שינוי בהתנהגות בעקבות אח חדש

דיון מתוך פורום  ייעוץ חינוכי

09/12/2012 | 22:57 | מאת: אמא לשניין

שלום!! ילדתי בן לפני שלושה (וחצי) שבועות, הבן שלי הגדול בן 3. בשבוע הראשון ללידה היינו שלושתנו יחד (בגלל "עמוד ענן..") שבוע שלם והגדול הייה מקסים.. משהבוע השני חל בו שינוי, הוא נהייה פחות ופחות סבלני, ומה שיותר מטריד זה שהוא פשוט לא מקשיב לי, במיוחד בזמני ההנקה (שהם בערך רוב הזמן..כי כשאני לא מניקה אני נמצאת עם הגדול נטו), הוא עושה דברים מסוכנים או שאני פשוט לא רוצה שיעשה, אני קוראת לו לבואאליי או להפסיק , או לעזוב את מה שהוא מחזיק והוא לא מקשיב! אני פשוט צריכה להפסיק את ההנקה ולקום אליו, ומלווה לזה כעס גדול ובכי, וגם ממני זה לא מוציא אמא סבלנית במיוחד, וזה עושה לי רע שאני צועקת עליו, כי אני לא רוצה שככה יראה/ישמע הזמן שלי איתו, ואחרי שאני כועסת עליו אנחנו מדברי ואני מסבירה לו שהוא צריך להקשיב לי ושאני תמיד אוהבת אותו, והוא אומר שזה לא נכון בגלל שאני כועסת עליו.. טוב, אני לא יודעת מה לעשות, האם זה יעבור לו?? חשוב לי לציין שלפני שילדתי הוא לא הייה חייל צייתן וממושמע, כן היו לו "יציאות" אבל כבר הרבה זמן שהוא במסלול נורא טוב של הבנה והקשבה, והוא נהייה כל כך נוח ולא דרשות לי הרבה אנרגיות לחינוך שלו כיה וא ברמת הבין את מה שאני אומרת לו והיה לנו כלכך נפלא וכיף ביחד. וכל זה נקטע אחרי הלידה.. הוא לא מקנא בתינוק באופן אלים, הוא אפילו מחבק ומלטף לפעמים, אבל מה שורג אותי זה הדווקא והחוסר משמעת שלו. מה לעשות?? לכעוס עליו? להעניש אותו? אולי כך הוא מקבל תשומת לב שלילית ואני לא רוצה לתת לזה יד.. האם לא להתייחס לזה יותר מידי? אני לא רוצה שהוא יהפוך להיות ילד ללא גבולות.. מה שאני כן משתדלת זה להתייחס אליו הרבה בזמני ההנקה (בעזרת שירים, שיחה או סיפורים) וזמני השינה של התינוק - לשחק איתו ולתת לו הרבה אהבה. אז בבקשה אני חייבת עזרה..

שלום רב, מזל-טוב להולדת בנך הצעיר, שהצטרף למשפחתכם – מיזוג הורים לילד אחד הפכתם לזוג הורים לשני ילדים. מעבר זה מצריך תקופת זמן של הסתגלות ושל ארגון מחדש של הבית ושל המשפחה. בנך הבכור היה רגיל להיות יחידי בבית, ו"לפתע" הגיע תינוק חמוד ומתוק, שמושך תשומת לב מרובה, ומייצר לאימו תעסוקה בשפע (למשל: זמני הנקה מרובים). נוסף על כך, הבנתי מפנייתך, שחוויתם את מבצע "עמוד ענן" מקרוב, לצערי, שהוסיפה אתגרים נוספים לחייכם. מכיוון שבנך היה (סביר להניח שעדיין), ילד ממושמע ומחונך, כשאת מקפידה על גבולות וחוקים ברורים, תוכלי לשוב במהרה וביתר קלות לשגרה ברורה, מובנת ובטוחה. השתדלי כעת לא להגיב לבנך הבכור בכעס או בצעקות. השתדלי לקרב אותו אלייך, למשל: אם הוא משתולל בזמן הנקת התינוק, הזמיני אותו לשבת ליידך וחבקי אותו. אמרי לו, שכייף לך שהוא יושב ליידך, שאת גאה בו ושהוא הבן הבכור והמקסים שלך. כמו-כן עודדי אותו לרוב על פעולות טובות שהוא עושה. נסי לראות את הדברים הטובים, והתעלמי מן הפחות טובים. כך תחזקי את התנהגותו הטובה, ותפחיתי את התנהגותו הבלתי ראוייה. תני לו תפקידים של "אח בוגר", כמו: להביא לך טיטול, משחה, מגבת, בקבוק, ולאחר מכן לעודדו לרוב – כמה אתה בוגר, גדול ומקסים. אני גאה בך. אתה עושה לי שמח. לסיום עלייך להבין, שגם את בתקופת הסתגלות, ושגם לך יקח זמן מה עד שהכל יחזור לשגרה, אבל קצת אחרת. זאת אומרת, שתני לעצמך את אורך הרוח להתרגל לשינוי. כל טוב, מזל-טוב וחג שמח, שירלי

מנהל פורום ייעוץ חינוכי