בעיות ויסות אצל אוטיסטים

דיון מתוך פורום  אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים

22/03/2011 | 11:36 | מאת: סיגלית

לבן שלי יש כאבים בכפות הרגליים הוא עבר בדיקות ונשללה בעיה רפואית - מה עושים כדי להפחית את הכאבים? דבר שנית, הילד צורח מכל דבר שמרגש אותו - זה נורא ובלתי נסבל איך מפסיקים את ההתנהגות הזו? הגננת הכינה סיפור חברתי וזה לא עוזר! אנא עזרו לי - תודה.

23/03/2011 | 22:31 | מאת: ד"ר איריס שגב

סיגלית שלום, בנוגע לכאב: לטווח הקצר, הילד זכאי למכסת טיפולי פיזיותראפיה בכל שנה, שעשויים להקל על הכאבים. הפיזיותראפיסט יוכל גם להדריך את הילד/אותך בתרגילים העשויים לעזור בהפחתת הכאב. בנוסף, ריפוי בעיסוק עוזר משמעותית לילדים עם בעיות ויסות תחושתי, בטכניקות ואמצעים שונים ובשילוב עם פיתוח מיומנויות תקשורת וקשר. אם הילד אינו מקבל טיפולי ריפוי בעיסוק בגן והוא מוכר בביטוח לאומי, הוא זכאי למכסת טיפולי ריפוי בעיסוק מטעם קופת החולים. בנוגע לצרחות: זהו נושא הדורש היכרות עם הילד ולא ניתן לטפל בו בשלט רחוק. נדרשת הבנה מעמיקה של האספקטים הרגשיים המלווים להתנהגות וההקשרים בהם היא מופיעה. אם עובדת בגן פסיכולוגית, מומלץ לקבוע עימה פגישה ולקבל הדרכה בנושא. באופן כללי, יש להתכוונן אל הילד, לבחון כל מקרה של צרחות לגופו: האם מדובר בשאגות שמחה? בהלה? חרדה? הצרחות עשויות להיות ביטוי להצפה סנסורית ורגשית. לילד אין מספיק כלים להכיל את הגירויים שחווה והצרחות יוצרות עבורו חומה ראשונית ומיידית של הגנה מפני מה שנחווה עבורו כ"יותר מדי בבת אחת". דומה הדבר לילדים המגיבים קודם כל ב"לא", כדי ליצור אורך-נשימה להתמודד עם עצם הפנייה אליהם ו/או הבקשה הנדרשת מהם. בעת הצרחות, מומלץ לעשות שיקוף של המתרחש (לדוגמא: "אני שומעת שאתה מאוד מתרגש. זה נשמע חזק מאוד") ולתת תוקף לתחושה שאת מזהה שהילד עובר (למשל, "זה באמת מאוד משמח/מפחיד/קשה כש... (בהתאם לסיטואציה ה"מרגשת"). הגברת המודעות של הילד לחוויה הגופנית והרגשית שהוא עובר, וכן החוויה שלו שאת איתו, רואה, קשובה, מתקפת ומכילה אותו במצבים האלה עשויה להרגיע אותו ולמתן את התופעה. בברכה, ד"ר איריס שגב.

מנהל פורום אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים