שאלה

דיון מתוך פורום  אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים

06/02/2012 | 09:29 | מאת: אלמוני

יש לי ידיד טוב עם אספרגר. בחור מקסים. יש לו חוש הומור מיוחד, ולפעמים הוא מתלוצץ ופוגע באנשים בלי להתכוון. כבר קרה שהוא קיבל מכות בסיטואציות כאלה. אני שואל את עצמי, אם לנסות להסביר לו שאנשים כועסים כשהוא פוגע בכבודם, גם אם זה בצחוק. כלומר, הוא יסכים עם זה כרעיון תאורטי - ללא ספק. השאלה אם הוא ידע להסיק מזה מסקנות מעשיות וליישם את זה. כי אני לא בטוח שהוא תמיד מבין שאמר משהו פוגע, עד שהוא חוטף צעקות או גרוע מכך. מה דעתך?.

07/02/2012 | 23:55 | מאת: ד"ר איריס שגב

שלום, עבור אספרגר, עצם ההבנה של עיקרון בינאישי מופשט כמו האינטראקציה בין הומור של אדם אחד לרגשותיו של אדם אחר אינה משימה פשוטה. מעבר לשאלה האם פגע או לא פגע במישהו, קשה לו להבין מדוע דבר מסוים שהצחיק אותו אינו מצחיק את השאר. בנוסף, בעוד שאנשים אחרים לומדים במהלך החיים לקרוא רמזים בינאישיים בלתי מילוליים המעידים על הסתייגות, עלבון, בושה, סגירות וכד', לאספרגר קשה הרבה יותר לקרוא ניואנסים מסוג זה. על מנת ללמוד ולשכלל את המיומנויות הבינאישיות מומלץ להשתמש בכללים קונקרטיים, בעזרים מוחשיים ובתרגול מעשי. יש לנסח כללים ברורים וקצרים שאינם משאירים מקום לעמימות. לדוגמא, לא צוחקים ברבים על מאפיין פיזי של אדם אחר. בנוסף, אפשר לתרגל משחק-תפקידים של סיטואציות דומות לאלה שחווה ידידך, תוך דגש על המרכיב הבעייתי שעליו לזהות. כמו כן, ניתן לצלם בוידיאו אינטראקציה מבוימת על סיטואציה מסוג זה בין שני אנשים שיתנדבו לעניין. בהמשך, תוכל לצפות בוידיאו יחד עם ידידך ולהצביע על שינויים המתרחשים במהלך הסרט בהבעות הפנים, באינטונציה ובמלל, המעבירים את המסר שההומור פוגע או אינו מותאם לסיטואציה. בברכה, ד"ר איריס שגב.

מנהל פורום אוטיזם, אספרגר PDD - בוגרים ומבוגרים