הפרעת שינה חמורה

דיון מתוך פורום  הפרעות שינה ונחירות

13/06/2013 | 23:44 | מאת: שי

שלום אני בן 22 עובד בעבודה עם משמרות ועובד רק בלילות. כבר שבועיים רצוף שעבדתי לילות והשעון הביולוגי שלי התהפך. בשלושה ימים האחרונים לקחתי חופש בשביל לנסות להסדיר את השעות שינה שלי. ישנתי בלילה שינה טובה יחסית מעשר וחצי בלילה עד 9 וחצי בבוקר התעוררתי רק פעם אחת ב-4 לפנות בוקר. אני מרגיש מותש וחלש דפיקות לב מאוד חלשות והעיניים שלי נעצמות לבד במהלך היום מלווה בסחרחורות. מה עליי לעשות? תודה, שי?

השינה הינה צורך ביולוגי חיוני . הפגיעה במחזורי השדינה פוגעת באיכות החיים , ביכולת התפקוד ובבריאות ועלולה בנוסף להביא לידי תאונות חמורות בבית בדרכים ובעבודה. עקב חיוניותה של השינה יש להשתדל ולשמור על תזמון השינה וכמותה בגבולות הביולוגיים התקינים. אצל רוב האנשים הדבר אומר שלא ניתן לתפקד במשמרות לילה באופן מתמשך. יחד עם זאת רוב האנשים יכולים לתפקד במשמרות לילה לסרוגין. במקומות עבודה בהם נחוץ תפקוד במשמרות לילה אני ממליץ לקיים את התנאים הבאים: 1. ביום שלאחר משמרת לילה יש לאפשר שינה עד שובע. 2. ביום השיני לאחר המשמרת יש לאפשר סדר יום נורמלי שמשמעותו המנעות משינה בשעות היום, השינה תתבצע בשעות הלילה בלבד. 3. ביום המשמרת עצמו יש לאפשר מנוחת צהריים קלה של 20-30 דקות. משתמע מכך שרצוי שלא לבצע משמרות לילה בצפיפות העולה על אחת לשלושה ימים. ביתר הימים ניתן לעבוד במשמרות אחה"צ ובוקר. אנשים מסוימים עלולים לחוש בעייפות ניכרת גם במתכונת זו. אלו אנשים רגישים במיוחד עם תזמון שינה קשיח . לאחר שלא ניתן להתרגל לתזמון שינה בלתי סדיר ,רצוי שאנשים אלו יבחרו בתפקיד שאינו כולל משמרות לילה. קיימים גם אנשים עם טיפוסיות לילה המסוגלים לתפקד בקלות במשמרות לילה (מדובר באחוז קטן באוכלוסיה). אנשים אלו יכולים לבחור בתפקיד המחייב פעילות במשמרות לילה באופן מתמשך. לאחר שחוק שעות עבודה ומנוחה עדייןם לא הסדיר עניין הפעילות במשמרות לילה, רצוי שכל אחד יהיה רגיש וילמד את תגובתו האישית לעניין ובהתאם לכך יבחר תחום עיסוק וסוג התפקיד.

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות