא מין "ביטוח" שמבטיח למטופל שבמידה ויהיה מעוניין יהיו לו ילדים מהזרע שהוקפא. נשמע שאת שוקלת עד כמה את מוכנה לקחת סיכון בלהכנס במחוייבות בקשר הזה. אין כאן תשובות חד משמעיות וזו שאלה באמת מורכבת ולא פשוטה. אבל לא צריך לראות את התשובה רק במשקפיים של הגידול הסרטני- יש עוד דברים שישפיעו על חיי הזוגיות שלכם, והבריאות שלכם. בלבלתי אותך, מה? שיהיה הרבה בהצלחה, צחי

22/05/2013 | 09:30 | מאת: טליה

היי, בוקר טוב, קודם כל תודה רבה רבה על התשובה המפורטת.... מבחינת סוג הגידול והשלב שאיבחנו אותו, הוא אמר לי שזה היה בשלב מאוד מוקדם שעוד לא היו לו תסמינים מלבד התנפחות של בלוטות הלימפה בצוואר ושמבחינת הסוג זה הסוג הכי פחות אלים שיש כך שהרופא אמר לו ש99 אחוז שהוא ייצא מזה, חוץ מזה רציתי לשאול, האם יש סיכוי לפגיעה בילדים? זה משהו תורשתי שעובר לילדים? כן.. אני קצת מבולבלת בלי קשר לזה אבל נראה שעם הסיפור הזה אפשר להסתדר.. רק רציתי קצת ייעוץ פשוט ממישהו שיותר מבין בתחום.. תודה רבה על כל עזרה.. .

לא ידוע כיום על איזושהי תורשה גנטית של לימפומות כך שמבחינה גנטית אין סיכון מוגבר ללימפומה בילד בגלל שאחד מהוריו חלה בלימפומה.הסיכון לפגיעה בעובר לא שונה מזה של כלל האוכלוסיה. בהצלחה צחי

מנהל פורום החלמה מסרטן