קלוריות בפעילויות שונות

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

29/10/2014 | 22:36 | מאת: yas

שלום רב. מקווה שתוכל לעזור לי. בדופק קבוע מסויים, לאורך זמן מסוים, האם ישנו הבדל בכמות הוצאת האנרגיה, אם מבצעים פעילויות שונות? כלומר- האם יש הבדל בין שחייה 5 דקות בדופק X לבין ריצה 5 דקות בדופק X, מבחינת הקלוריות. הרי גם כשמפחדים ממשהו, הדופק יכול לעלות לX למשך 5 הדקות. הוצאת האנרגיה היא זהה? יש משמעות לסוג הפעילות? כל המשתנים זהים, פרט לסוג הפעילות. מקווה שהבנת... תודה רבה בינתיים, yas

קצב הלב מושפע מהדרישה המטבולית של הגוף, כמו גם ממרכיבים פיזיולוגיים ורגשיים המבטאים שינויים הורמונליים ועצביים נוספים כתוצאה מאקטיבציה רגשית, שינויים בלחץ הדם טמפרטורה ועוד. נכון שעליית הדופק במאמץ עומדת בדרך כלל ביחס ישר לעלייה בתפוקת הלב והדרישה המטבולית, לכן יש נוסחאות לחישוב הוצאה אנרגטית בהתאם לשינויי בדופק, אבל צריך לזכור שכאשר עליית הדופק אינה מבטאת עלייה בעבודה, כמו במצב של עוררות רגשית, אז אי אפשר להשוות אותה מבחינה אנרגטית לעליית דופק כתוצאה ממאמץ. כמו כן, אין להקיש שההוצאה האנרגטית זהה באותה רמת דופק בענפי אימון שונים ואף באותו ענף במצבים שונים: לדוגמה אותו אדם רץ בקצב של 10 קמ"ש בטמ"פ של 20 מעלות יהיה נמוך יותר מאותו אדם שרץ בטמפרטורה של 30 מעלות צלזיוס. בעוד שהדופק יכול להיות גבוה ב 10%, ההוצאה האנרגטית תהיה גבוהה רק ב- 3%. כלומר עליית הדופק בריצה באקלים חם מבטאת במקרה זה גם שינויים בהתפלגות זרימת הדם לקליפת הגוף, לצורך ויסוט חום שמצריכה תפוקה לבבית גבוה יותר, עם צריכה אנרגטית קטנה יותר מזו של השריר בזמן הריצה.

09/11/2014 | 06:30 | מאת: yas

תודה רבה על התשובה המפורטת. האם אתה יכול לקשר אותי למאמרים בנושא? אשמח להרחיב את הלמידה.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ