זב דם

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה רפואית

05/01/2015 | 23:48 | מאת: קילופים

שלום, אני בת 27 מגיל קטן אני מקלפת את האגודלים שלי עד זב דם. הן מנופחות ובחלקן כבר מתות ואיני חשה דבר כשנוגעים. אני מקלפת אותן כל הזמן. בפגישות,כשאני אוכלת,כשאני בעבודה כשאני רןאה טלביזיה אמרו לי שגם כשאני ישנה. כשאני מדברת בטלפון כשאני כותבת הודעות בטלפון )וכשהאצבע כותבת מידי פעם אני עוצרת כדי שהטלפון יתחכך באגודל. לעיתים אני שמה משהו שישרוף. גם כשמפנים את תשומת.ליבי למה שאני עושה לעצמי,אני מפסיקה ובלי לשים לב בתוך שניות זה ממשיך. ניסיתי פלסטרים,תחבושות..לפני כמה חודשים שברתי את היד והיה לי גבס חודש וחצי עם האגודל תפוסה בגבס וכשהןרידו האגודל נראתה הכי טוב שהייתה.. מה עושים? אומרים לי שזה מלחץ..אני בלחץ אבל גם לזה יש גבול לא? אני מטופלת כבר שלוש שנים אצל פסיכולוג,הוא יודע ורואה שאני עושה את זה בלי הפסקה ולא אומר דבר. פעם זה לא היו האגודלים,זה היה בשפתיים והן היו במצב נוראי שכבר לא יכלתי לצאת מהבית. היו לי זיהומים. הלכתי הומאופט ואחרי חצי שנה הפסקתי ועברתי לאגודלים..ואני לא מסוגלת להפסיק. מה זה? למה? מה עושים?

פונה יקרה שלום, הבעיה שאת מתארת מוכרת לעולם הפסיכולוגי והיא נחשבת להתנהגות שיכולה לנבוע ממספר סיבות. העובדה שאת בטיפול פסיכולוגי היא מצוינת ובהחלט יש מקום לעורר שיחה עם הפסיכולוג שלך סביב המצוקה הזו שאת חשה. נסי גם לשוחח עם הפסיכולוג על האפשרות להכניס פסיכיאטר לתמונה. יש מספר פתרונות תרופתיים שהפסיכיאטר ינסה איתך על מנת להגיע לתוצאה מיטיבה. מספר תרופות עוזרות בהפחתה של התנהגויות אוטומטיות וקומפולסיביות (כפיתיות), אשר בחלקן הגדול נובעות מחרדה ועצבנות. עם זאת חשוב שתדעי שאת לא לבד, לפחות 4% מהאוכלוסיה חווים התנהגויות גופניות דומות לשלך, כמו גירוד העור, כסיסת ציפורניים וכיוצ"ב. כולן התנהגויות גופניות המופנות לרקמות החיצוניות של הגוף (עור/שיער/ציפורניים) והנובעות ממצב נפשי. מחקרים מראים ששילוב של טיפול פסיכולוגי עם תרופתי הוא היעיל ביותר. נסי לדבר עם הפסיכולוג גם על שילוב של טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות, שנמצאו יעילות במצבים שאת מתארת. מעבר לכך נסי לחשוב על דברים פשוטים שאת יכולה לעשות על מנת לצמצם ככל האפשר את הפגיעה בעור בינתיים. למשל כשאת יושבת וצופה בטלוויזיה או מדברת בטלפון נסי לכסות את קצות האגודלים (פלסטר, כפפה...). אפשר גם תוך כדי הצפייה/שיחה "להעסיק" את כף היד והאצבעות בפעילות קלה (מעיכת כדור ספוג, מריחת קרם...) אנא כתבי לי את דעתך? יהודה

07/01/2015 | 16:31 | מאת: זב דם

תודה. אני מרגישה שאין לזה מקום בטיפול אצל הפסיכולוג..וכדור שמועכים הוא לא תחליף לקילוף. ניסיתי כל מה שכתבת חוץ מתרופות שאני לא חושבת שיתאימו לי. ומעדיפה שלא להכניס אותן לגוף שלי. מצד שני מבינה שאם לא אז מה כן.. האם חוץ מטיפול תרופתי ופסיכולוגי אין משהו אחר שניתן לעשות?

בוקר טוב שילוב של טיפול תרופתי בטיפול הפסיכולוגי הוא החלופה הטובה ביותר. נסי להיוועץ בפסיכולוג בנושא. אל תשללי פגישת ייעוץ אצל פסיכיאטר, לאחריה תהי יותר חכמה אם להתחיל או לא להתחיל בטיפול תרופתי. חשוב שתשמעי מגורם רפואי בר סמכא כיצד טיפול תרופתי יכול להשפיע על הסימפטומים של קילוף האגודלים.

מנהל פורום פסיכולוגיה רפואית