סיבי שריר משנים צבע?

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

07/12/2015 | 00:54 | מאת: שמשון

היי חורש, אצל אדם שמתבגר/ מזדקן מבנה סיבי השרירים משתנה יחסית למה שהיה בצעירותו, שרשרות החלבון שמרכיבות את השריר מקבלות מבנה שונה והסיבים מהירים / לבנים הופכים לסיבים איטיים / אדומים- ורודים .. למה זה קורה ידוע משהו על זה? מה גורם לרקמות לשנות את איפיינם? זה קשור להזדקנות החומר באופן כללי, ובדומה לאוסטאפורוזיס, היחלשות של העור ועוד גם סיבים איטיים הם סה"כ סיבים מהירים מוחלשים ועייפים?? האם ידוע על טכניקות שבהן ניתן להשתמש בכדי לייעל שיפור כוח מירבי ומהירות במבוגרים? ( שימוש ברפלקס המתיחה, עבודה עם משקלים כבדים מאוד, שימוש בכוח מתפרץ ועוד..)

נכון, נצא שיש שינוי במאפיינים ותכונות סיבי השריר בהתאמה לגיל הכרונולוגי. סיבי השריר מקבלים תכונות אירוביות, של סבים המתאימים לסבולת, ופחות להפקת כוח. סיבי השריר יהיו עשירים יותר בכלי דם ומטוכונדריות-באברונים תאיים הבנויים להפיק אנרגייה אירובית. לכן ספורטאי הסבולת מבוגרים יותר מספורטאים בענפי הכוח. במאמר מוסגר - זה לא בהכרח דבר רע לדעתי ואפשר שיש כאן גם משמעות אבולוציונית שמסבירה צורך להגן על הרקמות מפני פציעות ולכן הן מפצות ביותר במאפייני סבולת ופחות מאפייני כוח בגיל מבוגר, שכן הרקמות מאבדות חלק מהאלסטיות שלהן ועלולות להיקרע כתוצאה מהפעלת כוח רב ויש לדעתי עןד כמה יתרונות לסבולת על פני כוח.... לגבי שימור היכולת להפיק כוח בגיל מבוגר, זה אפשרי באמצעות אימוני כוח הכוללים רכיב עצבי של גיוס יחידות מוטוריות. וכאן יש לי טיפ קטן, ניתן למזער את הסיכון בפציעות על ידי שימוש במשקל מעט יותר קטן והגברת מהירות התנועה כל עוד לא מופעלים כוחות גזירה על המפרק. נניח ספרינט קצר ומהר על אופניים,או ביצוע של תרגיל חתירה עם משיכה מהירה ושחרור איטי.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ