ריצה והגברה של תפוקת הלב

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

12/12/2015 | 16:02 | מאת: שלום

היי, חוק פרנק סטרלינג אומר - ככל שנפח הדם הנכנס ללב בדיאסטולה (הרפיית הלב) גבוה יותר, כך נפח הדם המוזרק מהלב בסיסטולה (כיווץ הלב) גבוה יותר, וזאת ללא תלות בגורמי בקרה חיצוניים.. זו ההגדרה , אם כן בריצה כאשר הדופק מטפס למעלה , נצפה גם שהמאמץ יגביר את נפח הפעימה, אך לפי חוק פרנק סטרלינג שהדופק עולה דווקא נפח הפעימה צפוי לרדת- דופק מהיר גורם לפחות דם להכנס בכל פעימה ללב, והלב גם אינו מספיק להתמלא וכבר ישנה פעימה חדשה בה הלב מתכווץ.. אם כן כיצד יש עלייה בתפוקת הלב בעת ריצה? ( דופק* נפח הפעימה = תפוקת לב, לכן אם דופק עולה ונפח פעימה יורד צפוייה להשמר תפוקת לב דומה גם במאמץ)

התיאור שלך לגבי חוק פרנק סטרלינג הוא מדויק. עלייה בנפח הדם שמתקבל מהעליות מוביל לעלייה בנפח הפעימה. התיאור לגבי מה שקורה במאמץ אינו מדויק. ככל שהדרישה המטבולית מתגברת, עולה תפוקת הלב באופן כמעט לינארי לעלייה בדרגת המאמץ. התפוקה עולה על ידי עלייה הן בקצב הלב והן באמצעות עלייה בנפח הפעימה. רק בדרגות מאמץ גבוהות מאוד, או במקרים חרגים של לב חולה, יד ירידה בנפח הפעימה. בלב בריא זה קורה בשיא המאמץ קרוב מאוד לצריכת החמצן המרבית. אולם גם אז המכפלה של דופק בנפח פעילה עדיין מוביל לעלייה בתפוקת הלב.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ